Založ si blog

Príbehovanie 7. – Deti s ťažkou depresiou u nás pribúda – no ktovie prečo. . .

Až 40 % detí v ôsmom a deviatom ročníku základnej školy má v Česku  – a pravdepodobne aj u nás – príznaky stredne ťažkej až ťažkej depresie, ako to uvádza článok v linku

https://ahojmama.pravda.sk/clanky/az-40-percent-deviatakov-ma-stredne-tazke-az/17473-clanok.html

Údaj je to varovný – no ale prečo je tomu tak?

Nie, na kovid a online vzdelávanie v tom čase realizované sa to všetko skutočne nedá zvaliť.

Tak sa vytiahla téma mobilov – tie treba deťom zakázať v školách. Teda nie že by som bola proti, lebo kadečo fotia, aj si tým poubližujú, navyše skutočne ukazujú niektoré výskumy (napríklad sociálny psychológ Haidt), že používanie mobilov u detí znižuje IQ a  to dokonca merateľne štandardizovanými testami. Hyperaktívnosť u detí, poruchy pozornosti by som tiež spojila u detí s modernými technológiami a prebytkom informácií. Veru, ak sa vám zdalo kedysi, že hlúpneme kvôli nedostatku informácií, tak to nebolo tým zjavne. V tejto súvislosti vidím terajšie rušenie 3G a zavádzanie len 5G na Slovensku ako nešťastné.

Mohli by sme poukázať aj na výkonové nároky, že deti sa musia učiť a zvládať čoraz viac, ale tie sa na základných školách znížili, takže úroveň vedomostí požadovaná od končiacich základnú školu je v súčasnosti nízka. Skôr by som videla problém v samotnom prostredí školy, lebo je tam celý rad negatívnych javov – šikana či odmietanie rovesníkmi, čoraz viac detí s ťažkosťami rôzneho druhu, ktoré by si vyžadovali  pozornosť čoraz viac preťaženého učiteľa. Deti s ťažkosťami by si vyžadovali aj systematickú starostlivosť odborníkov. Pritom väčšina škôl v našom regióne nemá ani len školského psychológa, no poradenských odborníkov je málo a sú zle platení. A to ani nehovorím o zdravotníckych špecialistoch (ako detský neurológ či detský psychiater), tí nie sú v každom okrese a treba za nimi cestovať spojmi, ktoré v regiónoch chýbajú. Viete si predstaviť, že na vyšetrenie u psychiatra čaká dieťa s ťažkosťami u nás šesť, sedem a viac mesiacov?

Vonkoncom to teda nie je iba o školách. Podľa mňa však je celá táto situácia podmienená multifaktorovo, to znamená, že popri uvedených činiteľoch pôsobia aj ďalšie, širšie spooločenské príčiny.

Jednou z nich je celý rad problémov v rodinnom zázemí, ktorému sú deti vystavené. Pracujúci rodiča majú i dve práce kvôli žobráckym platom, aby prežili a domov prichádzajú vyčerpaní. Na druhej strane máme kopec ľudí, ktorí sa pohodlne kŕmia z hotového a visia aj s početnými rodinami ako bremeno na krku pracujúcim, pre svoje deti rozhodne nie sú dobrým vzorom. V regióne ako je náš rodičia odchádzajú za prácou mimo bydliska a rodiny sa rozdeľujú aj rozpadajú.

Bezzábranový život na spôsob králikov s uvoľnenou morálkou, je vydávaný v spoločnosti za moderný spôsob života a slobodný sexuálny život. Je tu kopa rájd boxujúcich pokec a podobné stránky, lebo na to majú dostatok času a energie vďaka dajkovaciemu systému pohodlne kŕmiacemu povaľačky. Zháňajú zúfalo známosti všetkého druhu -bez zábran i so ženatými –  a rodiny sa rozpadajú. Kedysi by také rajdy dali do klietky hanby, A s tým súvisia druhí, tretí, piati ockovia a maminky, u podaktorých sa striedajú v rýchlom slede.

Popri žobráckym platoch a morálnom úpadku v spoločnosti je tretím z rizikových faktorov aj konzumné zameranie spoločnosti. Pochybné celebrity, ktoré patria skôr do basy alebo na psychiatriu sa stávajú deťmi sledovanými vzormi. Rýchlo zbohatnúť bez poctivej práce vyhlasujú za životný cieľ a aj sa im to niektorým vďaka hlúpym sledovateľom darí. Takže tí sú presvedčení, že to je tá správna cesta. Poctivou prácou takú životnú úroveň u nás ani zďaleka nezískajú, a to je hodne smutná skutočnosť i pre mňa, lebo som presvedčená, že k blahobytu by človeka mala viesť iba jeho vlastná poctivá práca. Akákoľvek spoločnosť, v ktorej je to inak, je nezdravá.

Určite by sme našli príčin ešte celý rad – neschopnosť medzigeneračnej pomoci v rodinách – ako pomoc starých rodičov v starostlivosti o choré deti a s tým spojené výpadky rodiča z práce, či neschopnosť postarať sa o svojich starnúcich blízkych a presúvanie ich do kadejakých zariadení „na dožitie“. Riziko svetovej vojny zasa raz, nelegálna migrácia, A tiež škodliviiny v prostredí, chemikálie a mikroplasty vo vode a vzduchu – alebo si myslíte, že to nezanecháva nijaké stopy na našom zdraví? Škodliviny v potravinách, niektoré farbivá zvyšujú napríklad hyperaktivitu u detí.

Pribúdanie problémových jedincov v spoločnosti – kriminálnikov, ľudí účelovo ťažiacich zo solidarity, gaunerov bez morálky. A s tým úzko súvisiaca prehlbujúca sa anómia v spoločnosti, ktorá vedie ku čoraz väčšiemu izolovaniu jedincov namiesto súdržného spoločenstva.

Aj existenčné ťažkosti a chronifikovaný strach z budúcnosti, ktorý dnes visí nad mnohými rodinami.

 

Ja sa teda pri tom všetkom čudujem, že iba 40 % detí malo vysokú hladinu depresie.

 

Elena

 

K diskusii  MIlan1  Isteže, veci sa zhoršovali postupne, ale o to horšie, lebo ani náprava by nebola rýchla. A teraz namerané % depresívnych detí je podľa mňa naozaj varovné…

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Každá škola dostala svojho policajta. Vinníkovi za teroristické bombové vyhrážky hrozí aj doživotie

09.05.2024 05:00

Štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská ubezpečila, že vyučovanie môže od štvrtka pokračovať a oznámila, že každá základná a stredná škola dostala prideleného policajta.

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9045603x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív