S pravdou 3. – Zelená energia na slovenský spôsob. . .

Ach, elektrárne so zelenou energiou ľudí oslovujú. Prispejte na poplatku za elektrinu, či aspon súhlaste, že akože prispievate podľa toho, ktorá energetická sústava je vašim dodávateľom. Záchrana planéty ako vyšitá…

Ale ak ste  ako ja, už vám volať nebudú.

Teda nie že by som na telefonujúcich bola zlá a odmietavá, kdeže. Napríklad keď mi volali kedysi s ponukou tovaru, výskumu či prieskumu akési telefonicky otravujúce firmy, zašepkala som pani do telefónu ústretovo  Joj, pani, ta teraz ma policajti idú vypočúvať, zavolajte mi poobede, to budem vo vyšetrovačke už.  Odvtedy pár rokov ubehlo, no nevolali mi už nikdy s nijakými telefonickými ponukami, ktovie prečo. Nie že by mi to chýbalo, telefonovanie zdĺhavé a s osobnými otázkami a od cudzích ľudí rozhodne nepokladám za prioritu v živote.

Mám rada rozhovory, úprimné a hrejivé, plné humoru. Alebo aj ťažké, kedy je niekedy spolumlčanie to najviac. Sú pre mňa dôležité rozhovory, ale naživo, nie online vypisovačky či telefonovanie. Píšem a telefonujem obvykle stručne a jasne, málokedy dlho.

 

A tak keď ma minule dodávateľ elektriny prekvapil telefonickou ponukou, náš rozhovor hodne krátky.

Odhliadnuc od toho, že si skutočne technologicky neviem predstaviť ako by mi tak asi dodávali zelenšiu energiu ako zvyšku bytovky, nemusím si predstavovať, lebo mám jasno, kto za našim energetický zelenením už roky stojí. Fotovoltaickí žraloci.

Keď som zapátrala, môj názor mi potvrdil aj tento článok

https://ekonomialudskourecou.sk/zelena-elektrina-pomoc-planete-alebo-vyhodene-peniaze/

V konečnom dôsledku, to aké množstvo elektriny vyrobia obnoviteľné zdroje je nezávislé od toho či si za zelenú elektrinu priplácate.

A tiež píše, že

V mnohých európskych krajinách a aj na Slovensku sa pri podpore OZE využíva tzv. koncept feed in tariff. V preklade je to podpora OZE cez vyššiu výkupnú cenu elektriny ako je trhová cena. O koncepte sa začalo živo hovoriť, keď okolo roku 2010 sa začali rozdávať povolenia na výstavbu solárnych elektrární, ktoré v tom čase dostali garanciu výkupu elektriny v hodnote 300 až 400 eur za MWh, pričom trhová cena elektriny vtedy bola plus mínus 40 až 50 eur za MWh. Samozrejme tomu nepomohlo, že k povoleniam sa často dostali podnikatelia spájaní s vtedajšou vládou.Takto výhodná cena sa garantovala na ďalších 10 až 15 rokov.

 

Prezradím vám, že keď som svojho času písala blog

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2017/02/22/ak-a-potom-aj-b-10-cary-mary-fuk-holjencik/

spomenula som v ňom našich žralokov, ktorých tu máme, aj keď more chýba. Akurát tak more kamaratšágov tu je, že? A predstavte si, že článok o problematike zmizol z Plusky  http://www.pluska.sk/plus7dni/rozhovor/bublina.html

Nedozviete sa teda už z neho, že slnko síce účty neposiela, ale že elektrina vyrobená zo solárnych článkov je 7x drahšia ako tá tradične vyrobená. A už vôbec nie mená fotovoltaických žralokov.

Ale zato je ešte stále dostupný článok z roku 2010, ktorý už naznačoval trend rozvoja zelenej energie u nás – kšefty a kamaratšágy.

https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/kauza-kto-ovladne-solarny-biznis

A že to tak bolo potvrdzuje aj článok z roku 2015

https://www.energie-portal.sk/Dokument/odvratena-strana-slnecneho-biznisu-102412.aspx

podľa ktorého pripomeňme si fakty. SEPS ako subjekt zodpovedný za udržovanie vyrovnanej bilancie medzi spotrebou a výrobou elektriny na Slovensku v reálnom čase, stanovil v roku 2009 na základe neverejnej štúdie Žilinskej univerzity úvodný limit na vydanie licencií (kladných stanovísk) do výšky 120 MW súhrnného inštalovaného výkonu pre solárne zdroje elektriny s jednotkovým inštalovaným výkonom od 1 MW do 4 MW, s plánovaným uvedením do prevádzky najneskôr do konca roka 2011. Výzvu na prerozdelenie 120 MW, spolu s podmienkami získania licencie, zverejnila SEPS dňa 27. novembra 2009, teda v piatok, na internete na svojej webstránke. Zhrnuté a podčiarknuté: kto na výzvu, ktorú SEPS zverejnil v tichosti na internete v piatok, nestihol zareagovať počas pondelka, nemal šancu. A šancu mal len ten, kto o tom, že výzva bude vyhlásená, vedel dávno vopred.

Zrejme podaktorí dobre vedeli, že kšefty s elektrinou sa vyplatia. Im teda, my sme ich „zelené podnikanie“ preplácali výrazne zvýšenými cenami elektriny. Ak sa končí teraz viazanosť pre nich, čo bude s panelmi, ktorých likvidáciu po dobe životnosti by mal štát jasne hodiť na plecia fotovoltaických žralokov. A na čo sa vrhnú najnovšie? Azda budeme ich elektrické zelenanie platiť ďalších x rokov? Netrápi ma ich budúcnosť, pravdaže, ale naša. Lebo sme mohli platiť podstatne menej za elektrinu, keby si tu niekto sproste na nás nenabaľoval vrecká.

 

Takže k zelenej energii u nás mám takýto vzťah. A tak v telefonickom rozhovore, kde mi ponúkli „podporiť zelenú elektrinu“  som na otázku aký vzťah mám k ochrane planéty pred dopadmi emisií CO2 odpovedala pravdivo, že vynikajúci a že tú ochranu plne podporujem. Na ďalšiu otázku, či teda tú zelenú energiu eurom mesačne idem podporiť, som odpovedala, že to nie, lebo to je nezmysel. Ale – dodala som – som za reálnu a efektívnu ochranu životného prostredia a našej planéty, takže ak idú zostreľovať lietadlá, rada sa pridám.

A nič, rozhovor okamžite skončil – no a potom že vraj planétu chcú chrániť. Som si istá, že môj postup by planéte prospel oveľa viac ako ten ich.

 

 

Elena

 

Ale čo 11. – Útoky šialených strelcov na školách?

16.10.2024

Článok v linku píše o tom, ako záchranárov školia na zásahy v prípade útoku šialeného strelca v školskom prostredí https://uzitocna.pravda.sk/vzdelavanie/clanok/726970-hrozi-utok-ozbrojeneho-sialenca-na-skole-aj-u-nas-su-zachranari-schopni-v-takychto-podmienkach-vobec-zasahovat/ Tie bombové vyhrážky maniak z Ukrajiny alias „Máňo“ prestal posielať, asi ho už [...]

S pravdou 2. – Otázky, na ktoré nemáme odpoveď. . .

15.10.2024

Dolinková odchádza s nálepkou neschopnosti a manažérskeho zlyhania – napriek jej zastierajúcim kecom o úteku pred Kotlárovou správou – pomenovali aj mnohí politici, že neurobila kopec vecí, ktoré urobiť mala. Podľa mňa jej hlavnou chybou v závere bolo, že si neurobila poriadok s Druckerom – lebo on sa akosi poplietol a vyjadruje sa odušu ku zdravotníctvu [...]

Lady Lazarus 2. – Zoznamka je super vec. . .

13.10.2024

Zoznamky všetkého druhu by sme určite nezrátali na prstoch oboch rúk. A možno by nestačilo ani prsty na nohách prihodiť. Netuším, koľko ich v skutočnosti je. Ľudia sa zoznamujú zrejme radi. A s rôznymi úmyslami, dodáva cynicky tichý hlások vo mne. Facebook sa rozhodol, že i mňa do nejakej zoznamky zapojí, pretože hŕbu žiadostí o priateľstvo som neprijala. Keďže som [...]

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

Jaroslav Haščák

Európsky súd pre ľudské práva zamietol Haščákovu sťažnosť v súvislosti so zásahom v sídle Penty

17.10.2024 17:57

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku.

Mestský úrad Michalovce.

Napojení na sektu? Poslankyňa hovorí, že AllatRa prenikla aj na úrad v Michalovciach a na jarmoku mala stánok

17.10.2024 17:51

Sekta môže mať na Slovensku odhadom tisícky priaznivcov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,982
Celková čítanosť: 9534191x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív