Založ si blog

Očami dieťaťa 10. – Sabatikl a la progresívci. . .

 

Rok voľna s polovičným hrubým platom (či 70% čistej mzdy), presnejšie s príspevkom od Sociálnej poisťovne v takej výške – progresívci to nazvali sabatikl – vraj plánujú zaviesť, keď vyhrajú voľby. Ja by som tam dala podmieňovací spôsob – AK vyhrajú voľby (prajem úprimne tomuto národu, aby k ničomu takému nedošlo).

Podaktorí naivní občania sa po ohlásení toho nápadu včera už vidia rok oddychovať. Tým sa určite tento môj blog páčiť nebude.

 

Problémy – a to sme ešte nezačali…

Podľa ich predstavy by také polročné až ročné voľno dostal zamestnanec po 10 odpracovaných rokoch. Otázok sa vynára viac ako dosť

  • rátali by sa do odpracovanej doby aj roky štúdia? (To by niektorí ani odpracovať nič nemuseli – stačí rátať štyri roky strednej školy a 5 rokov vysokoškolského štúdia, k tomu spraviť jeden medziročník. A hotovo.)
  • rátali by sa do odpracovanej doby aj roky práce v cudzine?
  • rátali by sa do odpracovanej doby aj materské, ošetrovanie rodinného príslušníka, či PN? (Však niektorí potiahnu aj niekoľkomesačné PN v priebehu roka – napríklad v rámci protialkoholickej liečby, či pri malých deťoch ošetrovanie niekoľko krát dva týždne PN počas roka.)
  • bol by nárok na takéto voľno každých desať rokov? A mohli by si vybrať spätne všetky roky voľna zamestnanci, ktorí poctivo pracujú doteraz napríklad už tridsať rokov?

Základným problémom by samozrejme bolo, že zamestnanec, ktorý by si vybral roky voľna – napríklad v 26 rokoch, ak by pracoval od 16 rokov, potom v 37, potom v 48 rokoch – a potom by sa stal invalidom. A preto by následne žiadny z tých rokov voľna navyše k dôchodku neodpracoval.

A ďalšia z možných pohrôm, že by si sabatikl vybrali zamestnanci, ktorí naň majú nárok odrazu. Nikto by nemal povinnosť čakať rok či dva, ak by mal nárok zo zákona na také voľno – veď čo ak by sa ho ani nedožil? Zamestnávateľom nemusím vysvetľovať, čo za pohroma by mohla v niektorých prípadoch nastať.

 

Ach…

Povedzme si rovno – nie je to nejaký úžasný nápad progresívcov. Sabatikl existuje vo vyspelých krajinách a Česi už niekoľko rokov o ňom diskutujú. No je určený výlučne pre profesie pomáhajúce, kde dochádza po viacročnom pôsobení k možnému vyhoreniu – a ten rok nie je určený na povaľovanie sa na pláži, ale na ďalšie štúdium, osobnostný rast. Preto sa to volá tvorivé voľno.

https://nazory.aktualne.cz/komentare/rok-volna-pro-ucitele-jednou-za-10-let-urcite/r~97a1783a82bf11e9b2a00cc47ab5f122/

Progresívci tento nápad doslova sprznili. Nazvali to „pauza od každodenného stereotypu“ a chcú ho zaviesť pre všetkých zamestnancov, čo pokladám za nezmysel. Lebo robiť sabatikl napríklad pre predavačky či pre manuálne pracujúcich ľudí je nezmysel, tí ľudia nepotrebujú predlžovať dôchodkový odchodový vek takýmto nápadom.

O to viac, že v tomto súhlasím s mojim najsamobľúbeným ministrom Richterom, ktorý pripomína k tomuto nápadu, že máme predsa Ústavou odobrený maximálny vek odchodu do dôchodku – tzv. základný ústavný dôchodkový odchodový strop. Takže progresívci by Ústavu porušili svojim nápadom.

Ale veď čo tam po Ústave.

 

Záverom…

Viete, hovorím si niekedy, že ak chce niekto čosi vylepšovať, mal by sa v tom dobre vyznať.

Ešte jeden alebo dva také nápady, progresívci – a voličskú základňu si zdecimujete sami… Lebo za toto nezdvihne ruku žiadny občan so zdravým rozumom – a rovnako ani žiadny zamestnávateľ.

 

 

 

Elena 1.8.2019

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005743x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie