Založ si blog

Hľadanie 10. – PP. ..

 

 

Pravý Princ/Pravá Princezná, alebo Pravý partner/Pravá partnerka – no čo iné by to mohlo znamenať? Sľúbila som predsa, že o tom ešte niečo napíšem.

Už vieme ako ujsť pred tým nepravým, vieme, ako si toho pravého udržať. Hovorili sme o tom, ako toho pravého spoznať. Hej, v Hľadaní 9. som napísala, že puto pravých partnerov pretrhne jediná vec. A nie, nie je to smrť, cez ňu toto puto dokáže prejsť. Dnes si povieme, kedy musíme od PP odísť.

Teraz už viete, čo bude v mojom dnešnom blogu.

 

PP…

Na začiatku života obvykle hľadáme toho pravého, či pravú. Niektorým to trvá hodne dlho, kým zmúdrejú  a pochopia, že nie je dôležité hľadať pravého partnera. Nie je to totiž potrebné – ten sa obvykle nejako do nášho života pripletie sám v pravý čas. Prichádza vtedy, keď ho nehľadáme.

Jasné, ak dokážeme rozumieť svojej intuícii, tak tá nám hovorí zreteľne hneď v prvej chvíli, že to je PP. Pretože nám napadne, alebo si aj nahlas povieme, že „takého človeka ako Ty som ešte nevidel, nevidela“. Uvedomíme si ihneď jeho výnimočnosť, jedinečnosť pre seba, ak ten svoj hlas počúvame. No veru, mali by sme pozorne počúvať aspoň sami seba, keď už nie iných – a pri týchto slovách by sme mali spozornieť.

 

Nájsť toho pravého partnera je cenná vec.

Je to práve on, kto nás v živote najviac naučí (aj my jeho, učíme sa vzájomne, pravý vzťah je partnerstvo, zdieľanie. Tak odlíšime tých nepravých – lebo s nimi neexistuje rovnocenný vzťah, s nimi spoločne nerastieme, krivia nás – vždy fungujú buď ako naše deti, alebo ako naši rodičia, nikdy nie rovnocenne). Pravý partner je komplementárny, dopĺňa nás – t. j. rozhodne nie je úplne rovnaký ako my, a niektoré veci sa nám na ňom „nezdajú“ (obvykle tie, na ktorých potrebujeme sami nejako pracovať). Kým tí nepraví nás učia prostredníctvom zlých skúseností, ten pravý či pravá cez lásku a podporu. Preto je pravý vzťah najintenzívnejšou realizáciou našich možností v živote, tou najlepšou životnou verziou pre nás samých, núti nás rovnocenne rásť.

Samozrejme len v prípade, že takého partnera naozaj nájdeme. A čo je hlavné, že sme schopní s ním bezpodmienečný, blízky a pevný vzťah nadviazať,  a celoživotne ho udržať.

 

Získať si toho pravého partnera je tiež cenná vec.

Poviem vám pravdu – to nie je obvykle až taký veľký problém. Lebo ten druhý nás vidí rovnako jedinečne. Ak pozorne vníma, cíti tú hlbokú spriaznenosť, akú nemožno dosiahnuť s nikým iným.

Zrada je v tom, že si možno niekedy až neskoro uvedomíme, že aj keď nás pravý vzťah tlačí k zmene, v skutočnosti tú zmenu nerobíme kvôli partnerovi, ale kvôli sebe – to my sami sa rastom stávame lepšími a dospelejšími. To my sami pre seba získavame najlepšiu z možností svojho života, ak sme dostatočne zrelí, aby sme to pochopili včas.

 

Najcennejšia vec v živote však je pravého partnera si udržať.

Nie vždy sa to podarí. Pretože je to náročné – vyžaduje si to byť pravdivý voči sebe a mať veľa odvahy. Je to o rozhodnutí pustiť toho druhého do svojho života naplno, navzájom sa spoznávať bez masiek. Je to silné rozhodnutie, a dokážeme ho spraviť len keď sme už dospelí, zrelo zodpovední.

Je jednoduchšie zháňať ustavične tých nepravých, pretože nás nenútia rásť. Nepovedia nám: „Hej, hej, kto Ti v živote tak ublížil, že máš ku mne tak málo dôvery?“ alebo „Čo za bolesť ukrývaš v ľavom pleci?“.

Pravdaže, rast bolí, niekedy je pohodlnejšie sa skryť do škrupiny zdanlivej vyrovnanosti a úplnej nezávislosti. Hoci tým, čo by sme sa naozaj mali snažiť dosiahnuť, je zmysluplná závislosť. Na zmysluplnej závislosti nie je nič zlé, práve naopak, je podstatou Života a Vesmíru, kde je hlboko prepojená so Zámerom sveta. Ten spája to, čo má byť spojené.

Planéty a obežnice vo Vesmíre sú vzájomne závislé. Život na Zemi závisí od Slnka. A sme aj súčasťou prírody – aj tá je hlboko prepojená s existenciou Zeme, vzduchu, vody, svetla, tepla… A či chceme alebo nie, závislosť je podstatou nášho života – sme závislí na vzduchu, vode, jedle, spánku, dostatku bezpečia a lásky – potrebujeme ich… Rovnako ako vzduch či vodu potrebujeme pravého partnera, naša duša je na ňom hlboko závislá.

Ale existuje jeden prípad, kedy toto puto musíme prerušiť – nemá zmysel byť závislý na niekom, kto si nechce pripustiť, že nás potrebuje rovnako ako my jeho, a ktorý s nami vzťah nebuduje. Veľmi múdry článok o tom pod názvom Spřízněné duše se chtějí a potřebují nájdete na:

https://psychologie.cz/spriznene-duse-se-chteji-potrebuji/

Jeho autor poukazuje na dôležitosť toho, aby sme boli závislí na tej správnej osobe.

A tak sa niekedy len dívame, ako ten druhý z nášho života odchádza, lebo nie sme ochotní sa zmeniť. Pretože ho nechceme vidieť ako „Ozajstného“. Pretože nemáme dostatok odvahy byť intenzívne blízko, vytvoriť zmysluplný príbeh, a  – ako to výstižne na jednom českom webe napísal Merlin – pretože sa snažíme žiť len množstvo vlastných príbehov, namiesto jediného spoločného…

 

Záverom…

To je všetko.

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 17.4.2017

 

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,858
Celková čítanosť: 9024878x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív