Založ si blog

Zrkadlenie 11 – Krajniak je nadôveryhodnejším členom vlády. . .

Prieskum ukázal, že ho takto označila tretina národa

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/647733-krajniak-je-najdoveryhodnejsi-clen-vlady-premier-sa-prepadol/

A ja si dovolím tvrdiť, že jeho obľúbenosť ešte vzrastie vo februári budúci rok – to už zrejme aj mnohí Slováci doteraz po ňom povykujúci za rodičovský bonus konečne pochopia, že im len dobre chcel s tým rodičovským bonusom. Že žiadne z ich detí nebude musieť dávať nič navyše z platu, ale práve naopak spravodlivo sa rodičom ktorí vychovali pracujúce deti teraz štát  dá aspoň odrobinku z toho, čo tie deti dávajú „na solidárno“. Pravdou je, že by Krajniak zrejme pre ľudí urobil aj viac, keby nebol členom vlády, v ktorej je. Predpokladám, že to percento by ponechal ľuďom určite vyššie. Je to iba symbolická suma, čo teraz títo rodičia dostanú – spravodlivo by mali dostávať podstatne viac. A otvorene – som zvedavá, ako dlho tento bonus bude vyplácaný v závistlivom slovenskom národe, kde mnohí sú naučení brať z hotového zadarmo a na úkor iných.

Ale zasa, povedzme si rovno, i on to nemá celkom pod kontrolou – lebo šetrenie na teple a elektrine na úkor zamestnancov je fakt hlúpy a neodborný nápad. Už i odborníci vykladajú, aká je prijateľná teplota v byte pri dlhodobom sedení, a rovnaká je potrebná i pri sedavej práci. I spraviť si čaj v práci môže zvýšiť pohodu, efektivitu práce, a ak ľudia hodiny mrznú kdesi v teréne, tak i ten teplý čaj po návrate ich môže ochrániť pred chorobou.

 

Z toho prieskumu – no, Remišová ma neprekvapuje, pretože ma neprekvapuje ničím. Včera som náhodne videla dve minúty z jej diskusie  v Na telo s Pellegrinim – keďže nefandím ani jednému z nich, videla som skutočne len tie dve minúty. Stratila som reč po tej jej prvej vete – a tak som sa zľakla, že to ten nový koronavírus Pekelný pes, pri ktorom stratíte reč, som azda chytila práve.  Ale len čo som zhasla televíziu, reč sa mi vrátila, tak to je zrejme taký rýchly variant toho kovidu, aktivuje sa konkrétnymi osobami v televízii a ustupuje, len čo ich nevidíte a nepočujete.

Tá trúba ešte doteraz nepochopila, že im nepodporí časť parlamentu rozpočet, a nebude stačiť vykladať, že ak ho neschvália, tak oni nezvýšia platy zdravotníkom a učiteľom. Azda si myslí, že potom ľudia zostanú pokojne  a ticho pracovať a platiť tie nehorázne životné náklady? Dovolím si o tom verejne zapochybovať.

 

A  nemyslím si, že najhoršia je z toho uhla pohľadu teraz pozícia Lengvarského.

Lebo lekári podľa mňa vydierajú platy neúmerne zasa raz  –   skutočne by sa nehanbili brať rakúske platy, a ostatným pracujúcim nezostane ani na zvýšenie o nejakých desať  percent? Však si povedzme otvorene, že nemáme tu dôstojné platy nikto, no ich platy sú i tak dosť vysoké, v porovnaní s inými kategóriami zamestnancov. Treba pritom otvorene povedať, že zdravotníci ako jediní majú platový automat, takže platy im každý rok zvyšujú i v rámci neho automaticky. A že sú vyčerpaní a preťažení a nemajú dosť času na oddych? Nuž to tiež zrejme nie všetci, stačí sa pozrieť koľkí z nich sa hrnú do poslaneckých funkcií v regiónoch.

Verím, že zdravotníci chcú zvýšenie platov, všetci pracujúci u nás majú platy v porovnaní so západnými krajinami nepomerné. Problém vo vzťahu ku zdravotníctvu ale vidím v tom, že ak sa zvýšia platy nemocničných lekárov štátnych nemocníc, budú tak musieť urobiť i súkromné nemocnice. A i ambulantní lekári budú musieť zvyšovať platy sestrám – je to skrátka bludný kruh, ktorý musí vybalansovať nejakú rovnováhu systému únosnú pre nich všetkých.

Otvorene pomenujem ešte jednu vec, o ktorej sa nehovorí –  niektoré nemocnice sú veľkými neplatičmi odvodov Sociálnej poisťovni, takže na následne vysoké dôchodky zdravotníkov tam v takej situácii nikto neukladá. Berú ich ľudia pracujúci v neplatičských firmách z toho, čo tam naskladajú tí ostatní ľudia s podstatne menšími platmi. Napríklad len tri univerzitné nemocnice aktuálne dlhujú na poistných odvodoch vyše 120 miliónov eur.

Základným problémom je podľa mňa, že zdravotníctvo je personálne poddimenzované, ale to rozhodne nie je len otázkou platov.

Ja osobne si myslím, že Lengvarský sa nemusí obávať krízy zdravotnej starostlivosti teraz, lebo návrh vlády na zvýšenie ich platov bol na súčasnú situáciu slušný, a nakoniec budú musieť vydieranie ukončiť tým, že „ustúpia a prijmú kompromis“, lebo mnohí z nich reálne ani nerátajú s odchodom do zahraničia

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/647742-lekari-ustupuju-vlade-hra-o-platy-vsak-nekonci-pacienti-zostavaju-v-neistote/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

 

Oveľa horšie ako Lengvarský  je na tom podľa mňa v súčasnosti minister školstva – len si to ešte neuvedomuje.

Isteže naštvať zdravotníkov by mohol byť problém – lebo odstavia sa odložiteľné operácie, časť pacientov by musela čakať. Ale naštvať učiteľov, to by bol podľa mňa koniec tejto vlády definitívne a rýchlo. Do dvoch týždňov. Lebo málokto si uvedomuje, že práve učitelia by mohli odstaviť okamžite väčšinu národného hospodárstva. Dokonca aj časť zdravotníkov, s deťmi by zostali doma i rodičia policajti, vojaci, no mnohí. Ak tri roky svojej vydarenej vlády vôbec nezvyšovali platy učiteľom a nesplnili z predvolebných sľubov nič, a pritom školstvo nemá ani platový automat ako zdravotníci, ktorým sa každoročne prilepšuje aspoň o niečo, tak teraz je výsledkom toho, že situácia školstva je značne horšia ako situácia zdravotníctva a prudký rast životných nákladov neumožňuje očakávať, že tí ľudia zostanú ticho.

Predstava, že to vláda uhrá núdzovým stavom, je v tomto prípade na smiech – lebo nezvyšovanie platov by malo dopad na všetkých štátnych zamestnancov –  a tak by vláda čelila nielen naštvaným učiteľom, ale i naštvaným policajtom, či sociálnym službám.

 

A kto má podľa mňa najťažšiu situáciu v tejto vláde?

No Krajniak, lebo  i napriek tomu, že je v tejto vláde, podľa mňa je slušným človekom a je v ňom stále kus Posledného križiaka.

A slušný človek v tejto situácii nepochybne má nutkanie povedať ľuďom pravdu a nezavádzať ich rečami o nutnosti sedieť v chladnej miestnosti v práci  bez čaju, chodiť ulicami tmou bez verejného osvetlenia, či podobnými opatreniami. Určite by im mal vnútornú potrebu povedať pravdu o našej elektrine  – je pravda aký pochybný kšeft tu je údajne? Bola či nebola predaná naša elektrina do zahraničia cez pochybný hedžový fond všetka vyrobená do konca roku 2025?

Slušný človek by určite pomenoval vinníkov takej špinavosti.

Lebo v takom prípade by tým správnym opatrením bolo, aby tu ktosi sedel – a nie, nemali by to byť ľudia, ktorí čítajú a sedia doma pri okne v šere…

 

Elena

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005781x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie