Založ si blog

Viem, má rany Zem. . . 3. – Duša Indiána. . .

 

Hm, uvažovali ste niekedy o tom, čo by asi povedali Indiáni na náš spôsob života, ktorý žijeme v dnešnej „modernej a vyspelej“ spoločnosti?  Že nie?

Čo myslíte, páčilo by sa im „u nás“? Pozerali by s otvorenými ústami od údivu?

O tom všetkom vám dnes v mojom blogu niečo porozprávam. A pravdaže, pouvažujem aj o tom, či by sa nám páčilo „u nich“.

 

Ako by ste sa cítili v koži Indiána?

Uvažovali ste o takom niečom niekedy? Ja teda áno. Môj minulý indiánsky život búši vo mne na dvere  môjho vedomia často. Hm, sú veci, ktoré…

Hej, nijako sa netajím mojou láskou k Indiánom a príklonom k indiánskej filozofii. Je mi to naozaj hodne blízke. Často počúvam indiánsku hudbu (napríklad Carlos Nakai  Earth Spirit – s jeho hudbou dokáže duša lietať… – hej, je na youtube).  Už som o tom párkrát aj písala v mojom blogu.

Ich filozofia je plná porozumenia, úcty k životu, pokory voči veciam väčším ako my, aj lásky. Nič viac k zmysluplnému životu netreba.

Ach, áno, Indiáni sú Snívači, Rozprávači a Zbierači príbehov, A hej, sú aj ich Tvorcami…

 

Čo myslíte, páčilo by sa im „u nás“? Pozerali by s otvorenými ústami od údivu?

No, my sa často upíname na ten náš súčasný životný štýl – moderné technológie, bez ktorých by podaktorí sotva dokázali prežiť čo i len deň. Mobily, internet, facebooky a čojaviemakéešte sociálne siete… Namiesto toho, aby sme si normálne sadli a rozprávali spolu.

Myslíme si, že sme ktovieako vyspelou civilizáciou a na tých, ktorí žijú v podmienkach bez technických vymožeností pozeráme niekedy ako na „primitívov“. Ibaže je to naozaj tak?

Prezradím vám, existuje zaujímavý dokument, ktorý na túto moju otázku dáva odpoveď. Na youtube ho nájdete, ak chcete  –   amazonsti-indiani-reaguji-na-obrazy-naseho-sveta

Ukazuje Indiánov, ktorí prichádzajú do kontaktu s tým, čo im ponúka náš svet. Lákadlami našej doby, zvykmi našej civilizovanej spoločnosti. Otvárajú  s údivom  ústa – ale či naozaj s obdivom?  Čo myslíte?

Ak si ten dokument pozriete, odpovedzte si sami na jednu otázku – naozaj si myslíte, že tá vyspelá je naša spoločnosť?

A hej, pokojne by som v tom ich svete žila. Moje srdce bije indiánsky…

 

Záverom…

Ach, je skoré ráno a čochvíľa musím vykročiť k autobusu. No čo, dáme hru na jednu otázku – pre rýchly záver? Ak, tak nejakú jednoduchú – na čo teraz myslím?

Fúha – úprimne? Hm, ja zbieram obrázky dverí – a včera som videla neskutočne krásny obrázok dverí. Vlastne nerozumiem, prečo ma tak fascinoval, ale práve na ten obrázok teraz myslím, vynára sa mi opakovane pred vnútorným zrakom… Zvláštne, však?

 

Elena     Predná Hora, 3.5.2017

 

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu

Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

04.05.2024 10:00

Kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028947x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív