Založ si blog

Blýskanie na časy 8. – Ako sa „Európa rozhodla“. . .

Vedeli ste, že „Európa sa rozhodla“ pomáhať s elektrinou Ukrajine v zime vo veľkom rozsahu – viac ako 4, 5 GWH z potrebných 9 GWH jej spotreby?

Sme vraj ako európski spotrebitelia – ako podľa článku v linku

https://www.hlavnespravy.sk/ukrajina-v-zime-nauci-europanov-setrit-elektrickou-energiou/3650694

tvrdí šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol – schopní znížiť spotrebu, aby sme ušetrenú elektrinu z pocitu solidarity poslali na východ. 

A k tomu dodáva nemecký politológ Alexander Rahr v tom istom článku

„Obyvatelia krajín EÚ nebudú nadšení, ak sa ich vlády rozhodnú v rámci solidarity s Ukrajinou prerušiť dodávky elektriny alebo zvýšiť ceny služieb v Európe. Napriek tomu však hlavní aktéri združenia k takémuto kroku predsa len pristúpia.“

A aj toto píšu

Ukrajinská energetická sústava je synchronizovaná so štruktúrou ENTSO-E (Európske spoločenstvo prevádzkovateľov nosných sietí v oblasti elektrickej energie), pripomína ekonóm Ivan Lizan. „Všetky krajiny, ktoré sú jej súčasťou, sa takým či onakým spôsobom delia o elektrinu s Kyjevom a presuny idú najmä cez Poľsko, Maďarsko a Slovensko,“ povedal. Zdôraznil: „V súčasnosti je to veľmi dôležité: „Ukrajinská energia sa stala priamym problémom pre EÚ, ale oveľa dôležitejšie je to pre európskych spotrebiteľov.“

 

Otvorene sa preto pýtam našej vlády – koľko elektriny v súčasnosti denne posielame Ukrajine, a koľko nás to stojí denne. 

A nielen to, hovorme otvorene aj o tom, aký podiel má darovanie elektriny Ukrajine na zvyšovaní jej ceny u nás od januára. Však niekto to zaplatiť musí, že sa rozdáva Ukrajincom zadarmo.

A ako by to bolo v zime? Odkiaľ by sa vzalo toľko elektriny navyše, aby sme zachraňovali v zime Ukrajincov? Čaká niekto z vás, že sa uskromnia Nemci alebo Francúzi? Zrejme by obetovali nás, aby sme sa uskromňovali ešte viac. Keď sme na tom tak zle ekonomicky, sme v situácii ako štát, že nemáme peniaze a mnohí z nás by mali tvrdo doplatiť na opatrenia, ktoré vláda realizuje. máme na to, aby sme zadarmo posielali Ukrajine elektrinu dlhodobo? O koľko by sa musela znížiť naša spotreba, aby sme ich dokázali v zime dotovať?

Hrozí nám prerušovanie dodávky?

Hovorme vzhľadom na popísanú situáciu otvorene o tom, koľko sponzorujeme Ukrajine. Azda je čas povedať, že ak nebudeme mať dosť pre seba, je namieste im prestať dávať. Koniec-koncov, zrejme sme ich najväčšími sponzormi, míňajú nielen našu súčasnosť a budúcnosť, ale i to, čo nadobudli generácie pred nami.

 

A pritom ich vlastná solidarita s drahou vlasťou – no radšej by sme mali o nej pomlčať.

Zbierka s veľkolepým názvom Nadačný fond Jsme lidé v Česku bežala. Jej neveľkolepý koniec zavinili nie prokremeľskí fanatici, ale orgány činné v trestnom konaní, ako o tom píše článok v linku

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sbirka-ukrajina-podvod-policie.A240921_111101_domaci_pukk

Zistilo sa, že zbierku organizovanú Ukrajincami možno označiť rôznymi prívlastkami, a podaktoré z nich sú aj trestnoprávne kvalifikovateľné.Vybrali najmenej 1,1 milióna českých korún. Vybraté peniaze organizátori míňali na svoje životné náklady, na cestovanie a pohodlný život.

Hlavný z páchateľov má údajne 18 rokov a mohol by si posedieť za toto konanie až 8 rokov.

Je otázne, koľko z peňazí naivnými ľuďmi pozbieraných naozaj prišlo na Ukrajinu na pomoc ľuďom v núdzi, a koľko ich nahrnuli do kešení kadejakí lumpi na svoj luxusný život.

 

Podľa článku v linku

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96170053-plyn-takmer-o-tretinu-elektrina-o-polovicu-sas-upozornuje-na-hroziaci-rast-cien-energii

hrozí nám rast ceny elektriny až o polovicu

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96169934-paradox-konsolidacie-kto-kuri-elektrinou-moze-byt-vitazom-kto-ma-plyn-ucty-mu-vyskocia-az-drasticky

Iný článok upozorňuje na drastický rast cien plynu – k tomu dám vyjadrenie v budúcom blogu.

 

Skutočne sme v situácii, že máme z čoho pomáhať Ukrajine?

Položte si otvorene otázku – ste ochotní znášať v zime hoci aj prerušovanie dodávok elektriny, aby ste zachraňovali Ukrajinu a platiť vysoké ceny elektriny, aby ju Ukrajinci od nás mali zadarmo?

Ja nie, chcem aby ma štát z tohto podivného sponzoringu vynechal.

 

Elena

 

K diskusii  palenque  Zbytočne sa ma snažíte manipulovať. Ja nezodpovedám za situáciu na Ukrajine. A ani sa nemienim dať zaťahovať do jej dotovania bez konca, ani do prerušovania dodávok elektriny v zime mne, aby Ukrajinci nemrzli, či do platenia nehoráznych cien elektriny, aby sme im ju posielali zadarmo. Pomáham v mnohých situáciách, lebo chcem pomôcť – no nie som reinkarnovaný Ježiš, aby som zachránila celý svet – a stačili mi tie desaťročia klamstiev od 89, nemienim sa dať zneužívať donekonečna. Nech sa Ukrajinci posypú domov a opravujú elektrárne v tej časti krajiny, kde nie je vojna. Keď som videla tú anketu, ktorú jeden Ukrajinec robil medzi Ukrajincami v Bratislave, tak mi je z nich zle, rozumiete, ZLE. Pokladám to za sprosté zneužívanie Slovákov ľuďmi, z ktorých mnohí majú financií viac ako dosť, podstatne viac ako tí, ktorí im nútene pomáhajú. Taká pomoc má svoje pomenovanie – parazitovanie sa to volá. Ak tam zostali ženy a deti, ktoré by pomrzli – a muží sa tu váľajú spokojne – nie je záchrana ich žien a detí namiesto nich na mne. S touto filozofiou by ste čoskoro chceli pohnať našich ľudí na vojenský zásah, však ženy a deti tam sú, treba ísť bojovať, že?

Blýskanie na časy 10. – Mali by odvolať Dolinkovú?

25.09.2024

Úvodom odpoviem na otázku z nadpisu blogu. A prečo by ju mali odvolávať? Povedzme si otvorene – nie je určite menej schopná ako kopa ministrov pre ňou. Sú tiež veľmi čitateľné tlaky, ktoré sú na ňu vyvíjané, a na základe ktorých koná. V zdravotníctve je bordel, nebudeme si klamať – ibaže vypratať Augiášov chliev je nad sily jednej Dolinkovej. Čo [...]

Blýskanie na časy 9. – Poprichádzajú ľudia o byty v bytovkách?

23.09.2024

Pozrime sa teraz spolu, ako „sa“ u nás dlhodobo pripravujú špinavosti. Cielene a zákerne. Hoci my sme nikomu nič neukradli, a špiny, ktoré nám tu rozflákavali miliardy, spokojne pobehujú akoby sa nič nestalo, sme to práve my, obyčajní ľudia, kto sa má uskromňovať ešte viac. Pritom sa dvíhajú ceny všetkého – nikto nehovorí o tom, že trebárs na tavenom [...]

Vetrom neodviate 1. – Pravý a falošný kráľ. . .

21.09.2024

Myšlienky mi v nočnom nadráne poletovali popri téme expertnosti k jednej prednáške – ako som nedávno v blogu prezradila, jednu celodennú prednášku dávam dokopy. Kedysi som o expertnosti v blogu písala vo vzťahu ku prezidentom https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/01/12/poriadne-nahlas-8-byt-expertom/ čílsku prezidentku Michelle Bacheletovú som ako príklad spomenula, [...]

michal šipoš, igor matovič

Má Matovičovo hnutie šancu na reparát? Politológ: Je ešte uzavretejšou „sektou“ než bolo kedysi

28.09.2024 11:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Zabili sme vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha, oznámil Izrael: Dostaneme každého, kto nás ohrozuje

28.09.2024 10:20, aktualizované: 11:15

Izraelská armáda oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri vzdušnom útoku v Bejrúte.

SR Bratislava stretnutie predsedovia strany prezident BAX

Hrabko: Spory vládnych strán majú ďaleko od chaosu za bývalej koalície

28.09.2024 08:22

Verbálne spory vo vládnej koalícii nesmerujú do hĺbky a majú ďaleko k chaosu minulého volebného obdobia, hovorí publicista.

Miloš Zeman

Ľavičiar a tolerantný ateista, milovník becherovky i autor svojráznych bonmotov. Miloš Zeman oslavuje 80

28.09.2024 08:00

Je jednou z najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,964
Celková čítanosť: 9474872x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív