Založ si blog

DNES 13. – 10 000 eur za hodinu alias Pán generálny prokurátor, na čo čakáte?

Vecí, v ktorých by generálny prokurátor mal konať  – a zatiaľ nekoná – dokážeme nájsť (verím, že nie som sama, kto ich vidí) na Slovensku viacero. Dnes venujem pozornosť jednej z nich, ktorá je spoločensky nebezpečná, spôsobuje škodu veľkého rozsahu a doplácame na ňu všetci.  Transformované nemocnice nám robia (zasa raz) dlhy na dôchodkovom poistení. A nie malé.

 

Celkovo nám dlhy v zdravotníctve (transformované aj štátne nemocnice) rastú závratným tempom 10 000 eur za hodinu. Záväzky po lehote splatnosti v nich presiahli za minulý rok 319 miliónov eur (nešlo to stiahnuť podvodnými štatistikami, tým klepla po prstoch Európska únia stanovením záväznej  60-dňovej splatnosti faktúr).

 

Kvôli čomu teda v úvode hovorím len o transformovaných nemocniciach, a nie aj o štátnych zdravotníckych zariadeniach?

Sociálna poisťovňa eviduje dlhy na poistných odvodoch u 5 štátnych a 15 transformovaných nemocníc, od začiatku roka narástli tieto dlhy o viac ako 12,3 milióna eur.

Iste, aj štátne nemocnice robia dlhy a situáciu v nich je tiež nutné riešiť. Ibaže štát nemôže stíhať sám seba – na čo sa niektorí právni nedoukovia spoliehajú – zabúdajúc, že štát zároveň ani nesmie sám sebe vytvárať podmienky na porušovanie zákonnosti, svojim konaním nemôže sám sebe umožňovať protiprávne konať vo vzťahu k platnej legislatíve, ak má byť akceptovaný ako právny štát.

Transformované nemocnice sú však v inej pozícii. Sú neziskovými organizáciami, nie štátnymi zariadeniami – majú teda konkrétnych vlastníkov. Napriek tomu už boli opakovane oddlžované z našich spoločných peňazí, naozaj nie malými sumami (od roku 2006 už celkovo tri razy – zatiaľ).

 

Kvôli čomu hovorím len o dlhoch v Sociálnej poisťovni?

Nuž, preto, že zdravotné poisťovne s nemocnicami – neplatičmi zdravotných odvodov vypiekli, zdravotné odvody si rovno odrátavajú od toho, čo im majú uhradiť, im žiadny dlh nevzniká. Dlhy nemocnice majú aj voči dodávateľom, tých mi je síce ľúto a chápem ich situáciu, no ide o ich súkromné obchodné transakcie, ktoré občanov Slovenska priamo nezasahujú.

V súčasnosti dlhujú nemocničné zariadenia Sociálnej poisťovni na poistných odvodoch zamestnávateľa celkovo vyše 100 miliónov eur.

Dlhy transformovaných zdravotníckych zariadení predstavovali z toho zhruba tretinu a len za mesiac apríl sa zvýšili o 643 000 eur, z titulu neplatenia mesačných odvodov má dlhy celkovo 16 transformovaných zariadení. Zaujímavou skutočnosťou je, že kým celkové záväzky tranformovaných a delimitovaných nemocníc poklesli, ich dlhy na poistných sociálnych odvodoch narastajú. Zjavne vedia, kde si môžu dovoliť robiť dlhy.   Odborník INEKO Dušan Zachar poukázal na základe analýzy rastu dlhov  v slovenskom zdravotníctve od roku 2006, kedy boli nemocnice po prvý raz oddlžené, na zrýchlenie rastu dlhov od roku 2012.

 

Je potrebné urýchlene zaviesť trestnoprávnu zodpovednosť voči manažérom transformovaných nemocníc aj v prípade neodvádzania poistných odvodov za zamestnávateľa.

Je však zároveň málo pravdepodobné, že vláda bude mať odvahu na razantné opatrenia v tomto SMERE, keď voľby sú už na dohľad. Dlhy sa závratnou rýchlosťou nabaľujú a opäť raz hrozí, že ich zatiahnu občania aj za transformované zariadenia. Základným cieľom transformácie týchto zariadení pritom bolo zastaviť ich oddlžovanie a sprísniť ich finančné hospodárenie – však, pán bývalý minister Uhliarik?!!!

 

Zrejme sa niekto zasa raz spolieha, že riešenie dlhov naberie ten správny SMER, veď ide o politických nominantov, ktorí nám nie vedú, ale vlečú tieto zdravotnícke zariadenia niekam. A nás s nimi.

 

A tak si kladiem otázku – komu vyhovuje tento stav? Pán generálny prokurátor, kedy začnete konať vo veci?

 

 

 

 

Predná Hora, 11.7.2014

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9030160x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív