Založ si blog

Ak A, potom aj B. . . 8. – Peter a Petrovia. . .

Možno poznáte ten príbeh, ktorý začína slovami Bolo raz… Niekedy sú tie príbehy krásne a majú šťastné konce, inokedy sú smutné a tisnú sa nám pri nich slzy do očí. Spomíname nimi na ľudí, ktorí sú hlboko v našom srdci. Jasné, toto je moja spomienka na človeka, na ktorého často myslím s láskou.

Pri dnešnom príbehu nie som ohnivý drak, ale to zrejme cítite… Ach, áno, takže o takom príbehu dnes v mojom blogu…

 

Bol raz Peter…

Vlastne ešte je. Jednoduchý chlapec, o ktorého sa starala láskavá mama. Bola slobodnou matkou a chlapec vyrastal bez otca. Po jej smrti – už ako dospelý, ale naďalej hodne jednoduchý  –  zostal sám,  teda pretĺkal sa životom za občasnej pomoci ľudí z okolia, ktorým jeho osud nebol ľahostajný.

Ale nebolo to pre neho jednoduché. Tento svet nie je pre slabých. A on je bezmocný a bezbranný…

 

Je veľa takých Petrov…

Tento štát sa nestará o tých, ktorí ťahajú v živote za kratší koniec povrazu – sú slabí, starí, chorí, postihnutí. Alebo ako Peter – nie postihnutý, len rozumovo jednoduchý, odborne sa tomu hovorí „v hraničnom pásme  mentálnej retardácie“.

Kedysi sa taký človek dokázal postarať o seba existenčne, pretože mal zaistenú prácu, z ktorej sa uživil. Musel pracovať, a mal tak zmysluplne vyplnený deň. Dostal sa do pracovného kolektívu, medzi ľudí a tak mal zaistené vzťahy a kontakty. Takí ľudia ako on netúžia po veľkých veciach, neláka ich dovolenka na Malorke, či v Dubaji. Kedysi mal taký človek možnosť prežiť svoj život dôstojne vo svojom malom každodennom obyčajnom ľudskom šťastí.

Dnes sú takíto ľudia stratení vo svete „veľkých príležitostí, v ktorých je každý z nás zodpovedný za svoju budúcnosť“. Demokracia nám predsa dáva šance, aby sme „zbohatli poctivou prácou“ – spomínate si možno na ten nezabudnuteľný výrok istého nášho dnes už nebohého zbohatlíka…

Tento svet nie je pre slabých. Je pre silných, ktorí majú žalúdok byť bezohľadnými. Ktorí sa neštítia ryžovať na úkor tých slabých, alebo na úkor tých slušných.

 

Je mi smutno z tohto „sveta veľkých šancí“…

 

 

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 16.2.2017

 

P. S.: Bola raz „stařičká chůva“…

Nie, nie je to spomienka na rozprávku o pyšnej princeznej. Kedysi som vám v mojom blogu  napísala, že „stařičkou chůvu“ som mala v detstve i ja. Tá láskavá mama z dnešného blogu bola jej dcérou a mojou milovanou krstnou mamou…

 

 

 

 

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9015002x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie