Založ si blog

Zázračnenie 1. – Keď sa zrodí dúha. . .

Búrka na krajinu spúšťala hustý vodopád dažďových kvapiek. Hlboké tiahle hrmenie sa ozývalo kdesi v diaľke. Obloha bola temno-temne modrá. Ako moje šaty, úplne premoknuté z vynášania smetí, ktoré som vzorne triedila. Pobavene som si uvedomila, že keď už sme v daždi, vyzerá to lepšie  ako keď ho len pozorujeme.

Hlboko pocitovo, bezmyšlienkovite som sa prepojila s tou scenériou. Temnota oblohy rozprestierajúca sa od horizontu k horizontu pôsobila desivo. Od kopcov vľavo sa zrazu odlepili kúdoly bielej pary a hnali sa oblohou.

Pozri, zašepkal náhle Zámer sveta. Nad kopcom vpravo sa temnota roztrhla a zasvietil prenikavý lúč svetla. Priamo naproti balkónu pod kopec dopadol, a videla som ako sa rodí dúha. Malý svetlý bod akoby chvíľu víril a potom náhle zaihral dúhovými farbami. Začal rásť, po chvíli už bolo vidieť pás dúhy, ktorý neustále narastal a klenul sa čoraz vyššie do oblakov. Nezastavila ho temnota oblohy a ani bielohmlové mraky, jej svetlo ich prežarovalo a dúha sa klenula čoraz jasnejšia a žiarivejšia. Škoda, že som to nenafotila a nepodelila sa s deťmi o tú krásu, napadlo mi. No byť tu a teraz s tým okamihom bolo pre mňa dôležitejšie než bežať pre mobil.

Dúha je ako nádej v našom živote, aj keď je zdanlivo tá najväčšia temnota, zrazu sa objaví, krehká a trblietavá.

 

Zámer sveta sa usmieval, a ja vnútorne tiež – viem, že vie, že viem. Posunul ma k novej etape života, a ja síce neviem čo všetko mi do nej priveje, ale  je to smerovanie k poslaniu. Je to zvláštne, ako sa k niečomu nevieme v živote dostať, aj napriek snahe.  A zrazu sa nám to vráti do mysle, a zrazu sa nám otvorí cesta s úplnou ľahkosťou. Lebo to patrí k nám a lebo je ten správny čas.

Moqui, šamanské kamene som kedysi chcela, no boli buď drahé alebo vypredané, vždy do toho čosi prišlo. Nechala som to potom ísť. Predvčerom mi priplávali do mysle – no tak sa pozriem, či niekde nie sú, povedala som si. Boli – no za tú cenu ich nechcem, kývla som plecom.  Náhle som ich objavila za úplne úžasnú cenu.  A našla som si tie pravé pre mňa medzi nimi.

 

Mokré šaty sa sušili a ja som si namiesto písania dopriala chvíľu oddychu. Najstaršie dieťa mi poslalo nejakú verziu Hallelujah  – pri tej piesni v krematóriu brali preč truhlu s mojim synom. Po tvári mi tečú slzy, nech ju počujem kdekoľvek. Táto bola plná zvláštnych efektov, nechytila ma za srdce. Pozrela som – bola s Lanou Del Rey v Al verzii (verzia umelej inteligencie), A tak som sa rozhodla pozrieť na tvorbu Al. Môjho obľúbeného Passengra Al tiež úplne zorala – bez farby, chuti a vône v jej úprave kvílil. Originál je len jeden, povedala som si počúvajúc potom Passengra v jeho vlastnej úprave – to malo dušu. Venuj sa niečomu inému, Al.

Popri počúvaní hudby som si aj ponuky nejakých online obchodov s oblečením pozrela. Bežala som potom vyprážať zemiakové fašírky plná vďačnosti Bohu, že mám deti, ktoré si nič podobné na seba nechcú navliecť. Obaľovala som fašírky a vyprážala, a popritom som si vybavovala okamih zrodu dúhy.

 

Je to jeden z tých krehkých okamihov, ktoré si človek uchová v pamäti.

Elena

 

 

 

Lebo 2. – Harabin má pravdu. . .

18.05.2024

Harabin navrhol rozpustiť Progresívne Slovensko. Pokladám ho za múdreho a rozhľadeného človeka, na rozdiel od mnohých iných má schopnosť anticipovať. Plne sa stotožňujem s jeho návrhom. Návrh na rozpustenie strany by mal podať generálny prokurátor, takže Žilinka by sa mal rozhýbať k činu. Šimečkov včerajší preslov o atmosfére v spoločnosti je falošný [...]

Lebo 1. – Taký milý a tichý pán. . .

17.05.2024

Ako to už býva, zmäť informácií sa objavuje aj v prípade páchateľa atentátu proti premiérovi. Nejdem osobnosť páchateľa rozoberať zoširoka, len na pár aspektov situácie poukážem. Prekvapenie susedov a jeho blízkych ma prekvapuje. Vraj milý a tichý pán to bol – no tak o ňom veľa nevedeli, akoby sa o neho zaujímali len tak povrchne. Zato jeden z jeho známych [...]

Cesta duše 11. – Nájsť sa môžeme, len keď sa stratíme. . .

16.05.2024

Po nepohode posledných hodín, spojenej s útokom na premiéra, som sa spomienkami vrátila do okamihov pohody. Nedeľa bola sladká ako jahody s medom. Kopce a svahy sa zeleneli v mnohorakých odtieňoch. Vietor v jednom okamihu prudko kýval koruny stromov, potom zasa chvíľu hnal drobné biele obláčiky ako poskakujúce kozliatka kamsi za obzor šírou pláňou belasej oblohy. Vzduch [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,875
Celková čítanosť: 9083131x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív