Založ si blog

Za slovami 3. – Prečo ľudia na pľúcnych ventiláciách u nás tak často zomierajú?

Ktosi chcel v tomto štáte ešte i odvrátiteľné úmrtia hodiť na neočkovaných, že hlavne o nich sú ľudia, ktorí ešte mohli žiť a už nežijú. Ibaže – aby nás tu ktosi nešálil a nekabátil –  odvrátiteľné úmrtia nie sú o odmietnutej zdravotnej starostlivosti – teda v tomto prípade mali na mysli dobrovoľnú účasť vo vakcinačnom pokuse. Odvrátiteľné úmrtia sú o neposkytnutí potrebnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti.

 

Nahodím verejne otázku, ktorá sa mnohým nebude páčiť –   koľko ľudí zomrelo po pripojení na UPV nie kvôli ťažkému stavu pri covide, ale kvôli neodbornému prístupu ošetrujúceho personálu? 

Ako som v blogu nedávno poukázala, pľúcnych ventilácií sme mali v SR minulý rok 2000 kusov.  Ak teraz končíme s kapacitou na 250 UPV, tak kde sú tie ostatné? Vysvetlenie, čo sa mihlo médiami, že vraj i iné ochorenia potrebujú UPV, akosi neberiem. Takže ujasnime si  – aké ochorenia u nás potrebujú vyše 1700 tých ventilácií, keď nezostáva viac pre covidpacientov? Čo máme, mor?

Už aj nedostatok zaškoleného personálu v médiách spomenuli, ale tak veľmi letmo. Lebo na takom prístroji UPV by mal pracovať iba lekár so zaškolením trvajúcim cca 5 rokov. Nie s týždenným  či mesačným kurzom, či nebodaj i bez neho.

Nech nám prezradí verejne minister zdravotníctva, KOĽKO takých naozaj zaškolených odborníkov v súčasnosti  v slovenských nemocniciach máme? 

 

Lebo pri neodbornom obsluhovaní tých prístrojov ľahko môže úmrtnosť pacientov na UPV byť presne taká, aká u nás je. Teda niekde je, zrejme nie všade.

O tom, že nejde o hoax, ktorý som si ako zákerná antivaxerka vymyslela o našich obetavých zdravotníkoch, svedčí i nie tak dávny článok denníka SME, https://domov.sme.sk/c/22746994/koronavirus-na-slovensku-covid-19-plucna-ventilacia.html

podľa ktorého až 8 z 10 covidpacientov v niektorých nemocniciach na Slovensku prežije.

IBAŽE nie v každej slovenskej nemocnici.

Ako píše spomenutý článok, kompletnú štatistiku úmrtí na umelých pľúcnych ventiláciách za jednotlivé nemocnice sa denníku SME nepodarilo získať, lebo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) údaje neposkytlo z dôvodu ochrany štatistickej dôvernosti.

Takže neviete, ktorá nemocnica je ako úspešná v tomto smere, ak sa sami nepriznajú, ako napríklad  tu

https://www.teraz.sk/spravy/v-komarne-zomieraju-pacienti-napojeni/593317-clanok.html

Enormne stúpla oproti druhej vlne pandémie aj úmrtnosť pacientov, napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, skonštatoval riaditeľ nemocnice.

 

Aby sme si rozumeli – nepoukazujem teraz na zdravotníkov a ich neodbornosť či chyby v tomto smere – lebo ak niekam nútene navelia sestru z ušnej, očnej či gynekologickej ambulancie, nemožno čakať že po letmom zaškolení bude fenomenálne obsluhovať nejaký prístroj, ktorý by mal obsluhovať kvalitne zaškolený lekár. Sotva môžeme viniť v takej situácii tú sestru – o sestrách a nie iba o lekároch píšem, lebo ich spomína článok

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/607944-lekar-visolajsky-kam-zmizli-ventilacie-alebo-zmizli-ludia/

„Sú len dve možnosti, buď nám niekto z našich nemocníc ukradol vyše sto drahých prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu, alebo z našich nemocníc odišlo príliš veľa skúsených lekárov a sestier, ktorí tieto ventilácie obsluhujú. Ak je pravda, že sa tu udiala takáto rozsiahla krádež prístrojov, ide o vážny prečin, lebo ide o všeobecné ohrozenie zdravia a životov obyvateľstva. Ak nám však od jari odišli z našich nemocníc stovky zdravotníkov a minister zdravotníctva voči tomu neurobil za celý rok NIČ, tak len mykneme plecom?“ upozorňuje v statuse na sociálnej sieti Visolajský. 

 

Plne s tým povedaným súhlasím.

Pritom ma zaujíma, či UPV majú obsluhovať i sestry, alebo len zaškolení lekári.

Jedno je isté. Zo zdravotníctva u nás ľudia poodchádzali počas roka. Koľko? A prečo?

No, nebude to tým, že táto vláda sa správa ku zdravotníkom bez úcty a docenenia, ako ku svojim sluhom či otrokom?

Presne ako ku nám všetkým, ktorí tu pracujeme.

 

Ak kážu o nezodpovednosti nám „neočkovaným“, potom by mali pozrieť kritickým zrakom hlavne na svoje postupy a skutky.

Lebo peniaze vrazené do tej sprostej a zbytočnej lotérie mohli a mali využiť úplne inak. V zdravotníctve, pre osoh nás všetkých.

Lebo chýba systematické dopĺňanie personálu v zdravotníckej sieti a ordinovanie prestarnutých lekárov sa vydáva za normálne a dokonca za krásne príklady. Nič proti vyše 90-ročnej lekárke, je to úctyhodný vek i vitalita, ale vážne toto má byť náš ideál? Sieť je potrebné systematicky dopĺňať.

Lebo na tretiu vlnu sa bolo treba pripravovať. A nie nákupom obrnených vojenských vozidiel za vyše dve miliardy, ale kvalitným dovybavením nemocníc.

Nemal by za tento zúfalý stav prevziať nejaký verejný činiteľ zodpovednosť – čo poviete?

Popri tom si odpovedzte aj na otázku, či v takejto situácii chcete, aby akúkoľvek nemocnicu menili na doliečovák a či máme nadbytok lôžok…

 

No čo si budeme klamať, niečo je tu nadbytočné. Žeby táto vláda?

 

Elena

 

K diskusii:

anysta  šup do nemocníc pomáhať by mali urobiť v tejto chvíli všetci, ktorí sa vláčili od minulého leta po zahraničných dovolenkách – lebo vláda  im neodporúčala cestovať, a i tak sa vláčili kade-tade. A prichádzali sem s nákazou, my sme sa im skladali na liečbu nákazy covidu, ktorú nadobudli vlastným nezodpovedným konaním. Aj na škodu veľkého rozsahu, ktorú tu šírením nákazy spôsobili, sa všetci pracujúci poskladáme.  A nie, nie sú vonkoncom anonymní, RUVZ majú trasovania tých, ktorí sa vrátili nakazení a liečili sa na covid.

Otvorene hovorím, že mám už dosť systému, v ktorom zakaždým solidarizujem s inými pre ich nezodpovednosť.

 

palenque  prístroje sú rovnaké, ale úroveň ich obsluhy nie – o tom píšem. Takže v niektorej nemocnici u nás má človek  šancu prežiť na UPV vyššiu ako v inej nemocnici.

 

A predstavte si – minister Naď chystá zdravotníkom pomoc. Lenže ja neviem či sa máme tešiť z toho –  namiesto chýbajúcich lekárov a sestier ako zdravotníkov – odborníkov pôjdu do nemocníc na Slovensku vojaci – preškolenci z kurzov sanitárov – a nielen v čase vyhláseného núdzového stavu, ale kedykoľvek – to možno bude fakt lepšie tie nemocnice na doliečováky meniť rovno…

https://spravy.rtvs.sk/2021/11/pomoct-s-covidovymi-pacientmi-maju-aj-vojenski-sanitari/

A čítajte hodne pozorne – prídu vojenskí sanitári

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že ozbrojené sily počas minulého roka vycvičili niekoľko stoviek sanitárov, ktorí by mohli vypomôcť v našich nemocniciach. Upozornil však, že problémom je chýbajúca legislatíva, ktorá by im umožnila vykonávať zdravotnícke úkony tak, ako bežnému lekárskemu personálu.

 

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014964x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie