Založ si blog

Pravdivo 11. – Kam smeruje táto spoločnosť?

Aká bude budúcnosť tejto spoločnosti? Kladiem si túto otázku občas, keď vnímam signály jej úpadku.

 

Odborníci poukazujú na zhoršujúci sa psychický stav detí a pribúdanie samovrážd u detí a mladých ľudí v našej spoločnosti.

Potvrdzuje to i článok v linku

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/679729-psychicky-stav-deti-sa-zhorsuje-upozornuju-odbornici-pokusov-o-samovrazdu-narasta

že samovražednosť mladých u nás rastie. Vnímajú zameranie  na výkon v spoločnosti a cítia sa osamelo. Ani čas prázdnin nie je pre nich skvelým riešením, lebo pri problémoch v rodine je pre nich škola miestom, kde pred tým unikajú, a tiež mnohé deti nemajú financie na voľnočasové aktivity dostupné ich rovesníkom, ako poukazuje článok v linku

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/850385-psychologicka-juranekova-mladi-su-unaveni-a-vycerpani-hneva-ma-ked-pocujem-a-z-coho

Rodičia sa s nimi rozprávajú len pár minút denne, sami sú preťažení a vyčerpaní, aby uživili rodinu, majú často dve i tri práce. Tlak na pracujúcich ľudí narastá, mali by robiť čoraz dlhšie. Tí, ktorí poctivo robia desiatky rokov by pritom mali aspoň od 50-ky oddychovať, nie je to žiadny scestný nápad, ale odporúčanie odborníkov

https://eduworld.sk/cd/zanet-kollarova/2794/pracovat-3-dni-v-tyzdni-je-pre-ludi-po-40-tke-idealne-tvrdi-studia

Ibaže tento štát vsadil na stratégiu žmýkať čoraz viac tých, ktorí poctivo robia a živiť na ich úkor ľudí pohodlne nezodpovedných a špekulantsky konajúcich. Označuje to ako solidárny systém – lenže solidarita je vzájomná pomoc, a nie iba bezbrehé ťahanie priživujúcich sa na svojom krku.

 

Jeden z aspektov, ktorým sa dnes venujem, je uvedomenie si, ako sa táto spoločnosť sociálne vyväzuje. Uvedomila som si predvčerom, ako vďaka tomuto nečestnému systému „solidarity“ prudko narastá v spoločnosti anómia. Na facebooku bolo v jednej skupine vyjadrenie o tom, že nás niektorí vyzývajú ku súdržnosti a jednote v spoločnosti, a že sú to hlasy tých, ktorí slušní nie sú – lebo slušných už nebaví donekonečna dávať. Že slušní sa už nechcú zjednocovať s tými, ktorí sa slušne nesprávajú.

Na jednej strane ma to desí, lebo chápem riziko anómie, no na druhej strane rozumiem, že tí zodpovedne konajúci a prispievajúci sa cítia v tejto spoločnosti zneužívaní, A priznala som si, že sa cítim podobne – mne je ľúto, keď sa musím skorým ránom trepať do práce a alkoholičky z liečebne sa idú prechádzať. Aj ja by som sa radšej prešla slnečným ránom a oddýchla si, ako šla tri dni z každého týždňa aj za ľudí správajúcich sa nezodpovedne robiť na nich a ich rodiny. Ak s bolesťou ramena chodím do práce a čakám mesiace na vyšetrenie, aký dôvod mám platiť zdravotné odvody? A aký dôvod mám vkladať do dôchodkového systému, z ktorého štát drzo chce čestne vkladajúcim dávať čoraz menej?

 

Ďalší z aspektov je uvedomenie si, ako sa táto spoločnosť aj morálne vyväzuje. Minulý týždeň som čítala na fb článok o speváčke, ktorú podvádzal manžel – diskusia k nemu bola pozoruhodná – viaceré komenty písali o nevere ako o bežnej súčasti nášho života. Dumala som potom o tom, čím to je, že čoraz viac ľudí má problém dodržiavať morálne normy v sociálnych situáciách. Mali by sme sa brániť proti posúvaniu morálnych hraníc, lebo ak sa nebránime, posúvajú ich čoraz viac. Ako súčasť posúvania morálnych hraníc k negatívnu vnímam aj necitlivosť voči zvieratám – pribúda ich vyhodených v lese a pri obchoďákoch, či len tak pohodených pri ceste. Rastie agresivita v spoločnosti a devastácia životného prostredia.

Nie je predsa normálne byť neverný, nečestný, nespoľahlivý, bezohľadný a krutý voči zvieratám, žiť ako príživník – ak sa stáva spoločnosť čoraz viac tolerantnou voči porušovaniu morálky, tak morálne upadá.

 

Tretí z dnes analyzovaných aspektov je strata schopnosti pomenovať veci pravým menom. Snažíme sa politicky korektne byť „sociálne a genderovo citliví“, „nestigmatizovať“ –  a tak meníme zaužívané označenia a nahrádzame ich inými pojmami. A tak namiesto toho, že niekto je hysterka povieme, že má konverznú poruchu, namiesto alkoholik používame označenie závislý na alkohole, deti s mentálnym postihnutím sú tiež podchvíľou označované inak. Ibaže nech ich premenujeme akokoľvek, podstata javov sa tým nezmení – akurát že my strácame schopnosť pomenovať veci pravým menom – ako na to upozornil pred pár rokmi jeden známy český psychiater s poukázaním, že nápad označovať psychotikov ako „ľudí, ktorí myslia príliš veľa“ je scestný a odvádza od podstaty problému.

 

Iste, aj ja si uvedomujem, že na prežitie sú ideálne malé spoločenstvá navzájom si pomáhajúcich ľudí, spôsobilých zaistiť v spoločenstve všetko potrebné. Lenže čo bude s tými, ktorí si navykli „dajkovať“? Vidieť to i teraz na situácii ľudí, ktorým zhoreli domy na Telgárte. Reportáž ukázala, že ani pár dní po udalosti sa nemajú k činu – sedia a čakajú v stanoch, kto sa o nich postará.

 

Elena

 

K diskusii  mirsa  Nuž, článok píše jasne o rizikách – a ja osobne si myslím, že má pravdu. Pracovné zaťaženie dnes je iné ako kedysi, a aj odchodový dôchodkový vek matiek – je rozdiel ísť dôchodkovať v 53 a v 63 rokoch.

Spravodlivo 5. – V prípade útoku treba chrániť. . .

12.05.2024

Niektoré deti plakali v situácii , keď ich evakuovali zo škôl kvôli výhražnému mailu. Píše to článok v linku https://tvnoviny.sk/domace/clanok/894200-pre-hrozby-na-skolach-niektore-deti-plakali-a-bali-sa-psychologicka-radi-ako-im-mozete-doma-pomoct a ja nemám rada, keď niekto deti rozplače. Páchateľov ubližujúcich deťom by som pokojne nechala zeutanazpovať. Navyše som si [...]

Spravodlivo 4. – Čas medveďov

11.05.2024

Rozumiem strachu všetkých, ktorí sa u nás boja medveďov, pobiehajúcich dedinami a aj mestami. Nedávno som dala blog o medveďoch, len s otázkami, aby sa vám vynárali odpovede k nim Dnes vám prezradím niečo z mojich odpovedí. Ibaže tie pobiehajúce medvede – nikdy ich toľko nepobiehalo dedinami a mestami. Odkiaľ sa tak náhle vzali a prečo ich odrazu také kopy [...]

Spravodlivo 3. – Aj islandskej vláde by sme mali veci ujasniť. . .

10.05.2024

Pohoršené reakcie na internete vidno zo všetkých stán. Táto vláda napakovala „vedcovi“ Čekanovi vrecká zasa 2,5 miliónovou zmluvou, ako píše článok v linku https://www.hlavnespravy.sk/uhrik-si-posvietil-na-zaujimavu-zmluvu-cekanovi-pani-ministreka-sakova/3487846 Namiesto toho, aby prešetrovala jeho pôsobenie v kovidových časoch. Vtedy sa veru uviedol neslávne [...]

medveď

Nad obcou Kálnica videli medveďa, obec vydala výstrahu obyvateľom

13.05.2024 09:08

Medveďa videli podľa informácií obce v pohorí Považský Inovec v časti Sudenice nad obcou.

vojna na Ukrajine, drony

ONLINE: Vytvoria štáty NATO protidronový dáždnik nad Ukrajinou? Navrhujú to nemeckí poslanci

13.05.2024 06:25, aktualizované: 08:30

Niektorí nemeckí poslanci sú za zostreľovanie ruských dronov nad západnou Ukrajinou raketami, ktoré by štartovali zo susedných členských štátov NATO.

hasiči Trenčín auto požiar

Pri požiari budovy bývalej telocvične v Šahách sa zranili traja hasiči

13.05.2024 06:10

V nedeľu večer zasadol mestský krízový štáb, informovala radnica.

Macron, Zelenskyj

Macron vysvetlil, či sa Francúzsko chystá do vojny s Ruskom

13.05.2024 06:00

Už niekoľko týždňov je Francúzsko v centre debaty, či by Západ mohol vojakmi pomôcť Ukrajine v jej boji proti ruskej agresii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,870
Celková čítanosť: 9060898x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív