Ale čo 11. – Útoky šialených strelcov na školách?

Článok v linku píše o tom, ako záchranárov školia na zásahy v prípade útoku šialeného strelca v  školskom prostredí

https://uzitocna.pravda.sk/vzdelavanie/clanok/726970-hrozi-utok-ozbrojeneho-sialenca-na-skole-aj-u-nas-su-zachranari-schopni-v-takychto-podmienkach-vobec-zasahovat/

Tie bombové vyhrážky maniak z Ukrajiny alias „Máňo“ prestal posielať, asi ho už prešiel hnev na tých slovenských Romov, ktorí ho údajne na železničnej stanici  okradli pred časom. Ale v prípade potreby by naša vláda iste zariadila, aby sa mu tí Romovia  na kolenách v televízii za tú krádež ospravedlnili.

Sú ale iní reálnejší páchatelia. I z vonkajšieho prostredia – rozhodne nepodceňujem takú možnosť – však v Česku duševne vyšinutá žena útočila pred pár rokmi. A  u nás sa tiež útoky vyskytli – vo Vrútkach dokonca útočník vošiel cez zamknuté vchodové dvere do školy s vrátnicou. Spomenula som si na ten útok, keď teraz Tepláreň a jej obete pripomínali. Lebo tam pri ochrane života žiakov a svojich kolegov zomrel zástupca riaditeľa. Obetí z Teplárne mi je úprimne ľúto, chlapci mali život pred sebou a rozhodne nepokladám za správne zabíjanie ľudí pre ich sexuálnu orientáciu, názory či akékoľvek iné odlišnosti. Jediné zabíjanie, ktoré schvaľujem, je trest smrti pre páchateľov závažného násilia – týrania či zneužívania detí, ubližovania starým ľuďom či tehotným ženám, a tých, ktorí týrajú zvieratá. Myslím si ale, že by sme si mali verejne pripomínať aj tie obete, ako spomenutý zástupca školy.

Na druhej strane  sú páchatelia útokov „zvnútra“, v školskom prostredí, čo pokladám za ďaleko reálnejšie. Nijako tieto útoky neschvaľujem, ale mám toho preštudované o problematike dosť natoľko, že tým páchateľom rozumiem. Neznamená to, že ich čin schvaľujem – len chápem jeho mechanizmus. Nevidení a nepočutí, melie sa to v nich po dlhý čas – a som presvedčená, že ich to aj disociuje. I minuloročný pražský útočník  – ako nakoniec vysvitlo – bol v problematickom vzťahu s rodičmi, hoci matka to nepriznáva. A v nijakom vzťahu s rovesníkmi a spoluštudentmi. Nemusia byť páchatelia takýchto činov v škole ani otvorene šikanovaní, formy násilia sú rôzne, aj ignorácia a prehliadanie.

Ak sa stane nejaká tragédia, napríklad niekým zavinená smrť blízkeho či takýto školský útok, ľudia majú často pocit akoby sa tou udalosťou veci začali uzavierať a akoby si vyžiadala tá samotná udalosť najviac energie pozostalých. Nie je to tak. Prichádza obrovská práca, – prvý mesiac ako šesť týždňov rozhodne o tom, koľko následkov udalosť zanechá – napríklad či sa rozbehne posttraumatická porucha. A tiež, ako to bolo v prípade pražského útoku, či sa prehĺbi traumatizácia miestom – museli čím skôr miesto útoku „oživiť“, aby sa mohli ľudia spamätávať z tej udalosti. Určite by bola dôležitá v prípade útoku záchranárska akcia a pomoc zraneným, no rovnako dôležitá by bola následná pomoc psychológov v komunite. Práca s tými, ktorí udalosťou trpia viac, a zvládnutie všetkých tých bolestných emócií komunity.

Pražáci vtedy po útoku na fildu

https://reportermagazin.cz/75583/nenechame-si-tu-zranenou-budovu-vzit-jak-se-filozoficka-fakulta-zotavuje-po-tragedii/

urobili kopu podporných krokov – samozrejme opravovali budovu, však páchateľ rozstrieľal vyše 140 dverí. Bezprostredne po čine museli napríklad odstaviť radiátory v budove, lebo tie prestrieľal a zachraňovať premočené knihy z historickej knižnice. Kopa detailov, ktoré musel ktosi urobiť. Rozbehla sa zbierka a vyše 53 miliónov českých korún vybrali. Čo ale bolo hlavné – bežala neustále krízová linka, aj študentská nízkoprahová krízová svojpomoc, Otvorili miesta, kde si ľudia mohli dať horúci čaj a hovoriť s niekým, kde sa ľudia stretávali. Liatinové ohnisko odliali a dali pred budovu, horel v ňom oheň nepretržite. Vytvorili obrovský rituál – ľudskú reťaz, niektorí sa pri nej dotýkali rukami budovy fildy. Z vosku sviečok, ktoré tam horeli, s podporou UMPRUM odlievali kolektívne  na námestí voskovú krajinu, zapojiť sa mohli aj okoloidúci. Po takom čine je ťažké, aby bežal život ďalej akoby nič, rýchlo znovu. Ale musel, budovu bolo potrebné vypratať a veci, ktoré tam ľudia museli nechať, im preniesli na neďalekú právnickú fakultu, aby si ich mohli vziať. Účtovníčky museli do tej budovy chodiť do práce, boli to také neviditeľné hrdinky – ísť pracovať do tej budovy popri tých všetkých smútiacich davoch vonku a s vedomím tej hroznej udalosti v predvianočnom čase.

Na Slovensku by nepochybne aj cirkev mohla prispieť hromadnou modlitbou – Česi ju zvažovali, ale nakoniec nerealizovali.

Presne mesiac po čine budovu otvorili a urobili v nej knižný bazár aj priestor, kde študenti mohli tráviť spolu čas, hrali na gitarách a spievali. Vytvárajú si symbolické kotvy v budove – napríklad majú vyrobenú dekoráciu z vyše 300 papierových kvetov pakostu – vytvorili ich v rámci umeleckej dielne – pakost je prvou rastlinou po obrovských požiaroch v lesoch, ktorá vyraší zo zeme opäť a vracia miestam život. Od otvorenie budovy v nej je aj terapeutický pes, bernská salašnícka slečna Snow. A je cenným prínosom – ľudia stoja v radoch, aby sa s ňou zvítali a objali ju. Zvieratá nám pomáhajú preklenúť ťažké časy, zdieľajú ich s nami.

Blízki niektorých obetí z fildy doteraz odmietajú aj zverejnenie ich mien, preto aj vytvorenie pamätnej tabule odkladajú na filde na čas, kedy ich to prebolí natoľko, že umožnia zverejniť všetky mená. Vystrojiť zlý čin trvá krátko, odstraňovať jeho následky trvá oveľa dlhšie, a mnohé sú neodstraniteľné. Práve preto si myslím, že treba hovoriť aj o takých obetiach, ako bol zástupca školy vo Vrútkach. A o tom, že každý náš zlý čin zanechá stopu, má dopady na ostatných ľuďoch, ktoré už aj keby sme odstrániť chceli, nedá sa to. Môžeme to povedať o vražedných útokoch, ako aj o kadejakých iných darebáčinách, nečestnostiach všetkého druhu.

Fildu neopevnili, majú iné typy opatrení. Ale v našich školách policajti a kamery budú.Asi by sme namiesto opevňovania škôl mali dať dôraz na rozprávanie s deťmi o tom, aké následky zanecháva každý náš zlý čin a nechať im priestor, aby odstraňovali následky svojich zlých činov. Aby sa učili neubližovať, získavať si dôveru iných, požiadať o odpustenie a aj odpustiť. Vedieť sa zodpovedne starať, byť láskavý a súcitný – poviem vám, že mať v školách nejaké zvieratká z útulku, o ktoré by sa pod dohľadom učiteľov deti pravidelne starali, to by bola prospešná vec.

Inak dopadneme tak, ako tá česká škola, ktorú stráži bezpečnostná služba – ibaže nie pred šialenými strelcami zvonku,  ale pred jej vlastnými agresívnymi žiakmi.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/711630/nebezpecni-zaci-byli-na-skole-v-biline-agresivni-ted-je-hlida-ochranka.html

 

Elena

S pravdou 3. – Zelená energia na slovenský spôsob. . .

16.10.2024

Ach, elektrárne so zelenou energiou ľudí oslovujú. Prispejte na poplatku za elektrinu, či aspon súhlaste, že akože prispievate podľa toho, ktorá energetická sústava je vašim dodávateľom. Záchrana planéty ako vyšitá… Ale ak ste ako ja, už vám volať nebudú. Teda nie že by som na telefonujúcich bola zlá a odmietavá, kdeže. Napríklad keď mi volali kedysi s [...]

S pravdou 2. – Otázky, na ktoré nemáme odpoveď. . .

15.10.2024

Dolinková odchádza s nálepkou neschopnosti a manažérskeho zlyhania – napriek jej zastierajúcim kecom o úteku pred Kotlárovou správou – pomenovali aj mnohí politici, že neurobila kopec vecí, ktoré urobiť mala. Podľa mňa jej hlavnou chybou v závere bolo, že si neurobila poriadok s Druckerom – lebo on sa akosi poplietol a vyjadruje sa odušu ku zdravotníctvu [...]

Lady Lazarus 2. – Zoznamka je super vec. . .

13.10.2024

Zoznamky všetkého druhu by sme určite nezrátali na prstoch oboch rúk. A možno by nestačilo ani prsty na nohách prihodiť. Netuším, koľko ich v skutočnosti je. Ľudia sa zoznamujú zrejme radi. A s rôznymi úmyslami, dodáva cynicky tichý hlások vo mne. Facebook sa rozhodol, že i mňa do nejakej zoznamky zapojí, pretože hŕbu žiadostí o priateľstvo som neprijala. Keďže som [...]

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

Jaroslav Haščák

Európsky súd pre ľudské práva zamietol Haščákovu sťažnosť v súvislosti so zásahom v sídle Penty

17.10.2024 17:57

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku.

Mestský úrad Michalovce.

Napojení na sektu? Poslankyňa hovorí, že AllatRa prenikla aj na úrad v Michalovciach a na jarmoku mala stánok

17.10.2024 17:51

Sekta môže mať na Slovensku odhadom tisícky priaznivcov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,982
Celková čítanosť: 9534253x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív