Založ si blog

Dragon of Air 5. – Taký škaredý afgánsky príbeh. . .

Ak ste ešte váhali, či nie je konšpiráciou špekulovanie o zámere USA pri tom odchode z Afganistanu,

tak o nekonšpiračnom fakte vás uistí článok v linku, ktorý hovorí o vodcovi Talibanu

https://www.cas.sk/clanok/2577425/spoluzakladatel-talibanu-baradar-bude-novym-vodcom-krajiny-do-afganistanu-sa-vratil-masiar/

Bojovali pomocou nastražených mín a nanajvýš prepadávali malé jednotky vládnych alebo západných vojakov. V roku 2010 ho s pomocou CIA chytili v Pakistane a posadili do basy. V roku 2018 ho však na žiadosť americkej vlády prepustili, aby s ním mohli viesť mierové rokovania. Dohodu dosiahnutú vlani vo februári však Baradar roztrhal ako zdrap papiera a obsadil celý Afganistan – okrem jedného miesta.

 

Takže zopakujme si fakty – CIA  vodcu Talibanu krvopotne chytila. Udialo sa to v rámci tajnej operácie spoluprácou  s pakistanskou rozviedkou ISI. Nezávidím im, určite to stálo nemálo peňazí, ktovie koľko životov, rozhodne to nebola ľahká akcia. Je to človek, u ktorého ťažko čakať nejaké morálne zábrany či útlocitnosť (prezývku „mäsiar z Kábulu“ Mullah Abdul Ghani Baradar získal tým, že na začiatku deväťdesiatych rokov strieľal na afganské hlavné mesto raketami).

V roku 2018 sa však zrazu postoj Washingtonu zmenil a afganský vyslanec Donalda Trumpa Zalmay Khalilzad požiadal Pakistan o prepustenie Baradara, aby mohol viesť rokovania v Katare na základe presvedčenia, že sa uspokojí s dohodou o rozdelení moci. Baradar vo februári 2020 podpísal s USA dohodu z Dauhy, v ktorej Trumpova administratíva oslavovala prelom k mieru, ale ktorá sa teraz javí len ako počiatočný príspevok k celkovému víťazstvu Talibanu. Po dohode USA a Talibanu o nebojovaní medzi sebou mali nasledovať rozhovory o zdieľaní moci medzi Talibanom a kábulskou vládou Ašraf Ghaní. Tieto rozhovory narazili na malý pokrok v smere spolupráce a teraz je zrejmé, že Baradar a Taliban hrali o čas, čakali na odchod Američanov a pripravovali záverečnú ofenzívu.

Položme si otázku –  kto a prečo realizoval takýto nerealistický – až mytologický – nápad pustiť Baradara? Sú Američania skutočne takí tupí, že verili v dohodu? A nebodaj v idylické spoluvládnutie? Bolo to reálne asi tak ako objavenie sa jednorožca na levočskej púti.

Nemali ho vo väzbe týždeň, ale roky – takže jeho psychologický profil im mal byť zrejmý, aj jeho možné kroky sa na základe neho dali predvídať. Koniec – koncov v úvode očakávali od neho prezradenie úkrytu duchovného vodcu Talibanu, jednookého mullu Omara, takže zrejme nebrali ohľad na obamovský zákaz tvrdých výsluchov  (spomínate si na tie časy –  i k nám nejakých tých guantanámskych väzňov podivných – údajne nevinných – privliekli zopár?!)

https://www.nytimes.com/2009/01/23/us/politics/23obama.html

Nemôžem preto tvrdiť, že aplikovali známy a osvedčený waterboarding Američanov, o Pakistane je však už dlho známe, že väzňov podrobuje brutálnym výsluchom, ku ich bežným metódam patrí týranie a mučenie. Ľudskoprávne skupiny vtedy dokonca vyjadrili obavy z možného zlého zaobchádzania s Baradarom. 

 

Prinajmenšom od roku 2018 (a možno i skôr) s Baradarom vyjednávali, takže dlhodobo pripravovali odchod a kupčili s ním.

Čo im za ten odchod Taliban dal?

Taliban sa vďaka USA stal najsilnejšou a najlepšie vyzbrojenou teroristickou organizáciou, ako to tvrdí i článok v linku

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/talibanu-je-najsilnejsia-teroristicka-skupina-vojaci-usa-im-krajine-nechali-nove-hracky

Zatiaľ čo má celý svet pred Talibanom, po zuby ozbrojeným, strach, analytik Jack Watling z Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií sa na vec pozerá s nadhľadom. 

Ja jeho naivitu nezdieľam. Skutočne niekto z vás verí tomu, že USA tam nechali tie zbrane a výzbroj za miliardy nedopatrením a v náhlivosti? Mesiace, ak nie roky, im musí byť jasné, že zo spolupráce nič nebude.

 

A ešte jeden hodne výpovedný citát, tiež z toho horeuvedeného článku

Hnutie zatiaľ postupne ukazuje, ako chce riadiť štát. Hovorca Talibanu na tlačovej konferencii vyhlásil, že budú rešpektovať nezávislosť médií – len ich nesmú kritizovať. Zároveň uistil, že práva žien budú rešpektované – ale v rámci islamských zákonov.

Objavujú sa správy a videá – napríklad o poprave policajného šéfa, či o tom, že odboj proti Talibanu v niektorých provinciách  – spomína sa napríklad Bahgán a Panshjir – neskončil. Zastrašovanie, bitky, pomsta, popravy – tak si Taliban predstavuje vládnutie?

 

Som proti tomu, aby sme posielali Afganistanu akúkoľvek ďalšiu pomoc. To by sme pomáhali vrahom a hrdlorezom

https://nypost.com/2021/08/18/baradar-the-butcher-gets-welcome-home-from-taliban-in-afghanistan/

 

Elena

 

P. S.:

Vraj Taliban neovláda tie zbrane mnohé a bude ich predávať na čiernom trhu. Nekúpime od nich niečo so zľavou, keď už Naď chce tak veľmi vyzbrojovať našu armádu?

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

vašečka, záborská

Vašečka a Záborská opäť idú proti transrodovým ľuďom. Život im chcú skomplikovať novým zákonom o rodnom čísle

02.05.2024 15:25

Ak zmeny prejdú v navrhovanej podobe, transrodoví ľudia nebudú môcť po absolvovaní tranzície zmeniť svoje rodné číslo tak, aby zodpovedalo ich novému pohlaviu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,857
Celková čítanosť: 9023451x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív