Založ si blog

V mene Loly 8. – Ľudia sme rôzni. . .

Veru, ľudia sme rôzni, povedala som si pri pohľade na posilu Demokratov – ich rady obohatila Dorota Nvotová.

Nemôžem si pomôcť, pani mi pripomína zas a znovu, prečo má meno Dorota  u nás negatívnu konotáciu a hovorí sa, že to je ale dorota. Mienku o nej nemám dobrú už hodne dlho na základe toho, ako si v živote viedla – tým to uzavriem a nebudem špecifikovať. Vybrala by som si ju len ako odstrašujúci príklad ja osobne, nie ako partnera do spolupráce.

Ale zasa zloženie Demokratov vhodne doplnila. A povolebne by svoju zostavu doplnili, ako v článku v linku uviedol Naď,

https://www.hlavnespravy.sk/jaroslav-nad-uviedol-dalsi-zasadny-sposob-preco-nevolit-demokratov/3205166

aj spoluprácou s Progresívnym Slovenskom. Nuž, o dôvod viac ich nevoliť.

 

A tak som zauvažovala, aké kritériá by som si určila na výber ľudí k spolupráci, kebyže politickú stranu zakladám. Alebo aj k spolupráci do života, čo je u mňa rozhodne aktuálnejšie než zakladanie politickej strany.

Do politických funkcií by sa podľa mňa mali vybrať iba ľudia, ktorí majú morálny kredit. Čestní, zodpovední, múdri a rozvážni – ibaže tí by u nás do politiky zrejme nikdy nevkročili. Povedzme si úprimne, tí sú nedostatkový tovar aj v bežnom živote. Vyzerá to možno náročne, no v skutočnosti som hodne tolerantný človek – hodnotím u človeka nielen výsledok, ale i úmysel, snahu. Neporovnávam ľudí medzi sebou, ale len zmenu  u toho istého človeka v čase.

Zauvažovala som, čo pokladám u človeka za dôležité, aby to bola „moja krvná skupina“. Jasné, že čistú dušu  – súcitnosť a láskavosť, nezištnosť konania. Lásku ku zvieratám. Schopnosť byť radostný a pochabý, podobný zmysel pre humor. A viete čo čím ďalej tým viac pokladám za dôležité? Skúsenosť s ťažkými časmi, ktorými človek prešiel – lebo to v nás zanechá stopu. Spokornieme, ak načúvame tej životnej skúsenosti.

Čoraz viac nadobúda pre mňa na význame aj mať ochotu a odvahu odstrihnúť sa od systému, ako sa len dá. Vlastne to je pre mňa dnes natoľko dôležité, že ak by som bola na začiatku a života a hľadala si celoživotného partnera, tak by som určite hľadala človeka s podobným zmýšľaním a životným štýlom. Civilizácia, ktorá vykapáva, to má naozaj ťažké. Presnejšie ľudia v nej to majú ťažké. Malá časť zdravého jadra  – ktorá rešpektuje hodnoty ako čestnosť, zodpovednosť, súcitnosť a zachraňuje túlavé zvieratá – ešte pretrváva v záplave patológie, ktorá nasáva svojimi „modernými hodnotami“ čoraz viac nemysliacej väčšiny. Pribúda násilia, rozpadá sa morálka, využívanie iných  či sexovanie na spôsob králikov a nevery sú pokladané za normálne. Pribúda samovrážd, aj všemožných zlodejín. Myslím, že odstrihnúť sa od takej spoločnosti a tohto systému, a vytvoriť si sebestačnosť čo najviac, je mimoriadne múdrym životným krokom. Možno ani nie úplne samostatní izolovaní jedinci, ale malú spoločenstvá s pevnými tradičnými hodnotami majú šancu.

 

Zamyslela som sa i nad tým, ako by sa volala politická strana, ktorú by som založila, keby som teda nejakú stranu niekedy zakladala, čo určite neplánujem. Ale ako som prezradila nedávno  v blogu, mená mimozemským koňom, ktoré ako darček od mimozemšťanov dostaneme, sme s dcérou premysleli, tak prečo nie i názov takejto strany. Názvami politických strán som sa zaoberala v mojich blogoch opakovane. A myslím, že celkom dobre som poradila výstižné pomenovanie strany napríklad Kiskovi, keď ešte ako prezident chcel stranu zakladať

Plamene 8. – Strana tých, ktorí by mali sedieť. ..

Mal peknú víziu, že plnú stranu slušných ľudí. Potom som uvažovala  v ďalšom blogu, čo by tam robili s ním

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/04/06/plamene-9-pan-kiska-a-co-tam-budu-robit/

 

Písala som aj o pomenovaní strany Demokrati a ako výstižne ju Heger nazval

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2023/03/11/ticho-a-nahlas-2/

 

No a strana, ktorú by som zakladala ja, tá by určite mala názov podstatu vystihujúci a zmysluplný – Budovatelia Citadely.

 

 

Elena

 

K diskusii  moj.pokus   Myslím, že som to napísala celkom jasne, voči čomu mám výhrady –  už hodne dlho na základe toho, ako si v živote viedla. Je to úplne konkrétne, len akurát nerozpisujem celý jej životopis.

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,860
Celková čítanosť: 9032236x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív