Založ si blog

Iba pravda 8. – List od prezidentky. . .

Z Kancelárii prezidenta SR predvčerom som dostala odpoveď na moju otázku adresovanú pôvodne Úradu vlády SR ohľadne osoby, zodpovednej za pozvanie pápeža na túto dobu prebiehajúcej pandémie COVID -19. Pomenovala som v ňom riziko ohrozenia verejného zdravia i riziko vzniku škody veľkého rozsahu.

Lebo pri pár stotisícoch ľudí na kope môžu byť následky závažné pre nás všetkých. Pribudne dramaticky chorých takýmto šírením nákazy nepochybne – a zasa by nás až do budúceho leta terorizovali a obmedzovali v bežnom živote.

Hlavne neočkovaných, na ktorých by sa snažili hodiť to šírenie nákazy.

A mohli by zasa zadovážiť pre Slovensko núdzový stav.

 

Za zvlášť zlé pokladám,

že na stretnutí s pápežom má byť – s tým možno logicky počítať – veľa starších a aj chorých ľudí, darmo že očkovaných. Respektíve o to horšie, pretože ako poukazuje informácia z Austrálie, práve očkovaní im chorejú

https://www.hlavnydennik.sk/2021/08/16/v-australii-je-zo-141-pacientov-s-covid-19-plne-zaockovanych-140-jeden-mal-iba-prvu-davku-video/

Skutočne ich chce niekto na kopu zohnať v tomto čase?

 

Nie, nedostala som sa ku odpovedi, kto bude niesť zodpovednosť za možné škody na verejnom zdraví a za hroziaci škodu veľkého rozsahu, aká by nepochybne mohla byť spojená s masívnym počtom nakazených a šíriacich nákazu z takéhoto podujatia.

 

Prezidentka pozvala pápeža v decembri 2020. Aj keby sa riziko tretej vlny nedalo predvídať kvôli časovému predstihu, teraz je možné veľmi presne odhadnúť riziko jeho návštevy v tomto čase – a to je evidentne vysoké.

Termín nám vraj určila Svätá stolica – no rozhodne by mali byť predvídavejší a zvažovať možné riziká takéhoto podujatia masového u nás teraz – však azda majú bezpečnostných analytikov tiež. A tiež by mal zvážiť skutočnosť, že teraz by sa stretnutia s ním nemohli zúčastniť ľudia, ktorí sa nezapájajú do tej klinickej štúdie farmafiriem s vakcínami.  Veď práve pápež je tým, kto by nám mal ísť príkladom v záujme o iných ľudí a ohľaduplnosti voči nim.

 

Pokladám opatrenia v podobe očkovania účastníkov stretnutia za nepostačujúce.

Keďže hrozí vznik škody veľkého rozsahu a je to hrozba pre verejné  zdravie –  a  zjavne v tomto štáte niet toho, kto by prevzal zodpovednosť za možné  dopady tých hrozieb, aj za prípadnú úhradu škôd s nimi súvisiacich, museli by sme sa na ne skladať všetci a trpieť ich dosahmi – tak presunutie tej návštevy sa mi zdá rozumným krokom. Koláče zatiaľ nenapiekli a v čase moderných dopravných prostriedkov pápež určite ešte nevyrazil pešo z Vatikánu sem.

Je preto dostatok času požiadať ho oficiálne o dohodnutie iného termínu jeho návštevy.

Zrealizované opatrenia pri príležitosti jeho návštevy nie sú na škodu – však chodníky opraviť a osvetlenia, skrášliť prostredie treba pre ľudí tu žijúcich a nie pre pápeža. To je len dobre.

Ale napísať by mu niekto mal, že  návštevu dohodneme v inom termíne – najlepšie na apríl či máj budúceho roka. To tam môžu byť davy bez obmedzení a aj neočkovaní veriaci.

 

Ach, áno, včera v noci sa hnala Prednou Horou búrka. Dýchala podchvíľou v temnote úporným lejakom, dunivý rachot hromov ju sprevádzal. A ja som písala dva listy – oba tomu istému chlapovi.

No kto iný by to bol ako generálny prokurátor?

Jeden z nich sa týka návštevy pápeža. Lebo ak sa tu rozbehla tretia vlna a napriek tomu tu ktosi organizuje stretnutie s pápežom, napriek hrozbe  škody veľkého rozsahu pre štát a hrozbe  pre verejné zdravie nárastom nákazy, potom je potrebné vedieť, kto za to bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť.

 

Elena

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9009884x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie