Založ si blog

Čooo 2. – Deň matiek. . .

Dnes je Deň matiek. A človek nevie, či napísať s veľkým iba D alebo aj M.
Teda hlavne M – ozvalo sa moje vodnárske buričské ja – a ten deň by som dala s malým D. Lebo matky majú deň každý deň.

To je fakt, zauvažovala som. Deň matiek nie je o donesenej bonboniére, zmrzline, jablkovej šťave, jahodách či ktovieakých darčekoch, ani len o spoločnom výlete v ten deň.

Deň matiek je deň za dňom – a noc za nocou, dodala by som, a mamy by dobre vedeli, že mám pravdu.

Lebo byť mamou nie je o jednom pripomienkovom dni.

Je to o dňoch, kedy svieti slnko, a vy opatrne kráčate s dieťatkom tíško spiacim v kočíku. O dňoch, kedy dieťa vediete hrdo po prvý raz do školy. A dňoch, kedy vaše dieťa telefonuje s natešeným hlasom, ako zvládlo skúšku.

Ale aj o dňoch, kedy sa unavene vlečiete z práce a ťaháte tašku s nákupom, aby deti mali doma čerstvý chlieb a mlieko. O dňoch, kedy dieťa potrebuje pofúkať ranu uštedrenú životom a vy musíme nabrať silu ho utešiť. A o dňoch aj nociach, kedy teplota stúpa a stúpa – a vy dávate členkové zábaly a držíte bezmocne drobnú rúčku.

To sú dni matiek, nie tento výročný. Lebo práve v nich je mama s veľkým M.

 

Ach, kráčali sme dnes popoludním z malého výletu, na ktorý ma deti vytiahli z tej mojej ulitky. Prostredniatko s kamarátkou s kočíkmi, napomínala jej odvážne dráčatko spúšťajúce sa na odrážadle hala-bala strminou k vode.

Môžeme ísť pokojne, nemáme tu deti, povedala moja najstaršia. Čo tým myslíš, opýtala som sa medovo – ja ich tu mám dve… Rozosmiali sme sa.

Aj podvečerný telefonát s mamou, s vďakou že je. Úlomky spomienok, ako mama prichádza po celodennej práci domov busom večer  a ráno pred odchodom na bus mi necháva na stolíku novú čiapku, na ktorú si ukradla pár hodín zo svojho spánku. A kedy ma mama najviac prekvapila? No to som šla na vysokú školu, boli sme kúpiť niečo na oblečenie. Mali nádherný belasý komplet sukne a blúzky, ale pridrahý. Po týždni mi prišiel balíček – nádherný bledomodrý komplet mamou ušitý na starej singerke. A lepší ako ten v obchode, lebo mal na blúzke vpredu vrecko s vyšitou šípovou ružou a mojim monogramom. Ach, áno, som Ruženka šípková, ten kvet  mám naozaj rada…

 

No čo dodať? Bože, Ďakujem že sú na svete mamy…

 

 

Elena

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael. Bez pomoci budú ruské útoky hrozivejšie

16.04.2024 06:10, aktualizované: 06:39

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu.

Irán, Izrael

Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

16.04.2024 06:00

Irán bol cez víkend na Izrael schopný vypáliť okolo 350 dronov a balistických a riadených striel. Aká by mohla byť odveta židovského štátu?

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8970882x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie