Založ si blog

Tíšenie 1. – Malá kvapka nádeje. . .

 

Ľudské dejiny sú plné zrady a utrpenia, no aj nádejí a snov. Práve tie viedli ľudstvo i ľudí dopredu a svoju silu vkladali do ich príbehov, aby im ukázali cestu.

Nádej je ako slnko, jej svetlo nám dáva život. A sny sú ako oblaky na oblohe, putujú stále kamsi za horizont. No ale niekedy sa obloha zatiahne temnotou búrky – slnka niet, a mraky nehybne visia nad krajinou.

A možno búrka prečistí vzduch, a svet sa po daždi trbliece v nespočetných kvapkách dúhy.

 

Čo robíme, keď máme nádej a sny??

Veríme. Dôverujeme. Snívame. Kráčame dopredu.

Ale čo z toho je prvotné? – položila som si otázku. Ak máme nádej, tak veríme, dôverujeme, snívame, kráčame? Alebo veríme, dôverujeme, snívame, kráčame  – a tým sa rodí naša nádej?

  1. j. držíme v rukách nádej ako taký plameň a tie všetky veci prichádzajú za nami za ňou, alebo práve naopak, musíme kráčať dopredu a snažiť sa snívať, veriť a dôverovať, aby sa v nás rodila nádej?

A ako je to so snami? Nemyslím teraz na každodenné malé krôčiky či plány, ale na životné sny.

Čítala som pred chvíľou krásnu myšlienku, že k zmyslu života nás vedie posvätný sen. Vystreľuje nás k osudu, ktorý stojí vyššie ako snaha nezomrieť, cítiť sa šťastne, či vyhnúť sa nepohodliu. Ako spoznáme posvätný sen? Bude omnoho väčší ako my sami a bude ho nemožné                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ho dosiahnuť.

Kniha, ktorú práve čítam, hovorí aj o tom, ako si snením môžeme vytvoriť nový osud. točí sa témou presne okolo nádeje a snenia. Takýto sen je plný skúšok, brodíme sa riekami s perejami, blúdime lesom a šplháme sa strmými zrázmi – kým sa tam dopracujeme. Myslím, že sa to zhoduje s mojou predstavou o ceste zbelenia.

 

Teoreticky to prijímam, horšie je to s praxou – necítim  nádej.

V tejto chvíli uvažujem o nádeji, pretože je to taká malá domáca úloha, ktorú som si dnes dala. No, aby som si neprivlastňovala cudzie zásluhy – vlastne mi ju priniesol Zámer sveta – kam som siahla, nahodil slová o nádeji, aby mi niečo z toho vbil do hlavy. Donútil ma priznať si, že moja nádej vo vzťahu ku budúcnosti i ku ľuďom je na bode mínus jedna. Má to výhodu, že ma nič nezväzuje – lebo ak nič neplánujeme a nikoho názory nepočúvame, šetríme čas a energiu. Na druhej strane nás nič nezakotvuje, ak nemáme nádej – zrejme preto sa ma Zámer sveta snaží k nejakej nádeji dokopať. Z pondelňajšieho stretnutia mám aj nahrávku v mobile, sú to naozaj dobré veci, ktoré sa týkajú mojej budúcnosti, konkrétne pomenované aj časovo ohraničené. A predsa ma dnes zrána zasa zaplavil smútok a hnev, nadávala som na parazitnú pijavicu a priala som jej kadečo  – spokornela som však už natoľko, že som si to priznala po krátkej dobe. Uvažovala som potom, že zlí a nečestní ľudia prichádzajú do nášho života ako vyslanci zla, snažia sa narušiť naše „belenie“. Vrátila som sa k tomu večer, pravdivosť tej myšlienky overíme rýchlo – konštelačne to vidíme. Energetické poliatie posvätenou vodou v priebehu troch dní vracia zlo k jeho pôvodcovi i v realite, cíti to cez zdravotné problémy.

 

Záverom…

Nádej a sny – ak ich máme, sú pre nás dôležitejšie ako zlatá bankomatová karta, VIP klub, či akékoľvek materiálne kotvy. Vnášajú pocit úžasnosti do nášho života.

Dáme náhodný citát  – „…A len strach im vzal ich pravú vieru vidieť slnko také, ako naozaj je.“

Ach, hej, niečo na tom bude…

 

Elena  1.8.2019

 

K diskusii – hm, vieš, medzi slniečkom a slniečkármi je malý rozdiel – asi taký ako medzi kosou a kozou. Alebo žeby medzi šopou a ropou?

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9029454x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív