Založ si blog

Nachádzanie 6. – Šum mora. . .

More ticho šumelo. Noc postupne ustupovala svitaniu. Na brehu ostrova v bielom piesku stále nehybne ležal belasý vták v prvých lúčoch vychádzajúceho slnka.

Vietor nervózne preháňal oblaky oblohou, cválali ako splašené kone. Zakryli slnko. V diaľke sa zablyslo. Belasý vták sa náhle pohol, slabučko, takmer nebadane. Po chvíli zdvihol hlavu. Posadil sa namáhavo.

Vietor okamžite ustal, zavládla tíš. Oblaky ešte chvíľu náhlivo leteli oblohou, no pozvoľna zmierňovali tempo, až plávali nebom pokojne  a úplne pomaly. Už-už hroziaca búrka sa zrazu rozplynula, opäť zažiarili slnečné lúče. Krajina sa nimi rozžiarila a znežnela.

Belasý vták sedel schúlený na brehu mora, tichý a nehybný. Díval sa na vlny mora, alebo za horizont? Nevedel to uhádnuť vietor, oblaky, slnko, ani omamne voňajúce kvety.

„Belasý vták, belasý vták, pohni sa z brehu mora. Voda ti zmáča perie“ zašepkal nesmelo vietor.

Belasý vták ticho odkráčal ďalej od brehu, tak ako mu to navrhol vietor. Chvíľu sa  hrial v lúčoch slnka, potom sa usadil v tieni vrhanom korunami stromov, vietor ševelil ich lístím. Prišiel ďalší večer a ráno, ďalšie večery a rána, čas plynul. V jeden deň vietor zavial nad morom a prebehol krajom ostrova, na kraji mora ho našiel schúleného, belasé perie krvavé.

„Belasý vták, belasý vták, čo sa stalo?“

Belasý vták mu neodpovedal.

Vietor šumel v lístí, mlčky preberal lístok za lístkom.

Napokon belasý vták povedal smutne: „Vietor, povedz mi, prosím, kde je bielobiely kameň. Povedz mi, prosím, kde je. Som bez neho zúfalo sám.“

Sedel v lúčoch zapadajúceho slnka na brehu mora a čakal na odpoveď vetra…

Vietor krúžil bezradne okolo a krajina sa zahalila do tmy.

Svitlo ráno, vietor v prvých slnečných lúčoch pribiehal nedočkavo k brehu ostrova s morskými vlnami. Všetko bolo po starom.

Belasý vták schúlený spal na brehu mora.

Náhle vietor prekvapene zmeravel, zatíchol.

Z oblohy sa zniesol belasý vták. Zosadol do bieleho piesku, ticho sedel a trpezlivo sledoval spiaceho belasého vtáka.

Elena   Predná Hora, 23.5.2017

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9008454x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie