Založ si blog

Ako je to naozaj 3. – Trestnoprávnu zodpovednosť by sme mali zaviesť od 10 rokov. . .

V nedeľu popoludní sa v popradskom Kauflande vytvorila rada na vracanie fliaš. Niektorí znechutene odchádzali, lebo pri oboch automatoch stáli spoluobčania, ktorí hádzali fľaše a hádzali a hádzali, mali so sebou kopu vriec plných fliaš. Ako inak, biela dodávka bola vriec plná – a deti rozlezené po okolí ešte aj žobrať stihli. Cca 10-12 -ročnému dievčaťu, ktoré oslovilo mňa so slovami „teta, dajte mi nejaké eurá, som hladná“, som pokojne povedala, že na to, aby ju živili, sú jej rodičia. Ak ju nekŕmia a je naozaj hladná, nech mi to povie, a ja zavolám sociálku, ktorá ju dopraví niekam, kde sa o ňu budú starať a nebude trpieť hladom. Ale peniaze odo mňa nedostane. Bez slova sa otočila a šla skúšať k ďalšej pani prichádzajúcej s vozíkom.

Opakovane píšem o tomto fenoméne, ako v Poprade stretávam žobrajúce deti. Nie je to podľa mňa v poriadku, učíme ich prehliadaním takéhoto správania iba zlé sociálne vzorce. Fľaše pozbierame po kontajneroch a košoch, niečo vyžobreme – no kto by sa hrnul potom do práce…

 

Varovný je aj čerstvý príbeh z NItry, ktorý uvádza článok v linku

https://mynitra.sme.sk/c/23364691/chlapec-hrozil-rovesnikovi-zabitim-nahanal-ho-s-nozom-chcel-kolobezku.html?fbclid=IwY2xjawEYKJ1leHRuA2FlbQIxMQABHaTkIeyF4xAP42DkRovtoWUBbolscVQWM3NVv4hlCmku5ewQc3lha5xs0w_aem_nq2yTk90H5H_rvbUA3kjnw

Dvaja chlapci sa hrali popoludní pred pol piatou popoludní v meste Nitra na ihrisku na kolobežkách a stali sa terčom útoku  „chlapca v rovnakom veku“.

A keďže žijeme na Slovensku, je každému úplne jasné, chlapec akého etnika ich napadol.

Vyhrážky to už neboli, ale hrozby – lebo pokrikovanie „zabijem vás, ak mi nedáte kolobežky“  spojil s hodením veľkého kameňa do jedného z chlapcov a s naháňaním chlapcov s nožom v ruke.

Čo asi z takého spratka bude za pár rokov? Dobodá nejakú nevinnú obeť na ulici, ako ten lump v Michalovciach prvého januára? Mimochodom, ten v base nepracuje, takže sa skladáme na neho, aj na jeho dieťa, ktoré sa medzičasom jeho družke narodilo. Že by mal poctivo pracovať, aby nahradil škodu, ktorú spôsobil? Veď ako píše článok v linku

https://www1.pluska.sk/regiony/vrazda-sestricky-eriky-michaloviec-ani-roku-nie-je-konci-com-viazne-cely-pripad/2

Rodičia brutálne zavraždenej Eriky žiadali odškodné vo výške nákladov na pohreb, ako aj 30-tisíc eur za každého z rodičov, dovedna teda 60-tisíc.

No ak sa pán páchateľ v base povaľuje, odškodnenia sa nikdy nedočkajú. Mal by tam jednoducho povinne pracovať.

NIe, nijako sa netajím tým, že sa mi nepáči tento solidárny systém, v ktorom sa tí zodpovedne žijúci a pracujúci skladajú na lumpov, darebákov, kriminálnikov. Nijako ich nenútime prevziať zodpovednosť za ich život a skutky, nahrádzať škodu a výdavky s ich pobytom v base, ale melieme „ľUDSKOPRÁVNE“ – nie, vy sa nemusíte o nič snažiť, my sa budeme starať o vás namiesto vás.

Naozaj si myslíte, že toto je správne?

 

Nuž, pozrime sa pravde do očí.

Skutočne môžu beztrestne rodičia nechať pobiehať svoje maloleté asociálne sa správajúce deti s nožom po meste a ohrozovať iných? Je úplne jedno, či rómske alebo nerómske dieťa by to bolo – maloleté dieťa nemá čo vláčiť ulicami nôž. O tom, že by ním malo ohrozovať iné deti ani nehovoriac.

Jedným aspektom problematiky je falošná humanita. Také dieťa, ktoré sa správa takýmto agresívnym a ohrozujúcim spôsobom voči iným, je potrebné bezodkladne vyňať z rodiny a dať do režimovej liečby. Aby sa vyliečilo zo zjavne patologickej rodinnej výchovy. Nie za trest, ale aby sa zlepšila jeho šanca na normálnu budúcnosť. No ale to sa neudeje, lebo v rámci falošnej humanity ho necháme v rodine. A budú sa robiť opakované výchovné opatrenia v rodine, čiže nič. Až kým spratok nevyvedie naozaj niečo tragické, potom sa začnú všetci čudovať, že ako sa to len mohlo stať.

Ďalším aspektom problematiky je falošná tolerancia. Keby toto spravilo dieťa z väčšinovej populácie nejakému rómskemu dieťaťu, to by tu bolo povyku. Ale „naši marginalizovaní“ môžu vystrájať, koľko sa im ráči. My ostatní sme povinní byť tolerantní a prehliadať to. Podotýkam, že len dovtedy, kým naozaj takýto agresor niekomu ublíži alebo niekoho zabije. A v Nitre sa problémy s asociálnymi spoluobčanmi kopia, už párkrát som o tom písala.

Tolerujeme, že robia chliev zo svojho životného okolia a brodia sa v osadách hŕbami smetí, v dôsledku čoho šíria infekčné choroby – až kým im tam bordel zasa raz nevypraceme.

Tolerujeme, že opakovane devastujú zadarmo získavané obydlia, teda pardon, vybývajú ich.

Tolerujeme, že mnohí z nich sa vyhýbajú práci a  niektorí politici im ešte nahrávajú rečami „ako nemôžu pracovať, lebo nemajú pracovné návyky“.  Som si istá, že ak budú musieť pracovať, pracovné návyky získajú. Lebo tie sa získavajú a rozvíjajú usilovnou prácou, nie je to vrodený dar či talent.

Tolerujeme, že takýto výrastok s nožom napadne deti na ihrisku za bieleho dňa – však kto by stíhal dieťa, nie?

 

No tipnime si – ako skončí vyšetrovanie tohto prípadu? Uzavrú to policajti konštatovaním, že ide o maloletého páchateľa, a tak sa nič diať nebude, nanajvýš dostane v rodine nejaké výchovné opatrenia, ktoré sú stratou času?  Ak taký čin spácha dieťa, podľa mňa by mal niesť zodpovednosť  v plnom rozsahu jeho rodič za zlú, nedostatočnú a zanedbávajúcu výchovu.

Alebo potom, ak sú v takýchto prípadoch policajti bezmocní, zaveďme trestnoprávnu zodpovednosť už od 10 rokov. Myslím, že dieťa v 10 rokoch už veľmi dobre rozumie tomu, že nemá behať s nožom po ulici a vyhrážať sa niekomu, či hádzať do neho kamene a kradnúť mu veci.

 

 

Elena

Blýskanie na časy 6. – Ako anketa ktorý sviatok u nás chceme zrušiť dopadla. . .

18.09.2024

Ficova vláda chce zrušiť nejaký sviatok, aby Slováci vyrobili nejaké tie v štátnej kase chýbajúce peniažky. Ideálne by bolo, keby v ten deň Slováci namiesto práce prelustrovali majetky lumpov u nás aj v zahraničí, boli by sme iste prekvapení, čo všetko by sa ponachádzalo ako „výsledky dlho ročnej poctivej práce“, ku ktorým oficiálne [...]

Blýskanie na časy 5. – Ako som nápad ministra Kamenického k dokonalosti dotiahla. . .

18.09.2024

Knihy zdražíme, sú pre boháčov, len tí ich kupujú – povedal včera minister Kamenický. Akíže pobúrení Slováci zostali – ako keby ste čítali tie knihy, že? A pravdu mal, čo vám poviem, pravdu mal – do istej miery teda – lebo veď v tejto krajine je pomaly boháčom ten, kto poctivo pracuje a má výplatu. A za chudobných sú označovaní hlavne [...]

Blýskanie na časy 4. – Klub samovrahov. . .

17.09.2024

Že kde? No tu. Že prečo? No to si povieme práve teraz. Vláda ruší rodičovský príspevok – malo to byť ocenenie spoločnosti rodičom, ktorí zodpovedne vychovávali deti. No mne sa ho nepodarilo dostať ani raz – a už ho lumpi rušia. Ale veď ako sa do hory volá, tak sa z hory bude ozývať. Vláda pripravila opatrenia – na vylepšenie rozpočtu. Akoby [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,959
Celková čítanosť: 9449271x
Priemerná čítanosť článkov: 3193x

Kategórie

Archív