Založ si blog

Akotak 11. – Na rohu ulice – slovenskej, pravdaže. . .

Krylovu múdrosť a odvahu si ctím – tým sa nijako netajím. Smutnú pravdu nielen o našej minulosti prezrádza – ale i prítomnosť akosi pripravdivo opísal.

Moja naj… je Kyselý sníh, ako som už kedysi prezradila v blogu.

A veď hej – v lavíne dní môžeme uvažovať, ktoráže krajina to je

Zem zrůd, koktavých zkratek, svobodných matek, bezdětných vdov,
zem zrůd, zlomené vůle, cizácké zvůle, siláckých slov,
zem zrůd, bezzubých dásní,servilních básní, prolhaných knih,
zem zrůd, zpanštělých vozků, zem zbabělých mozků a odvážných břich…

Keď si uvedomíme situáciu, že nemôžeme vo vlastnej krajine rozhodovať ani o tom, čo na naše územie  dovlečú cudzinci  a potrestať ich v prípade kriminálnych výčinov – ako je to s našimi amikos amigos  a Sliačom, môže nás zamraziť z Krylovej predvídavosti.

Plakala by som nad tým, ako je tento národ devastovaný a zneužívaný. Ako sme okrádaní, pod zámienkou solidarity rôzneho druhu sme doslova ožobračovaní.

Čas hrůz, blábolu snobů, znectěných hrobů, znectěných vět,
čas hrůz, bezlesých svahů, najatých vrahů, popravčích čet,
čas hrůz, špíny a vředů, omamných jedů, otrockých mas,
čas hrůz, vězničních dvorů, znamení moru na dlouhý čas, na dlouhý čas.

Áno, áno, aj zneúctenia hrobov sme sa dožili, fašistickí lumpi tu bránili klásť vence na hroby tých, ktorí nás oslobodili v druhej svetovej vojne.

Dočkali sme sa všetkého toho, čo v piesni Kryl  opísal.

Popravčia čata nemusí len strieľať, pravdaže – pokojne môže národ ubíjať i navrhovaním „správnych šetriacich opatrení“ – snahou o totálne zotročenie a ožobráčenie v podobe Green Dealu.

 

Ak hovoríme o zbabelých mozgoch a odvážnych bruchách – u nás je je to napríklad Rada pre hospodársku zodpovednosť. Navrhujú „úsporné opatrenia“ a – ale skutočne by nemali zodpovednosťou takí experti začať od seba?

Akosi ale u nich úspornosť nevidno. Ich priemerný mesačný plat je údajne cca 13 700 eur, to sa to expertom s takým príjmom ťažko rozumie tomu, že dôchodca s tisíceurovým dôchodkom nie je bohatý, najmä ak napríklad ešte živí študujúce dieťa, alebo ak si platí drahé lieky, tak je v dosť zúfalej situácii.

Ale zasa na niekom šetriť treba – a na sebe predsa nebudú, že?

Zjavne nemajú odvahu šetriť napríklad na zvýšení odvodov z dividend, zdanení členstva v dozorných radách, či možnosti zvýšenej dane  – ak už nie na druhú, tak minimálne na tretiu a ďalšiu nehnnuteľnosť vo vlastníctve jednej rodiny. Nehovoriac o potrebe zrušiť výsluhové policajtské dôchodky, ktoré v iných krajinách nenájdete.  No, ale holt kamoši, nie? Do dôchodcov sa  „expertom“  lepšie púšťa, tak nech ich pripravia ešte aj o ten mizerný trinásty dôchodok, úbožiaci..

 

Pozrite sa na Denník n – v článku v linku

https://e.dennikn.sk/4110444/zvyseniu-dani-sa-nevyhneme-ale-bankove-prevody-by-som-nezdanoval-hovori-suster-z-rozpoctovej-rady/?ref=tit

uvádza rozhovor s expertom z tej Rady, ktorý hlása, že

Ak to vláda myslí so znižovaním výdavkov štátu vážne, mala by podľa Šustra znížiť personálne náklady vo verejnej správe. Napríklad znížením zamestnanosti, ktorá v posledných rokoch výrazne narástla, a spomalením rastu platov.

Znižovať zamestnanosť iste navrhnú percentuálne, takže  by sa malo ubrať rovnako z predimenzovaného kolosu cca 500 zamestnancov Úradu vlády, ale aj z už teraz personálne podvyživených okresných UPSVaR?

