Založ si blog

30. ! – 1. Tie strašné kopy odpadu. . .

Máte rodiča, odkázaného na opateru? A je v DSS-ke, či nebodaj v nemocnici?

Nuž, zjavne nejde o ekologicky ladený blog o plastoch a čistote nášho prostredia – a predsa je istým spôsobom ekologický, hovorí o čistote nášho svedomia… A o čistote svedomia tejto spoločnosti.

Natvrdo.

Váhala som, či dám ešte jedenástku blogov do 11., kým odídem do lesa. Možno áno, uvidíme. 30!  – blíži sa tridsiate výročie Nežnej revolúcie – tak táto jedenástka je o tom, kam sme za ten čas došli…

 

Nekŕmte nás odpadom…

Stránka Nekŕmte nás odpadom… nedávno priniesla príbeh, v ktorom pani popisuje situáciu mamy v istej DSS. Zúbožený stav, preležaniny. Príbeh je smutný, no ešte desivejšia je podľa mňa pri ňom diskusia, kde sa vyjadrujú aj opatrovateľky DSS – že príbuzní by mali chodiť svojich blízkych polohovať a starať sa. Spolupodieľať sa na starostlivosti. Sťažujú sa, že majú veľa klientov a nezvládajú to.

Tak.

 

Aspekt 1.  Chodiť vypomáhať opatrovateľkám

Kristepane – a čo s tými, ktorí príbuzných nemajú? Načo sú tam potom opatrovateľky – ak im majú chodiť v starostlivosti o blízkych – s polohovaním, umývaním, atď. – pomáhať príbuzní klientov, lebo inak ostanú s preležaninami?

Príbuzní majú chodiť „spolupodieľať sa na starostlivosti“ – t. j. vypomáhať opatrovateľkám??? Prepáčte, a kto chodí pomáhať šoférom autobusov, baníkom, učiteľom, či akejkoľvek inej profesii? Čo sú toto za absurdné nápady, aby sme nevyžadovali stopercentné plnenie pracovných povinností a kvality starostlivosti???!!

 

Aspekt 2. Počet klientov na opatrovateľku

Pozrime sa na problém z druhej strany. Opatrovateliek je údajne primálo. Koľko má podľa štandardov pripadnúť klientov na jednu opatrovateľku v DSS? Existujú či neexistujú štandardy? Ak nie sú, kto ich má spraviť? Ak sú, kto ich porušuje? Kto je za to zodpovedný, môj najsamobľúbený minister?

No hádajte, kto mu minulý týždeň ohľadne toho napísal? Pravdaže, ja. Je predsa absurdné, aby sme diskutovali o problémoch len na facebooku, keď máme v tomto štáte ľudí, ktorí sú za ich riešenie platení.

Zrejme aj pani ombudsmanka by mala vidieť tie fotografie, vyjadrenia opatrovateliek v diskusii a preveriť situáciu v praxi. Lebo takáto starostlivosť je podľa mňa porušovaním ľudských práv.

 

Aspekt 3.  No prečo som dračia?

Márnosť, akože prečo? Po celý čas som kopala za tých, ktorí sú slabí – starí, chorí, postihnutí, pretože sú bezmocní.

Pripadá mi to ako skrytá eutanázia tých ľudí, ktorí pre tento štát odviedli nemalé hodnoty svojou poctivou prácou. A spoločnosť by sa mala o nich v starobe skutočne slušne postarať.

 

Aspekt 4. Ako to vyriešiť?

Kedysi ženy šli do dôchodku podstatne skôr, takže mala rodina zaistenú kontinuitu starostlivosti. O vnúčatká v prípade choroby sa postarali staré mamy, mamy spokojne pracovali. Starali sa aj o starých a bezvládnych rodičov. Dnes musia pracovať dlhšie, odchodový dôchodkový vek vzrástol.

Pritom v spoločnosti máme ľudí, ktorí nepracujú vôbec po celé roky, desaťročia, celoživotne. Namiesto toho, aby sme ich za poskytované peniaze doviedli ku nejakému výkonu pre spoločnosť – napríklad ako pomocné sily v rámci DSS.

Takisto dávame enormné sumy na zbrojenie. Spravme referendum, či chceme vyhadzovať peniaze na predražené americké stíhačky, či tu chceme amerických vojakov a či chceme, aby naši vojaci putovali kamsi na ruské hranice provokovať pod hlavičkou NATO.

 

A potom som sa dočítala, že i v zdravotníctve už treba chodiť vypomáhať.

https://plus7dni.pluska.sk/veda-a-zdravie/to-sme-tom-naozaj-tak-zle-dcera-chodila-nemocnice-dialyzovat-mamu?utm_source=fbINTERN&utm_medium=p7d&utm_campaign=fanpageP7D&fbclid=IwAR0RtZ-bl6i7-Xb1A0l5IeEy70p-fDPJf3-bdbWmXeMgyqqIdBCSOVdgf8k

Aspekt 5. Zdravotníctvo je platená služba

Pokladám za nehorázne, že ktosi ryžuje obrovské zisky, a pritom uberajú pacientom čoraz viac. Stáť kdesi pred nemocnicou nadránom, aby ste sa dostali na rad, vyčkávať po celé týždne na vyšetrenie,…

A ešte aj chodiť robiť dialýzu do nemocnice. Kto z vás sa čuduje, že pod príspevok som napísala komentár, že čoskoro budeme chodiť i variť do nemocnice namiesto personálu???!!

 

Aspekt 6. Tie strašné kopy odpadu…

Sú všade okolo nás. V mizernej úcte tejto spoločnosti k životu. V absurdnom prístupe k starostlivosti o slabých a bezmocných – starých, postihnutých a chorých ľudí.

V našom mlčaní a prizeraní sa všetkým tým darebáčinam…

 

 

Elena       30.6.2019

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9012280x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie