Založ si blog

Blýskanie na časy 3. – Dôchodcovia by mali zaplatiť nový raketový systém namiesto Naďa? ? ?

Ako vidno z nadpisu blogu – stačí si dať otázku správnym spôsobom, aby sme pochopili fakty.

Lebo podaktorí vládni experti sa snažia ryžovať na úkor dôchodcov

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/723706-staci-jedno-opatrenie-a-fico-moze-na-konsolidaciu-ziskat-pol-miliardy-eur-doplatili-by-na-to-dochodcovia/

Pol miliardy? No to je akurát na protiraketový systém, čo Naď odvliekol na Ukrajinu, že? To by museli poslať každému dôchodcovi namiesto peňazí ku Vianociam diplom Sponzor Ukrajiny a Demokratov. Lebo práve Naď a kompany by mali niesť následky za škody Slovenskej republike, spôsobené darmi Ukrajine v rozsahu, ktorý slovenská ekonomika nedokáže uniesť.

Povedzme si rovno – ak treba šetriť, potom treba šetriť realisticky.

 

Nepochybujem o tom, že minulá vláda narobila v štátnom rozpočte riadny prievan. Čudujem sa, že tu ešte stále pobieha Matovič a pokrikuje koľko minuli prezident a ním pozvaní hostia za obed, namiesto toho, aby už dávno sedel za tie „atómofky“, ktorými nám všetkým odčerpal z vreciek milióny.

Ale suma, ktorú treba ušetriť v štátnom rozpočte, sa nám znejasnieva.
Takže na rovinu si povedzme verejne

koľko je potrebné ušetriť v štátnom rozpočte pre deficit

a koľko by sme mali ušetriť pre dodatočné rozhadzovanie tejto vlády – napríklad na zbrojenie, či na prilepšovanie profesiám, ktoré už teraz majú podmienky celosvetovo nadštandardné. Takto totiž možno bez zaváhania nazvať profesie s výsluhovými dôchodkami – prosím pekne, uveďte ma do obrazu, kde inde na svete okrem nás a Česka ich majú? Inde nemajú policajti náročnú prácu, keď tam nie sú výsluhové dôchodky?!

 

No tak sa pozrime detailnejšie na to potrebné šetrenie.

Ak médiá vzdychajú, že tu je veľa dôchodcov a treba šetriť na dôchodcoch, je potrebné otvorene a nahlas hovoriť o tom, koľko je dôchodcov výsluhových. Lebo ak tu niekto neoprávnene prežiera dôchodky, na ktoré si nevyrobili, sú to práve oni. Tento môj názor potvrdzuje aj článok v linku

https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/666169-rezort-prace-navrhuje-zabetonovat-stedre-vysluhove-dochodky/#google_vignette

Nesprávny výpočet tzv. priemerného mzdového bodu vyjadrujúceho podiel ich príjmu voči priemernej mzde im podľa Šustera zvýši civilnú časť dôchodku o 25 percent až 80 percent. Navrhovaná novela zákona, o ktorej má v druhom čítaní na aktuálnej schôdzi rokovať parlament, podľa neho zachováva a dokonca ešte rozširuje desaťročnú prax dvojitého započítavania časti nárokov príslušníkov silových zložiek. Ministerstvo práce a Sociálna poisťovňa podľa Šustera argumentujú tým, že musia použiť takýto štedrý výpočet civilných dôchodkov, lebo podobný systém uplatňovali už 10 rokov. „Takéto vysvetlenie je ťažko pochopiteľné. Ak máme v systéme chybu, tak novela zákona by mala chybu odstrániť, nie ju zakonzervovať,“ zdôraznil. Podľa neho je takýto postup diskriminačný voči viac ako miliónu „bežných“ penzistov. „V neposlednom rade je to nespravodlivé voči budúcim generáciám, ktoré tieto neopodstatnené výdavky v desiatkach miliónov eur budú musieť jedného dňa splatiť,“ uviedol.

Ako píše článok v linku

https://www.rrz.sk/najdime-spravodlivost-pre-civilne-dochodky-ozbrojencov/

majú v čistom mieru náhrady viac ako 80 % – výrazne viac, než 60% v civilnom systéme (a pri menej odpracovaných rokoch).

Je to nezmysel, ktorý zaviedli pred rokmi s argumentom ako sú náročnou prácou vyčerpaní a nevládzu už ďalej pracovať – zato ale oprietrh letia pracovať ďalej inde. Však dajme štatistiky, koľko a kde z nich pracuje – sú to hlavne miesta na ministerstvách a v štátnej správe. Nemali by pracovať, minimálne ako zamestnanci štátu nie.

Navyše je táto situácia ich zamestnávania celkovo diskriminačná, lebo odchádzajú do výsluhových dôchodkov po 25 odpracovaných rokoch, t. j. ako predčasní dôchodcovia – tým štát riadne pracovať popri dôchodku neumožňuje

https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/723649-povoli-stat-pracovat-predcasnym-dochodcom-ministerstvo-prace-ma-jasny-odkaz-co-urobi-expert-na-penzie-nesuhlasi/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

ale výsluhovým dôchodcom na rozdiel od predčasných dôchodcov štát umožňuje pracovať bez akýchkoľvek obmedzení ďalej. No čo vám poviem – už dávno to mal dať podnet ombudsman na Ústavný súd,  lebo ide o evidentnú diskrimináciu. Prezradím vám, že som ho o to aj oficiálne požiadala.

Týmito postupmi vláda totiž namiesto nápravy stavu prehlbuje nespravodlivosti v systéme, lebo podaktorí poberajú nadštandardné výsluhové dôchodky a namiesto opravy sa čaká, kým vymrú – chyby z minulosti v neprospech Sociálnej poisťovne sa neopravia a šťastlivci s nadštandardne vysokými dôchodkami si ich ponechajú. S týmto zachovaním priznaných nárokov už návrh zákona počíta, ale navyše vláda návrhom novely zákona s dielne MPSVaR, zachováva a dokonca ešte rozširuje desaťročnú prax dvojitého započítavania časti nárokov príslušníkov silových zložiek

https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/666169-rezort-prace-navrhuje-zabetonovat-stedre-vysluhove-dochodky/#google_vignette

Riešenie civilných dôchodkov pre príslušníkov silových zložiek je pritom podľa Šustera pomerne jednoduché, podobné sa používa pre ľudí, ktorí väčšinu života odpracovali v zahraničí a u nás odpracovali menej ako 15 rokov. „Dôchodky bývalých vojakov a policajtov by mali závisieť výlučne od obdobia platenia civilných odvodov do Sociálnej poisťovne a od výšky ich odvodov,“ dodal člen rozpočtovej rady. Pritom ak sú ich civilné príjmy medzi minimálnou a priemernou mzdou, nesprávny výpočet tzv. priemerného mzdového bodu vyjadrujúceho podiel ich príjmu voči priemernej mzde im podľa Šustera zvýši civilnú časť dôchodku o 25 percent až 80 percent.

Vláda však v čase šetrenia namiesto rušenia výsluhových dôchodkov a riešenie nespravodlivostí im pridáva valorizáciou o 14, 7 % – žijú azda v inej krajine ako ostatní dôchodcovia?

A ešte chce vláda rozširovať počet ich poberateľov o prokurátorov. A prečo – azda máme na Slovensku málo prokurátorov? Nezdá sa mi.

Skutočne má tento štát teraz na to, aby výsluhovým dôchodcom štedro rozdával na úkor ostatných?

 

O zbrojení ani nehovoriac.

Ak nemám peniaze, nebudem kupovať nič navyše, jednoducho na to nemám. A my potrebujeme v štáte šetriť – nákupy bojových lietadiel a kadejakej ďalšej výzbroje v týchto časoch sú bohapustým okrádaním obyčajných občanov. Najskôr nech štát upraví svoje ekonomickú situáciu, a až keď bude natoľko dobrá, že nebude treba oberať občanov o ich terajšiu životnú úroveň, potom si kupujte, drahá vláda, vrtulníky, samopaly a krpce pre vojakov. Zatiaľ šetrime hlavne na nákupoch, nie na životnej úrovni ľudí.

 

Ak treba získať peniaze navyše, nuž ja rozhodne nevidím cestu v zvyšovaní životných nákladov bežných občanov tým, že sa na nich prenesú náklady za energie, ktoré sú zvýšené len preto, že niekto nechce, aby sme kupovali od Rusov. Ja od nich plyn pokojne kupovať chcem – však nie ja sa mám za to hanbiť, ale naši drahí spojenci, ktorí nám chcú plyn predávať drahšie ako naši nepriatelia – Rusi. Takému kamarátovi, ktorý sa ku mne správa horšie ako údajný nepriateľ, treba vypáliť dve po hube a zavrieť za ním dvere.

 

A kde cestu na získanie peňazí vidím, ak by nestačilo šetrenie na zbrojení a zrušenie výsluhových dôchodkov?

Zvýšeným zdanením nehnuteľností, ktoré niekto vlastní na prenajímanie.

Doriešením časov kovidu, kedy niektorí získavali lukratívne zárobky momkami – tie peniaze im treba zhabať.

A spoločnými silami my obyčajní občania nájdeme určite aj ďalšie zdroje, ktoré možno v tomto štáte usporiť bez toho, aby to čoraz viac dopadalo na našu životnú úroveň.

No a samozrejme, čakám kedy vláda zosobní Naďovi a kompany štedré rozdávanie Ukrajine, veď mnohí z nás im nechceme nič sponzorovať – tak nech to financujú len tí, ktorí im rozdávať chcú. Nech nám nový protiraketový systém a lietadlá namiesto Ukrajincom darovaných Migov kúpi Naď a jeho strana.

 

Elena

 

P.S.:

Krucinál, rastú, ustavične rastú z mesiaca na mesiac ceny potravín. Študentom zdraželi internáty, internet na internátoch, všemožné náklady sa dvíhajú, ceny zdražených energií by chceli hodiť na naše plecia – a vláda sa tvári, že sme to my občania, ktorí majú z čoho ustavične dávať.

 

 

Blýskanie na časy 6. – Ako anketa ktorý sviatok u nás chceme zrušiť dopadla. . .

18.09.2024

Ficova vláda chce zrušiť nejaký sviatok, aby Slováci vyrobili nejaké tie v štátnej kase chýbajúce peniažky. Ideálne by bolo, keby v ten deň Slováci namiesto práce prelustrovali majetky lumpov u nás aj v zahraničí, boli by sme iste prekvapení, čo všetko by sa ponachádzalo ako „výsledky dlho ročnej poctivej práce“, ku ktorým oficiálne [...]

Blýskanie na časy 5. – Ako som nápad ministra Kamenického k dokonalosti dotiahla. . .

18.09.2024

Knihy zdražíme, sú pre boháčov, len tí ich kupujú – povedal včera minister Kamenický. Akíže pobúrení Slováci zostali – ako keby ste čítali tie knihy, že? A pravdu mal, čo vám poviem, pravdu mal – do istej miery teda – lebo veď v tejto krajine je pomaly boháčom ten, kto poctivo pracuje a má výplatu. A za chudobných sú označovaní hlavne [...]

Blýskanie na časy 4. – Klub samovrahov. . .

17.09.2024

Že kde? No tu. Že prečo? No to si povieme práve teraz. Vláda ruší rodičovský príspevok – malo to byť ocenenie spoločnosti rodičom, ktorí zodpovedne vychovávali deti. No mne sa ho nepodarilo dostať ani raz – a už ho lumpi rušia. Ale veď ako sa do hory volá, tak sa z hory bude ozývať. Vláda pripravila opatrenia – na vylepšenie rozpočtu. Akoby [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,959
Celková čítanosť: 9449248x
Priemerná čítanosť článkov: 3193x

Kategórie

Archív