Založ si blog

Na tepe dňa 11. – Ceny elektriny sú u nás nevyspytateľné. . .

Tak  ako som sľúbila v predchádzajúcom blogu – pokračujeme úvahou o výrobe elektriny na Slovensku.

K tejto krásnej vízii ochrany pracovných miest baníkov a ich hladujúcich detí v prípade zrušenia našej podpory ťažby uhlia dodajme, že hnedouhoľné bane prijímali v minulosti pracovníkov z Rumunska a v súčasnosti – keďže sa im nepodarilo zohnať záujemcov o prácu v Bulharsku, chcú dovážať 150 baníkov z Ukrajiny. Hovorí o tom aktuálne článok z 13.11.2018 s názvom Hornonitrianske bane chcú zamestnať 150 baníkov z Ukrajiny. V regióne je to teda práca zjavne žiadaná a vyhľadávaná a zasluhuje si vysokú podporu cez naše skladačky.

Článok Pomoc pre Hornú Nitru? uvádza, že z nami naskladaných peňazí štát dotuje baniam približne 100 miliónov eur ročne. Výroba jednej Mwh z hnedého uhlia stojí 110 eur, kým ostatné zdroje ju získajú za 40 eur – a to nerátame nepriame náklady, ktorými sú dopady na životné prostredie a zdravotné následky, poplatky za emisie a liečbu zdravotných dopadov. Len samotná elektráreň Nováky vypúšťa značne viac emisií ako dieselové osobné autá na Slovensku dohromady. Článok poskytuje tiež údaj o ťažbe na baníka, ktorá výrazne zaostáva za výkonmi v iných krajinách.

Dotujeme 3350 ľudí, z toho 1843 baníkov pod povrchom a 1507 baníkov na povrchu (z toho – ako som sa dopátrala na internete bolo 69 občanov Rumunska – a tých už prečo dotujeme?). A tiež 250 zamestnancov elektrárne Nováky. Tí baníci z celkového počtu 184 000 ľudí regiónu tvoria necelé 2 percentá. Ak sumu rozrátame na uvedený počet ľudí, tak by sa nám oplatilo, aby sedeli doma a platili sme im mzdu rovno, ušetrili by sme. O to viac, že spomenutý článok uvádza veľmi škaredú vec – že plat baníka v regióne bol v roku 2016 940 eur v hrubom, t. j. v čistom cca 720 eur. Dotácia na jedného pracovníka, poskytovaná štátom je ale viac ako 2400 eur. Tak koho to v skutočnosti dotujeme?

A to chce vláda podľa medializovanej predstavy dotovať hnedouhoľné bane ešte najmenej ďalších 5 rokov? Skutočne za takéto dotovanie zamestnanosti cudzích občanov z našich daní nemal už niekto sedieť nie vo vláde, ale v kriminále???!!

Ďalšou perlou je, že plánované odstavenie dotácií v roku 2023 vedie ku plánu baní  ťažiť ostatky v zrýchlenom režime, t. j. vypustiť do ovzdušia čo najviac škodlivín.

Ktovie prečo ma neudivuje, že je to tá istá firma, ktorej meno sa spomínalo v kauze „peňazí v alobale“???!!

 

Ktovie prečo?

Smutná vizitka ekomyslenia a čistoty biznisu s elektrinou u nás je napríklad aj skutočnosť, že v lete roku 2016 až 77 poslancov NR SR nepodporilo návrh prestať dotovať u nás výrobu elektrickej energie z dendromasy, t. j. prestať spaľovať kvalitné drevo, na ktorú len v Prešovskom a Košickom kraji sú ročné dotácie v sume cca 11 miliónov eur.

 

Ale to nie je všetko, čo musíte predýchať – poďme ďalej.

Podstatnú časť ceny elektriny u nás tvorí aj podpora obnoviteľných zdrojov (OZE) a vysokoúčinná kombinovaná výroba (KVET). Túto tarifu za prevádzkovanie popri vyššie spomenutom  TPS (financovaní spotreby uhlia) tvorí

  • poplatok za obnoviteľné zdroje energie (OZE) – ten platíme v mimoriadne vysokej sume podľa prvých zmlúv uzavretých s garantovanou cenou na 30 rokov do kešene neznámym vlastníkom, výrobcom zelenej energie.

Som presvedčená, že máme právo vedieť zoznam vlastníkov, ktorým sa skladáme

na vysoké a ziskovo lukratívne zaistené podnikanie.

Sumy sú to i pre neskôr pridaných výrobcov nie malé – napríklad pri malých vodných elektrárňach sa ceny odkupovania elektriny pohybovali v roku 2017 okolo 98 až 111 eur/Mwh. Geotermálna energia mala kúpnu cenu až 155 eur/Mwh.

  • poplatok za vysoko účinnú kombinovanú výrobu elektriny a tepla – KVET, tam sa ceny vyrábanej elektriny pohybujú medzi 70 až 80 eurami, napríklad z katalyticky spracovaného odpadu bola odkupná cena elektriny vyše100 eur/Mwh.

Rozhodne nejde ani celkovo o malé sumy – je to za minulý rok viac ako pol miliardy eur – podľa údajov z článku zo 7.7.2018 s názvom Doplatky za OZE a KVET za minulý rok presiahli pol miliardy eur.

Aby sme boli adresnejší – dáme konkrétny výpočet za rok 2015, kedy tvorila táto daň 26, 45 eur/Mwh spotrebovanej elektrickej energie. Znamená to, že ak máte spotrebu 2,3 Mwh, ročne ste vďaka daniam a skrytým daniam zaplatili vyše 60 eur. Ale ak ste používali elektrinu zároveň i na kúrenie a ohrev vody, tak vás štát touto daňou obral za rok o viac ako 500 eur.

A to ešte narastá podiel elektriny bez strát, t. j. logicky by mala cena elektriny minimálne nerásť, ak už nie klesať. Ja viem, ja viem, oháňajú sa cenami elektriny na svetových trhoch – lenže prečo z vyspelého sveta máme preberať len ceny tovarov a služieb, a nie aj platy?

 

Záverom…

Toľko k sociálnemu štátu a elektrine pre občanov.

Naozaj by mala cena elektriny rásť? Na cene elektriny sa podľa mňa vytvorilo obrovské ryžovisko. Sľúbila som návrh riešenia  – čo treba spraviť, to vyplýva z tohto článku – dvojblogu

  • bezodkladne prestať dotovať hornonitranske uhoľné bane, najneskôr od polovice roku 2019 a elektráreň Nováky prestať nútiť k nákupu ich uhlia, ušetrené peniaze dať do reálneho zamestnania baníkov a vytvorenia ďalších pracovných príležitostí v regióne, ak majitelia baní chcú podnikať, nech podnikajú ako každý normálny podnikateľ – zo svojho,
  • dalo by sa nájsť aj kopec ďalších možných krokov, ale tie by si vyžadovali určite odbornú analýzu, napríklad ako znížiť tie enormné tarify – to by ale ťahalo čas a vytváralo ďalšie príležitosti pre darebákov.

K rýchlej a efektívnej náprave situácie u nás – a nielen čo sa týka cien elektriny – mám preto jedno riešenie  – zaistila by som namiesto novoročného prejavu prezidenta verejnú rozhlasovú a televíznu produkciu

  • pravej a kompletnej nahrávky z kauzy Gorila,
  • zoznamu tých, ktorí sa obohacujú lukratívne na prvozmluvách z OZE,
  • zoznamu tých, ktorí sa obohatili na nebankovkách.

 

Slušné Slovensko by sa nestačilo čudovať, ako rýchlo by tu nastal poriadok.

 

 

Elena  15.12.2018

 

 

 

 

 

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Pláž, Reynisfjara, Island, mReportér

Zábery z pláže, pred ktorou varujú turistov aj miestne úrady. Prečo je tak nebezpečná?

08.05.2024 05:00

mReportér Jaro Karak zachytil tieto pekné zábery priamo z Islandu.

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,864
Celková čítanosť: 9041264x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív