Založ si blog

Územie anjelov 6. – Sfarebnenie. . .

Niekedy, keď sme hodne smutní, snažíme sa svet okolo seba sfarebniť. Dokonca aj v jednom teste človek v nepohode na čiernobielom obrázku vníma farby – ale to vám samozrejme bližšie popisovať nebudem.

Napísala som pred časom celú sériu blogov o jednotlivých farbách. Dnes však budem uvažovať o farebne ako celku, o farbách v prepojení na naše konanie a naše pocity.  A umožním vám trochu sa zahrať na psychológa, pravdaže len samým voči sebe…

 

Farebno…                                                                     

Určite by bola vo vzťahu ku farbám zaujímavá otázka, v akej farbe vidíte svet? Nielen celkovo ružovými okuliarmi, alebo čierne (t. j. ste optimista alebo pesimistaˇ, ale i ako farebne vidíte niektoré pojmy – napríklad pravda, láska, domov, …

Úplne dokonalá otázka v tomto smere je podľa mňa otázka  Ako si predstavujete vtáka šťastia? Akými farbami by ste ho vymaľovali? Jasné inšpirovala ma rozprávka SADKO, lebo Čajkovského hudbu k tej rozprávke milujem…

Po  šírom mori pomaly plávajú koráby, do diaľky, za horizont…

Ach, tá hudba mi vniká pod kožu, rozumiem tomu – ja viem prečo, vy nie.

A hej, môj vták šťastia by vyzeral veľkosťou ako vrabec, s prímesou modrej farby, a bol by úplne nenápadný, pretože šťastie podľa mňa nebýva hlučné, páči sa mi predstava takého tichého obyčajného šťastia.

Šťastie je podľa mňa, že môžete riešiť len bežné životné problémy, také každodenné  a že ich máte s kým riešiť, že to niekto s vami zdieľa.

 

 

Hra na psychológa…

Farby o nás prezrádzajú veľmi veľa.

Hm, hm. Spojíme teda hru na psychológa s farbami a aj s úžasnými knihami, hneď tromi – majú spoločného autora, je ním profesor Lȕscher. Prezradím vám, že je to autor testu farieb (test je naozaj skvelý, a ešte úžasnejšie spracoval manuál k nemu, pravdaže len pre psychológov, Vladimír Dvořáček, môj niekdajší školiteľ v tomto teste aj v eriksonovskej hypnóze, o ktorom si dodnes myslím, že je v nej rovnako dobrý ako sám Erikson).

Ale poďme späť k tomu, čo je pre vás – tie tri knihy o farbách sú dostupné verejnosti. A sú naozaj zaujímavé. Prvá z nich je Test voľby farieb, druhá Čtyřbarevný člověk a tretia Barvy lásky.

Podstata testu je jednoduchá – vyberáte si z priložených farieb tie, ktoré sa vám páčia a ktoré sa vám nepáčia.

Špeciálne zvolené odtiene 4 základných farieb vám umožnia vybrať si z nich a tak sa dozvedieť viac o sebe vo vzťahu ku schopnosti podávať výkon, sebaobrazu, vašim očakávaniam od budúcnosti, ale prezrádzajú i citový vzťah k partnerovi, spolupatričnosť a vzájomnú spätosť s ním.

A kniha Farby lásky hovorí o erotických typogramoch, ale tiež vám prezradí niečo o  vnútornej rovnováhe, pravej láske a celistvej láske, filozofii, skrátka o kadečom.  Aj o zodpovednosti vo vzťahu k láske – o rešpekte, ale aj o úprimnosti a spoľahlivosti. Takáto zodpovednosť nie je bremenom, lebo ju človek preberá z vlastnej vôle.

Hej, tak presne o tom, som uvažovala dnes večer – že preto niektoré vzťahy majú zlý koniec, lebo niektorý z partnerov nie je dostatočne zrelý, aby prevzal záväzok – svoju zodpovednosť dobrovoľne a vníma ju ako povinnosť, bremeno – a potom vlastne celá ťarcha zodpovednosti zostáva na tom druhom. Podopierať niekoho môžete chvíľu, ale nie celoživotne, preto vzťah bez prevzatia zodpovednosti oboch partnerov za vzťah aj za spoločný život, za zdieľanie dobrého i zlého, má vratké korene a hynie.

Hra s farbami

Určite by sme sa mohli sami so sebou zahrať hru – akej farby bude môj dnešný deń, alebo akej farby je, či akej farby bol – zbilancovať si večer pre seba odchádzajúci deň…

Hra nám odpovie aj na otázku, akej farby by sme boli my sami, alebo akej farby by bol náš partner, prípadne ideálny vysnívaný partner… Hovorí to veľa o pocitoch, ktoré v sebe nesieme…

A samozrejme, takto by sme s farbami mohli točiť ďalej. Najlepšie podľa mňa pôjde takáto hra ľuďom s dominantným zrakovým analyzátorom, t j. ľuďom, ktorých najcitlivejším zmyslom je zrak.

Záverom…

 

Hra na jednu otázku? Mám teraz takú zmierlivú náladu, v byte vládne konečne ticho a pokoj, tak prečo nie?

Tak akú? Vo vzťahu k farbám, samozrejme v špeciálnych lȕscherovských odtieňoch – akej farby by bol môj ideálny partner? Modrá, fialová (to je skôr cvikľovocyklámenová v bežnom ponímaní), žltá.

Fúha, Lȕscher by vám o tej kombinácii vedel narozprávať…

Nuž veď aj ja…

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 11.12.2016

 

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9008834x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie