Založ si blog

Pravdivo 11. – Kam smeruje táto spoločnosť?

Aká bude budúcnosť tejto spoločnosti? Kladiem si túto otázku občas, keď vnímam signály jej úpadku.

 

Odborníci poukazujú na zhoršujúci sa psychický stav detí a pribúdanie samovrážd u detí a mladých ľudí v našej spoločnosti.

Potvrdzuje to i článok v linku

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/679729-psychicky-stav-deti-sa-zhorsuje-upozornuju-odbornici-pokusov-o-samovrazdu-narasta

že samovražednosť mladých u nás rastie. Vnímajú zameranie  na výkon v spoločnosti a cítia sa osamelo. Ani čas prázdnin nie je pre nich skvelým riešením, lebo pri problémoch v rodine je pre nich škola miestom, kde pred tým unikajú, a tiež mnohé deti nemajú financie na voľnočasové aktivity dostupné ich rovesníkom, ako poukazuje článok v linku

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/850385-psychologicka-juranekova-mladi-su-unaveni-a-vycerpani-hneva-ma-ked-pocujem-a-z-coho

Rodičia sa s nimi rozprávajú len pár minút denne, sami sú preťažení a vyčerpaní, aby uživili rodinu, majú často dve i tri práce. Tlak na pracujúcich ľudí narastá, mali by robiť čoraz dlhšie. Tí, ktorí poctivo robia desiatky rokov by pritom mali aspoň od 50-ky oddychovať, nie je to žiadny scestný nápad, ale odporúčanie odborníkov

https://eduworld.sk/cd/zanet-kollarova/2794/pracovat-3-dni-v-tyzdni-je-pre-ludi-po-40-tke-idealne-tvrdi-studia

Ibaže tento štát vsadil na stratégiu žmýkať čoraz viac tých, ktorí poctivo robia a živiť na ich úkor ľudí pohodlne nezodpovedných a špekulantsky konajúcich. Označuje to ako solidárny systém – lenže solidarita je vzájomná pomoc, a nie iba bezbrehé ťahanie priživujúcich sa na svojom krku.

 

Jeden z aspektov, ktorým sa dnes venujem, je uvedomenie si, ako sa táto spoločnosť sociálne vyväzuje. Uvedomila som si predvčerom, ako vďaka tomuto nečestnému systému „solidarity“ prudko narastá v spoločnosti anómia. Na facebooku bolo v jednej skupine vyjadrenie o tom, že nás niektorí vyzývajú ku súdržnosti a jednote v spoločnosti, a že sú to hlasy tých, ktorí slušní nie sú – lebo slušných už nebaví donekonečna dávať. Že slušní sa už nechcú zjednocovať s tými, ktorí sa slušne nesprávajú.

Na jednej strane ma to desí, lebo chápem riziko anómie, no na druhej strane rozumiem, že tí zodpovedne konajúci a prispievajúci sa cítia v tejto spoločnosti zneužívaní, A priznala som si, že sa cítim podobne – mne je ľúto, keď sa musím skorým ránom trepať do práce a alkoholičky z liečebne sa idú prechádzať. Aj ja by som sa radšej prešla slnečným ránom a oddýchla si, ako šla tri dni z každého týždňa aj za ľudí správajúcich sa nezodpovedne robiť na nich a ich rodiny. Ak s bolesťou ramena chodím do práce a čakám mesiace na vyšetrenie, aký dôvod mám platiť zdravotné odvody? A aký dôvod mám vkladať do dôchodkového systému, z ktorého štát drzo chce čestne vkladajúcim dávať čoraz menej?

 

Ďalší z aspektov je uvedomenie si, ako sa táto spoločnosť aj morálne vyväzuje. Minulý týždeň som čítala na fb článok o speváčke, ktorú podvádzal manžel – diskusia k nemu bola pozoruhodná – viaceré komenty písali o nevere ako o bežnej súčasti nášho života. Dumala som potom o tom, čím to je, že čoraz viac ľudí má problém dodržiavať morálne normy v sociálnych situáciách. Mali by sme sa brániť proti posúvaniu morálnych hraníc, lebo ak sa nebránime, posúvajú ich čoraz viac. Ako súčasť posúvania morálnych hraníc k negatívnu vnímam aj necitlivosť voči zvieratám – pribúda ich vyhodených v lese a pri obchoďákoch, či len tak pohodených pri ceste. Rastie agresivita v spoločnosti a devastácia životného prostredia.

Nie je predsa normálne byť neverný, nečestný, nespoľahlivý, bezohľadný a krutý voči zvieratám, žiť ako príživník – ak sa stáva spoločnosť čoraz viac tolerantnou voči porušovaniu morálky, tak morálne upadá.

 

Tretí z dnes analyzovaných aspektov je strata schopnosti pomenovať veci pravým menom. Snažíme sa politicky korektne byť „sociálne a genderovo citliví“, „nestigmatizovať“ –  a tak meníme zaužívané označenia a nahrádzame ich inými pojmami. A tak namiesto toho, že niekto je hysterka povieme, že má konverznú poruchu, namiesto alkoholik používame označenie závislý na alkohole, deti s mentálnym postihnutím sú tiež podchvíľou označované inak. Ibaže nech ich premenujeme akokoľvek, podstata javov sa tým nezmení – akurát že my strácame schopnosť pomenovať veci pravým menom – ako na to upozornil pred pár rokmi jeden známy český psychiater s poukázaním, že nápad označovať psychotikov ako „ľudí, ktorí myslia príliš veľa“ je scestný a odvádza od podstaty problému.

 

Iste, aj ja si uvedomujem, že na prežitie sú ideálne malé spoločenstvá navzájom si pomáhajúcich ľudí, spôsobilých zaistiť v spoločenstve všetko potrebné. Lenže čo bude s tými, ktorí si navykli „dajkovať“? Vidieť to i teraz na situácii ľudí, ktorým zhoreli domy na Telgárte. Reportáž ukázala, že ani pár dní po udalosti sa nemajú k činu – sedia a čakajú v stanoch, kto sa o nich postará.

 

Elena

 

K diskusii  mirsa  Nuž, článok píše jasne o rizikách – a ja osobne si myslím, že má pravdu. Pracovné zaťaženie dnes je iné ako kedysi, a aj odchodový dôchodkový vek matiek – je rozdiel ísť dôchodkovať v 53 a v 63 rokoch.

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,855
Celková čítanosť: 9011267x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie