Založ si blog

Akotak 3. – Nezvládnuté infekcie u nás plnia nemocnice a vyprázdňujú vrecká. . .

Žltačka typu A sa rozbieha v Prešovskom a Košickom kraji už od minulého roka.

Počty chorých celoslovensky upresňuje článok v linku

https://www.hlavnespravy.sk/uvz-okrem-vychodneho-slovenska-evidujeme-sporadicky-vyskyt-pripadov-zltacky/3571860

Minulý týždeň na Slovensku zaznamenali 183 nových prípadov hepatitídy typu A. “Do Epidemiologického informačného systému bolo v čase od začiatku roka 2024 k 16. júlu nahlásených spolu 2027 prípadov ochorení vírusovej hepatitídy A, z toho v 28. kalendárnom týždni bolo hlásených 183 nových prípadov,” priblížila lavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

 

V Prešovskom kraji sedem ložísk je teraz – ako uvádza aktuálny článok

https://www.ta3.com/clanok/948981/zltacka-v-presovskom-kraji-si-vyziadala-svoju-dan-nemocnici-v-krajskom-meste-dosli-lozka

pacienti sú najmä z osady Podsadek v okrese Stará Ľubovňa „Ďalší pacienti sú z okresov Humenné, Bardejov, Stropkov, z osady Jarovnice a je predpoklad, že pacientov nakazených týmto vírusovým ochorením bude pribúdať,“ priblížila hovorkyňa.

V súčasnosti je v tej nemocnici 55 pacientov s touto diagnózou. Prešovská fakultná nemocnica sa preto pasuje s nedostatkom lôžok. Nemocnicu zaplnili pacienti so žltačkou, kapacita lôžok je naplnená a to vrátane pridania zhruba dvadsiatich lôžok z dermatovenerológie. A obsadzujú lôžka aj v ďalších nemocniciach.

Článok v linku píše, že

https://regiony.zoznam.sk/aktualne-siri-sa-vazne-infekcne-ochorenie-situacia-v-tejto-nemocnici-je-kriticka-uz-nema-ziadne-volne-lozka/

V okrese Sabinov je ochorení viac (58), a to len v dvoch ohniskách – Jarovnice a Pečovská Nová Ves. Infikovaných hlásia i okresy Humenné (11), Bardejov (154) či Michalovce (85). Napriek tomu zo samotného Prešova pochádza minimum pacientov. Najviac ich je z osady Podsadek v okrese Stará Ľubovňa. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Starej Ľubovni potvrdzuje, že v tomto okrese je momentálne žltačka veľký problém. V piatok boli nahlásené dve nové ochorenia na hepatitídu typu A, celkovo je ich už vyše 150.

 

Aj Košický kraj má so žltačkou problémy. Vlani celkovo evidovali viac ako 545 pacientov s VHA, ktorí tu boli hospitalizovaní. Ako uvádza článok v linku 

https://www1.pluska.sk/regiony/zltacka-vychode-siri-rychlostou-blesku-kosicka-nemocnica-hlasi-plnu-kapacitu

Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach eviduje v súčasnosti 19 hospitalizovaných detí s hepatitídou typu A (VHA). Vzhľadom na počet lôžok na infekčnom oddelení je kapacita naplnená a príjem iných infekčných diagnóz výrazne limitovaný. „Od začiatku roka 2024 evidujeme už viac ako 300 pacientov s diagnózou akútnej hepatitídy A“ – pre TASR to uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Baníková s tým, že v poslednom období zaznamenali aj nárast počtu detských pacientov s tuberkulózou (TBC).

 

Takže tu máme ako hrozbu nielen žltačku, ale aj TBC.

Ibaže je otázne u TBC – na rozdiel od infekčnej žltačky – že kto ju tu v skutočnosti navláčil. Lebo s rizikom TBC  experti prišli už pri príchode Ukrajincov k nám

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/703806-budu-cesi-testovat-ukrajincov-na-tuberkulozu-obavy-maju-vsak-aj-z-nakazenych-slovakov/

Česi v marci tohto roka začali zvažovať dokonca testovanie cudzincov na TBC, lebo prípadov im tam tiež pribúda.

Najviac infikovaných tuberkulózou medzi Ukrajincami, ktorí sa nachádzajú na českom území, tvoria ľudia vo veku okolo 45 rokov. V Česku pripadajú len štyri osoby s týmto ochorením na 100-tisíc obyvateľov. Naopak, na Ukrajine je tento počet 90 : 100 000. O nepriaznivej situácii hovoria napríklad údaje z hlavného mesta. „V Prahe pripadá 60 percent prípadov ochorenia na tuberkulózu na Ukrajincov,“ povedal pľúcny lekár Jiří Wallenfels z nemocnice Bulovka pre server FinTag. „Ukrajinci sú jednoznačne hrozbou. Do európskych štátov utieklo pred vojnou doteraz približne šesť miliónov Ukrajincov. „Vzhľadom na migračné štatistiky Ukrajiny počas vojny je možné predpovedať vlnu chorobnosti a výrazný nárast infikovanej európskej populácie, čo bude mať negatívne ekonomické dôsledky pre národné vlády,“ napísal odborný časopis European Respiratory Journal.

O tejto situácii sa však vedelo dopredu, ako priznáva článok v linku, ktorý uvádza

https://hnonline.sk/science/biologia-a-chemia/24744852-prichod-utecencov-z-ukrajiny-k-nam-moze-priniest-niektore-choroby-ministerstvo-poziadalo-o-lieky-a-vakciny

že riziko šírenia rieši aj ministerstvo zdravotníctva. „Zvyšuje sa priamoúmerne, ako sa na Slovensku zvyšuje počet ľudí s covidom, TBC alebo HIV. Podľa vedomostí a informácií o epidemiologickej situácii na Ukrajine týkajúcich sa infekčných ochorení, zaočkovanosti a prevencii si uvedomujeme, že sa incidencia jednotlivých ochorení môže zvýšiť,“ uviedol pre HN jeho komunikačný odbor.

Nuž, namieste je verejná otázka akéže to boli opatrenia, ktoré na ochranu vlastného obyvateľstva  na Slovensku ministerstvo vykonalo.

 

Ak ľudia s infekčnou chorobou nabehnú do obchodov či autobusov, tak stačí jeden dotyk – aby chytili do ruky nejakú potravinu alebo nákupný vozík – a nakazíte sa ani neviete ako. Veľké šťastie, že sú prázdniny a nemôžu infekčnú žltačku  deti z osád navláčať do škôl. Na druhej strane ale ľudia z týchto lokalít spokojne chodia do obchodných domov, cestujú spojmi. Ako je možné, že sa môžu ľudia s infekčnou chorobou prevláčať ako pútnici z Melmaku – že skrátka neboli rodiny chorých v karanténe, že sa od osadníkov nevyžadovalo dodržiavanie opatrení, aby sa táto závažná infekčná choroba zastavila?

A napíšem tu otvorene, že keď vidím na fb ako rôzne záchranárske združenia zvierat zachraňujú zvieratá z osád, tak som zhrozená nielen z toho, ako sú tie zvieratká doslova týrané, ale aj z toho, že mnohé z nich trpia svrabom, majú blchy a vši. Zavšivavené chodia aj niektoré deti do škôl. Myslí si niekto z vás, že sa v osade prenesie svrab  len tak na psíkov, a nemôžu ho ľudia z týchto lokalít rozvláčať aj po obchodoch či autobusoch?

 

Aké je riešenie situácie podľa mňa?

Z hľadiska rizika TBC bolo potrebné testovať ľudí z Ukrajiny pri vstupe k nám.  Mohli sme si ušetriť hodne problémov. Kompetentní by nám mali vysvetliť, prečo nekonali preventívne na hraniciacih pri príchode tých odídencov k nám, respektíve aspoň pri žiadosti o status odídenca u nás.

Z hľadiska infekčných chorôb v osadách je to bludný kruh – lebo v osade nemajú všetci ani len prístup ku vode primeraný, reči o hygiene sú preto zbytočné.  V diskusiách pod článkami sú smutné vyjadrenia, ako sa vraj v týchto horúčavách  partia z Luníka oblečená a obutá čmáchala v košickej spievajúcej fontánke a polícia to neriešila nijako, alebo ako sa nahrnú na podpory na kúpaliska niekde -. no a tam už potom nejde nikto iný. 

Lenže ťahať vodovod na cudzích pozemkoch do chatrčí svojpomocne zlátaných je scestný nápad.  A  rovnako scestná  je predstava,  že by sme mali poodkupovať pozemky, postaviť Rómom domy a dávať im vodu zadarmo, lebo  aj tam, kde k vode prístup majú, ju mnohí neplatili. Ak by sme nezamestnaným mali dávať celoživotne na pohodlné povaľovanie sa  a zaistiť im bývanie a príjem porovnateľný s tým, čo  za poctivú prácu získajú ľudia pracujúci, potom nie je najmenší dôvod, aby ktokoľvek u nás pracoval a platil drahé hypotéky na bývanie. Lebo otrokársky systém tu ešte zavedený nemáme, a s primeranou solidaritou takáto predstava nemá nič spoločné..

Vznikla diskusia po Tomášovom vyhlásení, že chce dostať nezamestnaných do práce – v nej mudrovali niektorí, že nezamestnaný má právo odmietnuť prácu. Nuž, ak odmietne prácu primeranú jeho kvalifikácii, spôsobilostiam a v primeranej vzdialenosti od bydliska, do ktorej vie denne dochádzať – a chce pohodlne žiť bez akejkoľvek práce – tak potom podľa mňa aj tí, ktorí poctivo robia, majú právo odmietnuť prispievať mu na jeho život čímkoľvek.

Základ riešenia problému vidím práve v zamestnaní dlhodobo nezamestnaných ľudí z osád. Lebo  kvôli práci sa budú títo ľudia hygienicky civilizovať, a pre nich možno postaviť do osád dočasné hygienické zariadenia na žetóny. Sprchu a práčovňu.

Možno by bolo vhodné premyslieť aj systém, ktorým by sa takýto človek zodpovedne pracujúci posunul z osady. Napríklad ak by si rok z výplaty vkladal na  štátom vytvorený účet po 100 eur, mal by po roku nárok na prednostné zaradenie na nájomný byt, a vedel by  zaplatiť  z nasporeného zálohovú platbu.

 

A čo s tými, ktorí pracovať nechcú?

Iste, boli by potrebné financie aspoň na to, aby sa osady dezinfikovali, ale toto by som videla ako najzmysluplnejšie vynaložené peniaze na ľudí z osád. Pravidelná dezinfekcia osád raz mesačne. Nie je to opatrenie protirómske, môže im to len pomôcť.  Zlepší sa tým aj ich zdravotný stav.  V rámci takej dezinfekcie by sa skontrolovali všetky zvieratá v osade, či sú v dobrom zdravotnom stave, bez svrabu a nie dokaličené, rovnako aj deti, či nemajú vši a svrab. V prípade potreby by sa zaistilo preliečenie.

Namieste je otázka, aké by boli finančné náklady na takúto akciu – to netuším, ale na to máme odborníkov, aby urobli odhad nákladov potrebných opatrení. A náklady by boli určite menšie ako na liečbu týchto ľudí a aj nimi nakazených ďalších. s celoživotnými možnými následkami.

RUVZ by mal nastúpiť v riešení tejto problematiky . Samozrejmosťou je pomoc aj EÚ – zaujímajú sa o ich práva,  ako píše článok v linku

https://www.teraz.sk/slovensko/oflaherty-sr-slabo-riesi-ludske-p/808796-clanok.html

A nech sa v tejto oblasti realizujú aj zástupcovia WHO. Lebo ak potrestáme kovidzločincov, tak pandémia nového typu bude len ich zbožným prianím. Zato riešenie zdravotnej a hygienickej situácie osadníkov je vecou aktuálnou a potrebnou.

Lebo povedzme si otvorene – nezvládnuté infekcie u nás plnia nemocnice a náklady na ich liečbu v takom  veľkom rozsahu uberajú z financií, ktoré mohli byť investované do liečby závažných ochorení.

A tak by sme mali verejne dať otázku, prečo infekcia žltačky od minulého roka nie je zvládnutá a ustavične sa šíri.

 

Elena

 

P. S.:

Mimochodom, ak neviete, tak u nás bolo povinné očkovanie proti TBC u detí zrušené od roku 2012, nikto ich teda neočkuje, a  toto očkovanie nie je ani medzi odporúčanými. Problém teda môže nadobudnúť rozmery, aké sme ani nečakali. Prevláčanie sa infikovaných ľudí bez kontroly je teda veľkým rizikom.

 

Celá tá situácia je o to závažnejšiea, že sa štát nestará zodpovedne o to, aby infikovaní ľudia neboli rizikom pre ostatných. NApríklad TBC najviac u Rómov je u nás v Hranovnici, ale húfne chodia na nákupy autobusmi do Popradu, a spokojne predávajú pri ceste denne huby a lesné plody. Gratulujem všetkým, ktorí si ich kúpia.

 

K diskusii palenque  zjavne máte problém nielen s porozumením mojim úvahám, ale aj s chápaním jednduchých textov z prílohy – uviedla som linky, preukazujúce, že tento problém s Ukrajincami majú aj Česi. Len majú viac odvahy o tom otvorene hovoriť.

Tak skúsim ešte jasnejšie dať fakty, že problém sa týka aj Ukrajincov

https://www.noviny.sk/slovensko/904590-tuberkuloza-na-vzostupe-alarmujuce-cisla-prichadzaju-z-podtatranskeho-regionu

Z predbežných údajov za minulý rok vyplýva, že na Slovensku zaevidovali 221 prípadov s notifikáciou 4,1 na 100.000 obyvateľov, pričom prevažnú väčšinu tvorila pľúcna forma TBC. „Ide o nárast v porovnaní s rokom 2022, keď bolo na Slovensku 155 nakazených s notifikáciou 2,9 na 100.000 obyvateľov,“ konkretizoval Solovič. Medzi chorými bolo vlani aj deväť cudzincov, šiesti boli pôvodom z Ukrajiny.

 

 

 

Blýskanie na časy 1. – Gratulujem Američanom k nevydarenému obchodu

07.09.2024

Poviem vám, kadečo som si o Američanom myslela – ale predpokladala som, že aspoň biznis im nejako ide. No ale ukázalo sa, ako hlboko som sa mýlila. Sú totálne krepí – odkupujú Seditu na Slovensku. To si nerobili prieskum slovenského trhu pred zrealizovaním toho ich biznis nápadu? Zrejme nie. Lebo inak by zistili, že vonkoncom nielen ja, ale aj kopa ďalších [...]

V mlčaní 11. – Vem si prášky na hlavu, Máňo. . .

07.09.2024

Unavene som sa večer plížila schodmi po celodennom upratovaní pivnice. Nečakala som, že ma niekto rozosmeje. A vidíte – Máňo. Teda Maniak, ako sa označuje. Už to samo osebe by bol dobrý dôvod na pár elektrošokov pre neho. A to bezbrehé táranie, ktoré údajne vyprodukoval médiám, by malo vydať aspon na ročnú psychiatrickú liečbu na uzavretom oddelení, predpokladám. [...]

V mlčaní 10. – Smrť psychológa. . .

06.09.2024

Smrť psychológa Radima Ptáčka rozvírila diskusie. Mňa v prvom rade zaujalo, že pani, ktorej sa s niečím zdôveroval a ona to po jeho smrti vyvesila na sociálne siete, sa označuje ako jeho kamarátka. Moja definícia kamarátstva je teda o dosť iná – a ak sa mi s niečím zdôveríte, nevykvačujem to po sociálnych sieťach. Médiá spustili viac či menej nevydarené [...]

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší spolujazdec mal iba 11 rokov.

H5N1, vtáčia chrípka

V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom

07.09.2024 18:49

Dospelého pacienta prijali do nemocnice, kde dostal antivírusové lieky proti chrípke. Po zotavení bol prepustený.

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

tajfún Jagi

Supertajfún Jagi zasiahol Vietnam, hlásia obete. V Číne po sebe zanechal spúšť

07.09.2024 16:46

Tajfún je podľa vietnamských meteorológov jeden z najsilnejších v regióne za ostatné desaťročie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,954
Celková čítanosť: 9423622x
Priemerná čítanosť článkov: 3190x

Kategórie

Archív