A ja dodávam, že nie tak dávno som v blogu uviedla, ako prudko rástli náklady aj personálne pokrytie toho ansámblu, ktorý nám tu káže o šetrení. Nemali by nám ísť všetkým príkladom?

No ale to nie je isteže všetko.

Podľa pána experta   to, že energopomoc vyprší, nie je konsolidácia. Takže plánujú zrušiť ľuďom aj energopomoc. Verím tomu, že s platom takmer 14 000 eur mesačne (a ktovie akými odmenami) sa nad nejakým tým zvýšením cien energií hodí rukou. Neverím ale, že rukou nad tým hodiť môžu urobiť slovenskí dôchodcovia, zdravotne postihnutí, matky s malými deťmi, a rovnako ani väčšina pracujúcich nie.

Nuž, čo slušne povedať na konanie a návrhy takých expertov? Vykladajú ako musíme v tomto štáte šetriť. Sami násobne zvyšujú náklady na činnosť Rady v priebehu času, takže sebe evidentne doprajú – šetriť by chceli na nás ostatných.

Ako by povedal Kryl:  Na rohu ulice vrah o morálce káže…

 

Chcete azda, ľudia, aby vám prudko vzrástli náklady na energie?

Že nie? Tak spojme sily, Poriešime to legitímne a zákonne – ktosi si tu nabalil kešene rozpredaním lacných energií a my máme platiť draho kupované „trhové“?  Alebo preto, že nám odstavia lumpi lacnejši plyn, budeme platiť dvoj či trojnásobné ceny, a čoskoro aj emisné povolenky, ktoré nám chystá ešte stále nepotrestaná stará kriminálnica von der Leyenová? Stále platíme za vakcíny, ktoré nepotrebujeme, a ešte dva roky vraj musíme – aj za ich likvidáciu – okradla nás tým o obrovské peniaze. Sama zjavne nemá morálne hranice, takže od nej môžeme očakávať čokoľvek. Ak toto toleruje EÚ a tvári sa, že je  všetko v poriadku s tými zmluvami a „zabudnime na to“, tak potom celý ten spolok stojí na pochybných morálnyhc základoch.

 

Hovorme otvorene a  verejne v tomto štáte aj o tom, že ak zúfalo potrebujeme šetriť, takže sa to skutočne bolestne dotkne obyčajných ľudí napríklad v podobe zvýšenia nákladov na energie zrušením dotácií, tak evidentne nemáme na to, aby sme Ukrajinu dotovali elektrinou a naftou zadarmo. Tak nemáme na to, aby sa nám to povaľovali desaťtisíce nepracujúcich Ukrajincov, ktorých tu pohodlne živíme. Mám dosť manipulovania, že je na Ukrajine vojna. Nespôsobili sme ju my, a nie je to naša vojna. Jediný spôsob ukončenia tej vojny je rokovanie o mieri, čo Ukrajinci evidentne nechcú urobiť. Nuž je to ich voľba. Nevidím ale nijaký dôvod, aby sme s nimi boli solidárni spôsobom, akým to tu presadzuje Európska únia, že protiruské sankcie nás doslova ožobračujú.

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/718810-na-slovensko-netecie-vyznamna-cast-ruskej-ropy-budeme-tankovat-drahsie-otazky-a-odpovede/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box

M&slím, že je najvyšší čas, aby sme otázku dávania Ukrajine riešili demokraticky a spravodlivo. Spravme referendum s verejným hlasovaním a každý dostane doklad o tom, akú možnosť si zvolil.

Tí, ktorí Ukrajine budú chcieť dávať, môžu pokojne aj posledné gate poslať. A budú šetriť na diery v rozpočte. Tí, ktorí Ukrajincov sponzorovať nechceme, si vyžiadame späť od nich aj dary, takže nebudeme musieť šetriť v rozpočte. A budeme mať lacný ruský plyn, skupina darovačov pokojne môže kupovať  plyn drahý.

 

Položme si tiež otázku, prečo táto vláda nezruší Ukrajine okamžite posielanie elektriny, nafty, a ktoviečoho ešte – von der Leyenová zavelila?

Fico síce medializuje vyhlásenia, ale vláda rázne nekoná. Úplne inú pozíciu by sme mali, ak by elektrina ani nafta  zo Slovenska na Ukrajinu nešli.

 

A zaujímavé je, že Ukrajinci údajne chcú rokovať, ale ako píše článok v linku

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/718876-ukrajina-je-pripravena-riesit-zastavenu-ropu-ak-slovensko-aktivuje-prislusny-mechanizmus-doteraz-tak-neurobilo/

Ukrajinská strana je pripravená riešiť prípadné problematické otázky na expertnej úrovni – ak slovenská strana aktivuje príslušný mechanizmus daný asociačnou dohodou. Doteraz tak neurobila,“ uviedol Andarak.

Ak slovenská vláda mechanizmus neaktivovala, mala zrejme na to dobrý dôvod, čo poviete?

 

No tak to ma teda skutočne zaujíma, čo do tej dohody vydierači vtedy dali, aj kto ju to s nimi podpisoval – zrejme by sme mali toho lumpa stíhať za vlastizradu…

Verím, že nám vláda obsah tej asociačnej dohody v dohľadnej dobe zverejní, aby sme sa oboznámili s tým, čo je to za darebáčinu. 

 

 

Elena

 

K diskusii  natan  Spravodlivosť znamená „padni, komu padni“, takže tak. Ďakujem za prehľadné objasnenie tej asociačnej dohody, prezraď ešte, prosím, čo v nej tak smrdí problémom, že to neaktivovali naši politici

Blýskanie na časy 1. – Gratulujem Američanom k nevydarenému obchodu

07.09.2024

Poviem vám, kadečo som si o Američanom myslela – ale predpokladala som, že aspoň biznis im nejako ide. No ale ukázalo sa, ako hlboko som sa mýlila. Sú totálne krepí – odkupujú Seditu na Slovensku. To si nerobili prieskum slovenského trhu pred zrealizovaním toho ich biznis nápadu? Zrejme nie. Lebo inak by zistili, že vonkoncom nielen ja, ale aj kopa ďalších [...]

V mlčaní 11. – Vem si prášky na hlavu, Máňo. . .

07.09.2024

Unavene som sa večer plížila schodmi po celodennom upratovaní pivnice. Nečakala som, že ma niekto rozosmeje. A vidíte – Máňo. Teda Maniak, ako sa označuje. Už to samo osebe by bol dobrý dôvod na pár elektrošokov pre neho. A to bezbrehé táranie, ktoré údajne vyprodukoval médiám, by malo vydať aspon na ročnú psychiatrickú liečbu na uzavretom oddelení, predpokladám. [...]

V mlčaní 10. – Smrť psychológa. . .

06.09.2024

Smrť psychológa Radima Ptáčka rozvírila diskusie. Mňa v prvom rade zaujalo, že pani, ktorej sa s niečím zdôveroval a ona to po jeho smrti vyvesila na sociálne siete, sa označuje ako jeho kamarátka. Moja definícia kamarátstva je teda o dosť iná – a ak sa mi s niečím zdôveríte, nevykvačujem to po sociálnych sieťach. Médiá spustili viac či menej nevydarené [...]

DEMDIS zmierenie občianske fórum

Aké občianske fóra nás priblížia k porozumeniu? A pôjde to, aj keď nás budú politici ignorovať?

08.09.2024 18:00

K zmiereniu slovenskej spoločnosti po atentáte na premiéra nedošlo a nespokojnosť sa hromadí. Pomôžu nám nové občianske fóra, aj keď ich politici budú ignorovať?

Lysá Poľana vetroň

Tragédia v Česku: Žiak leteckej školy v panike vyskočil z vetroňa, neotvoril sa mu však padák

08.09.2024 16:58

Polícia uviedla, čo sa podľa predbežných zistení pod tragédiu podpísalo.

Michal Šimečka

Podrží Hlas Šimečku? Susko: S otvorením schôdze pomôže, hlasovanie bude tajné. Dobrý politický obchod, hodnotí Kolíková

08.09.2024 16:39

Poslanci sa v utorok vrátia na riadnu schôdzu, na programe je viacero odvolávaní.

Branislav Gröhling

Učitelia nahrádzajú pyrotechnikov. Zhoršenie bezpečnostnej situácie spôsobila vláda, tvrdí Gröhling

08.09.2024 15:38

Opozícia zrejme navrhne na post predsedu parlamentu Františka Mikloška z KDH.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,954
Celková čítanosť: 9425973x
Priemerná čítanosť článkov: 3191x

Kategórie

Archív