Založ si blog

Dalasair 9. – Dni ako tento. . .

Záplava hrejivých slnečných lúčov. Priezračné horizonty hôr. Svetlotyrkysová obloha. Zlatisté listy pomaly kde-tu padajúce zo stromov. V zelenej tráve pod balkónom fialovejúce sa astry. Svet plný farieb. Dni ako včerajší si ukladáme do srdca, aby sme ich mohli vytiahnuť v tých časoch. keď metelica rozmetáva sneh priehrštiami bielobielym krajom a ľadový dych vetra nás mrazí do kostí. Hlbokú radosť a vďačnosť cítim za tento nádherný čas.

Mačky nadšene spali v teplom dni na balkóne, ja som čistila opratú rohožku od ich srsti, užívajúc si deň s nimi. Nič mimoriadne – žiadna záchrana sveta – len obyčajný deň, pokojne plynúci s každodennými povinnosťami.  Sú dni, do ktorých sa musíme výkonovo oprieť, letiace upachteným tempom. A potom taký výkonový medzičas, v ktorom si užívame jeho pomalosť po kvapkách. Bezmyšlienkovite, nefilozoficky, meditujúc akurát tak o tom, či je na jablká v župane lepšie jablká krájať na kolieska podľa vzoru starej mamy pre pocit dodržania tradície, alebo na mesiačiky a la ja, čo je rýchlejšie a praktickejšie. O niečo neskôr, v hustnúcom podvečere, keď už jablká v župane rozvoňali byt vanilkovým cukrom, som si prečítala článok ako Slováci prechádzali okolo človeka s epizáchvatom

https://zilina.zoznam.sk/foto-slovaci-co-je-to-s-vami-umierajuceho-cloveka-ludia-zdaleka-obchadzali-muselo-sa-stat-az-toto/2/

No čo už navykladáte ľuďom, aby neboli ľahostajní, keď ľahostajní sú.

Zvláštne nás formuje čas ako ľudské spoločenstvo. Kedysi dávno-dávno boli ľudia súdržní, lebo inak by neprežili. Dnes je to akési roztrieštené, s filozofiou mnohých získať pre seba čo najviac na úkor iných, a mnohí bez zábran prejdú popri niekom ležiacom bezmocne na zemi. A práve preto podľa mňa nás táto doba má doviesť ku pochopeniu toho, aká bola súdržnosť cenná – bude to neľahká cesta, no ak ňou dokážeme prejsť, budeme môcť oveľa lepšie čerpať z múdrosti minulosti.

Akosi scesty však smerujú v postoji ku minulosti podaktorí „aktivisti za budúcnosť“

https://plus7dni.pluska.sk/zahranicie/co-ma-vacsiu-hodnotu-umenie-alebo-zivot-kricali-demonstranti-psycholog-to-vidi-takto?itm_modul=centrum_topbox&itm_brand=centrum&itm_template=hp&itm_area=plus_7_dni&itm_position=4

Môže byť zdravý rast, ak odstrihneme svoje korene? Čo pozitívne je na nápade ničiť minulosť – umelecké diela – pod zámienkou boja za budúcnosť?

 

Mám úctu k minulosti, dedičstvu tých, ktorí tu boli pred nami – k ich osudom a odkazu. A mám rada ľudí starých čias – láskavých, s tradičnými hodnotami, spoľahlivých. Kedysi som aj napísala v blogu, že v reči kvetov by to boli sedmokrásky. Iste, mám rada kapucínky a krásky, oboje sú moje naj…, aj nocovky, púpavy, slnečnice a maky, kosatce, prvosienky, no uvedomujem si jedinečnosť sedmokrások. Až keď sa im prizriete pozorne, vidíte Ich nežnú farebnosť – žltá, biela a paleta ružových odtieňov.  Práve takých ľudí mám rada, nie vyzývavo hlučných a predvádzajúcich sa, ale nevyumelkovaných, krehko pôvabných. Kvitnú od skorého začiatku roku celoročne, zdanlivo nenápadné a krehké, no vytrvalé.

Symbolizujú presne vlastnosti, ktoré si dnes cením u ľudí najviac.

Krehkosť – schopnosť uchovať si čistú dušu – spája pre mňa detskú radostnosť, hlbokú súcitnosť, nevulgárnosť – nemám rada vulgárne vtipy, a nadávky používam iba keď som naozaj nahnevaná,  a aj nezištnosť k nej patrí.

Obyčajnosť – veľa ľudí chce byť výnimočnými, lebo nie sú. Obyčajnosť je pre mňa vyššia forma jedinečnosti, aj schopnosť tešiť sa z maličkostí a vnímať zázračno v každodennosti.

Spoľahlivosť – lebo za ňou je pochopenie, čo znamenajú ťažké časy, a a aké je cenné byť spoľahlivý, je v nej aj vnútorná odvaha stáť za niečím pevne.

 

Ach, áno, aj dnešok je slnkom prežiarený. Bezoblačná obloha sa tiahne k priezračným horizontom, a moje kapucínky kvitnú v kvetináči na balkóne, akoby sa čas zastavil.

 

 

Elena

 

 

 

 

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť predstavitelia toho spolku, [...]

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,861
Celková čítanosť: 9035173x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív