Založ si blog

Aerian 8. – Tornáda. . .

Mŕtvi i kopy ranených, obrovské škody – to je výsledok tornáda a supercelly v Českej republike. Koľko škôd ešte počasie v tomto roku napácha? Dokedy sa budeme zmenám počasia len hlúpo prizerať?

Úprimne súcitím s tými, ktorých postihli prudké búrky a tornáda v tomto týždni v Česku i v Poľsku. Veľmi ma potešilo, že aj mnoho iných ľudí reaguje podobne – že ľudia napriek tejto hroznej dobe úplne nezľahostajneli voči iným a že mnohí majú v sebe ľudskosť a morálne hodnoty.

Zalomcovala nami tá životná skúsenosť – a kadečo nás učí.

Možno o cennosti života, jeho pominuteľnosti a jeho krehkosti.

Možno o pravých hodnotách, lebo všetky hmotné veci sa dajú stratiť či nahradiť, nemali by sme na nich lipnúť.

Možno o schopnosti vidieť iných, o spolupatričnosti a dôležitosti dobra v nás.

Možno i o odvahe nemlčať, a postaviť sa darebáčinám.

Možno o tom, že utrpenie prichádza často náhle, a že sa týka každého z nás.

A možno je i celý rad iných vecí, ktoré máme uvidieť a pochopiť…

 

Prvotný šok u ľudí, ktorí tornádo prežili, vystriedali akútne pocity

  • u niektorých zúfalstvo – dojal ma pán, ktorý v správach hovoril, že radšej mal v tých troskách zahynúť,
  • u iných nádej – úžasná bola 84-ročná pani, ktorá pred časom o syna prišla a teraz vozila trosky na fúriku, aby si po tornáde dala domov dokopy, odolnosť a nezdolnosť je v ťažkých časoch veľmi cennou vlastnosťou.

Do postihnutej oblasti na Morave už smerovala pomoc. Nielen peňažnú pomoc poslali ľudia okamžite, ale i prišli i ako dobrovoľníci pomáhať. A celý deň pršali aj facebookom kvapky ľudskosti v ponukách, že pošlú materiál ku oprave elektriky, zoberú deti k sebe ako na letný tábor, aby rodičia nerušene opravovali ich domov, aj celý rad ďalších.

A ja som si hovorila, že predsa na svete existujú aj dobrí a čestní ľudia – mám teraz potrebu sa v tom opakovane uisťovať.

 

Ale len súcitiť a pomáhať naprávať škody nestačí.

Ak toto tornádo v Česku bolo zatiaľ najsilnejšie, ako uvádza článok v linku

https://www.ifunny.eu/v-cesku-se-prohnalo-pravdepodobne-nejsilnejsi-tornado-v-modernich-dejinach-ztraty-na-zivotech-a-obrovske-skody/?utm_source=s&utm_medium=s&utm_campaign=s&utm_content=czinfo1.eu

znamená to jediné – že tornáda v našich končinách silnejú. A že môžu mať čoraz viac obetí, spôsobiť čoraz viac škôd.

Klíma sa mení – a my všetci konečne musíme začať niečo robiť s našou spotrebou, znečisťovaním prostredia a sebeckým prístupom ku pohodliu v doprave, a čo ja viem čím všetkým (možno i s tým Haarpom a jeho tvorcami, ktovie), aby sa zmena klímy ešte z posledných síl nejako zastavila.

Ak by to naozaj zavinil človek, mal by byť verejne popravený – nielen majiteľ a prevádzkovateľ, ale i tvorca takej obludnosti, jej vynálezca. Článok v linku uvádza záznam z imeteo.sk

https://aeronet.cz/news/video-stala-se-ceska-republika-v-oblasti-brna-svedkem-nepovedene-aplikace-radiofrekvencni-modifikace-pocasi-za-pomoci-satelitu-na-stacionarni-draze-objednavka-na-vice-deste-skoncila-vznikem-tornada/?fbclid=IwAR2Fv-1AKSYpTX6IfKIOQPczgr5U2mri1g9m4egvt3rgLAJNkHcO5Uh9MPg

a aj tu

https://rumble.com/vj0o4t-torndo-v-r-na-hodonnsku-v…

Ja oblaky mám rada, no tieto sú skutočne zvláštne.

Myslím, že je potrebné venovať pozornosť tejto veci. Je potrebné o tom všetkom otvorene hovoriť. A je potrebné – ak sa potvrdí umelý zásah – zomknúť medzinárodné spoločenstvo a vinníkov zásadne potrestať.

 

Opatrenia sa v čase odsúvajú – namiesto rázneho „tu a teraz“ kroku. A to nie je dobré. Lebo je síce pravda, že tornáda sú aj v Amerike, ale ľudia v USA sú na ne úplne inak pripravení.

Nejde o predpovedací systém, ten dokáže reagovať až krátko pred vypuknutím tornáda aj u nich. Údajne cca štvrť hodiny dopredu ho vedia vedci označiť. Dôležité je však, že tam ľudia majú úkryty povinne budované pod domom či pri dome s povinnou výbavou vody a potravín, majú sa kam ukryť.

U nás ľudia šancu v tomto smere nemajú – kto má pod barákom úkryt? Minimum zbohatlíkov možno, bežní ľudia si žiadne kryty nebudovali. A ani nevybudujú, možno by sa to dalo nariadiť aspoň pri novobudovaných stavbách – ale čo tí ľudia v starých domoch a v bytovkách, s chatrnými strechami často, s končiacou životnosťou, často bez poistenia svojho obydlia, lebo naň niet u ľudí, ktorí žijú od výplaty ku výplate, či od dôchodku ku dôchodku?! Ako sa tí ľudia budú chrániť pred tornádom vo svojich domovoch?

Kopem za tých obyčajných ľudí. Vláda by mala tieto veci riešiť, dať nepracujúcim prácu, pracujúcim dôstojnú mzdu a následný dôstojný dôchodok. Dôstojné životné podmienky. A nie ustavične znižovať náklady zbohatlíkom a rozmnožovať ich bohatstvo, vynakladať na zbrojenie a posielať hromady našich peňazí rozvojovým krajinám, kde sa tým len podporujú ich nekonečné vojenské konflikty.

 

Zomrelo päť ľudí, viem, i budúca mama s dieťaťom – a stovky ranených sú. No ja i o zvieratách uvažujem – koľko z nich malo šancu prežiť to peklo vonku? A koľko z nich i tieto suché horúčavy u nás neprežije?

Je konečne potrebné začať skutočne chrániť život na tejto Zemi vo všetkých jeho podobách…

 

Elena

 

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9026922x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív