Založ si blog

Čooo 2. – Deň matiek. . .

Dnes je Deň matiek. A človek nevie, či napísať s veľkým iba D alebo aj M.
Teda hlavne M – ozvalo sa moje vodnárske buričské ja – a ten deň by som dala s malým D. Lebo matky majú deň každý deň.

To je fakt, zauvažovala som. Deň matiek nie je o donesenej bonboniére, zmrzline, jablkovej šťave, jahodách či ktovieakých darčekoch, ani len o spoločnom výlete v ten deň.

Deň matiek je deň za dňom – a noc za nocou, dodala by som, a mamy by dobre vedeli, že mám pravdu.

Lebo byť mamou nie je o jednom pripomienkovom dni.

Je to o dňoch, kedy svieti slnko, a vy opatrne kráčate s dieťatkom tíško spiacim v kočíku. O dňoch, kedy dieťa vediete hrdo po prvý raz do školy. A dňoch, kedy vaše dieťa telefonuje s natešeným hlasom, ako zvládlo skúšku.

Ale aj o dňoch, kedy sa unavene vlečiete z práce a ťaháte tašku s nákupom, aby deti mali doma čerstvý chlieb a mlieko. O dňoch, kedy dieťa potrebuje pofúkať ranu uštedrenú životom a vy musíme nabrať silu ho utešiť. A o dňoch aj nociach, kedy teplota stúpa a stúpa – a vy dávate členkové zábaly a držíte bezmocne drobnú rúčku.

To sú dni matiek, nie tento výročný. Lebo práve v nich je mama s veľkým M.

 

Ach, kráčali sme dnes popoludním z malého výletu, na ktorý ma deti vytiahli z tej mojej ulitky. Prostredniatko s kamarátkou s kočíkmi, napomínala jej odvážne dráčatko spúšťajúce sa na odrážadle hala-bala strminou k vode.

Môžeme ísť pokojne, nemáme tu deti, povedala moja najstaršia. Čo tým myslíš, opýtala som sa medovo – ja ich tu mám dve… Rozosmiali sme sa.

Aj podvečerný telefonát s mamou, s vďakou že je. Úlomky spomienok, ako mama prichádza po celodennej práci domov busom večer  a ráno pred odchodom na bus mi necháva na stolíku novú čiapku, na ktorú si ukradla pár hodín zo svojho spánku. A kedy ma mama najviac prekvapila? No to som šla na vysokú školu, boli sme kúpiť niečo na oblečenie. Mali nádherný belasý komplet sukne a blúzky, ale pridrahý. Po týždni mi prišiel balíček – nádherný bledomodrý komplet mamou ušitý na starej singerke. A lepší ako ten v obchode, lebo mal na blúzke vpredu vrecko s vyšitou šípovou ružou a mojim monogramom. Ach, áno, som Ruženka šípková, ten kvet  mám naozaj rada…

 

No čo dodať? Bože, Ďakujem že sú na svete mamy…

 

 

Elena

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9016907x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie