Založ si blog

Na Konci Dní 3. – „Si v mojom srdci“ alias Nešialená internetová výzva

Nie, pani Gričová, nechcem Vám ukradnúť názov Vášho úžasného projektu.

A vy, milí čitatelia môjho blogu, že nepoznáte pani Gričovú a o jej projekte ste nikdy nepočuli? Nuž – v oboch prípadoch vaša škoda. A tak vám o pani Gričovej i o projekte Si v mojom srdci napíšem dnes.

 

Osobne som sa s pani Gričovou nikdy nestretla, no mám k nej hlbokú úctu. Bola úplne prvou osobou, ktorá bez zaváhania uverejnila v roku 2010 môj otvorený list vláde a prezidentovi o zúfalých podmienkach života ľudí s postihnutím a opatrujúcich rodín na Slovensku na stránke Centra samostatného života (www.csz.sk). Z médií vtedy našla odvahu iba Pravda, uverejnila môj list aspoň v skrátenej verzii.

 

A veľmi sa mi páči, že pani Gričová svojou akciou „Si v mojom srdci“ na facebooku centra už viac ako dva roky šíri myšlienku významu priateľstva v našom živote, uvedomenia si jedinečnosti pre nás dôležitých ľudí, aj záujem o ľudí s postihnutím.

 

Myslím, že ako protiklad šírenia rôznych šialených výziev na facebooku by bolo úžasné takúto rozumnú a pozitívnu výzvu šíriť ďalej.

Možno reťazou darcovstva  – ak by sme maličkosť s nápisom Si v mojom srdci (tričko, dáždnik, taška, kľúčenka – niečo z výrobkov ponúkaných Centrom) dali tomu, kto pre nás v našom živote jedinečný a ten by tiež sám takýmto výrobkom obdaroval niekoho ďalšieho blízkeho, pre neho výnimočného. A aby sme si to odovzdávanie  – ak chceme – trebárs aj na facebooku uverejnili.

Takýto darček s nápisom Si v mojom srdci by určite bol pre každého z nás cennou spomienkou – že sme pre niekoho jedineční.

 

Uvedomujete si, ako to môže zlepšiť vzťahy v našich životoch?

A môže to zároveň pomôcť aj Centru samostatného života, aby mohlo ďalej fungovať, pomáhať svojimi radami a informáciami rodinám s postihnutým členom.

 

 

Ja pre seba iniciatívu „Si v mojom srdci“ pokladám aj za

 

  • Vyjadrenie lásky voči ľuďom s postihnutím, ku ktorým osud nebol štedrý vo vzťahu ku zdraviu tak, ako ku nám ostatným. Mám vás všetkých rada a vážim si vás. Ste v mojom srdci.

 

  • Vyjadrenie úcty ku nekonečnej statočnosti tých slovenských rodín, ktoré s láskou opatrujú svoje deti s postihnutím, vážne chorých partnerov či bezvládnych rodičov – a to aj napriek zúfalým podmienkam, ktoré im tento štát pre život vytvára. Mám vás všetkých rada a vážim si vás. Ste v mojom srdci.

 

  • A pre seba chápem túto výzvu aj ako vyjadrenie lásky a úcty k môjmu synovi Maroškovi, ktorý bol postihnutý a zomrel v dôsledku závažného pochybenia lekárky v revúckej nemocnici v marci 2014.

 

Maroško, „Si v mojom srdci“.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 11.5.2016

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť predstavitelia toho spolku, [...]

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

autobus

Na diaľnici R1 sa prevrátil autobus, ktorý ťahala odťahová služba

06.05.2024 16:17

Prejazdný je len jeden jazdný pruh.

Maroš Žilinka

Žilinka rázne odmietol, že sa vyhol otázkam: Médiá ma neoslovili a zákon nepozná 'neformálnu debatu s opozíciou'

06.05.2024 16:13

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ohradil voči článku v denníku Sme, že sa "vyhol otázkam poslancov aj médií".

Hlinkova garda, Hlinkova mládež

Na jarmoku predával drevené srdcia s heslami Hlinkovej gardy. Muža obžalovali z extrémizmu

06.05.2024 15:25

Obvinený navyše na facebooku šíril rôzne extrémistické materiály obsahujúce heslá potláčajúce ľudské práva a slobody.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,861
Celková čítanosť: 9034802x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív