Založ si blog

Čo ti (ne)poviem 3. – Druhý život anjela. . .

Fujavica neutíchala.

Žena v belasom kožúšku pomáhala vytrvalo kráčať tým najviac vyčerpaným. Úsmevom, upokojujúcim slovom sa im snažila dodávať silu. Mysľou jej prebiehal vodopád myšlienok. Už stratili tri kone a ľudia sú úplne vyčerpaní. Hádajú sa, nevedia sa dohodnúť, či pokračovať. Niektorí pochybujú, či idú vôbec tým správnym smerom podľa mapy od kohosi, kto ani nešiel s nimi. Vydali sa hľadať novú vlasť, miesto kde sa môžu usadiť, získať pôdu a možno žiť lepší život, no nakoniec oň teraz možno prídu úplne. Ako dlho ešte pôjdu? Nemali by sa radšej vrátiť?

Kdesi vzadu vo vozoch sa prenikavo rozkričala nejaká žena. Jej dieťa zomrelo. Musia zastať, ale ak zastanú, možno sa už nedokážu pohnúť. Rozhodli sa dieťa pochovať. Aj ďalší dvaja ľudia boli na tom veľmi zle, jeden z nich zomrel, len čo zastavili.

Nedokázali vyhĺbiť dieru v zemi, priveľmi zamrznutá bola a oni príliš zoslabnutí. Mužovo telo hodili do záveja. Matka odmietla dieťa nechať nepochované kdesi v snehovom záveji. Držala ho v náručí. Skupina sa rozdelila – jedni sa rozhodli pokračovať, ostatní sa chceli vrátiť. Jedni aj druhí odmietli vziať ženu so sebou, ak nenechá v snehu mŕtve dieťa. Nesúhlasne pokrútila hlavou – nenechávajte nás tu, prosím, pôjdem popri voze a dieťa budem niesť. Nie, znela odpoveď z oboch strán.

Matka s dieťaťom v náručí si sadla do snehu, vzlykala hlasno. Neboj sa, ja ťa neopustím, zostanem s tebou – povedala jej ticho žena v belasom kožúšku a sadla si vedľa nej. Matka sa na ňu pozrela, pousmiala sa a zašepkala „ďakujem“. Vozy sa pomaly vzďaľovali obrovskou bielou pláňou na rôzne strany, až zmizli v diaľke.

Matka po chvíli zaspala spánkom smrti, túliac si dieťa k sebe. Žena v belasom kožúšku cítila, ako celým jej telom preniká mrazivý chlad. Sneh sa sypal z oblohy bez prestania, belasý kožúšok pokrýval hustou bielou vrstvou. Šepkala vyčerpane Bože, prečo si nechal zomrieť tú ženu a jej dieťa? A všetkých tých ľudí, ako sa môžeš dívať na toľké utrpenie? Ako môžeš byť taký krutý? Ako môžeš dopustiť takéto zlo? 

Odpoveď neprichádzala.

Chcem oheň, oheň, vyslovila namáhavo. A s predstavou plameňov, ktoré ju obklopujú, zaspala…

 

Elena  9.1.2020

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca severokórejského diktátora Kima sa stala hitom TikToku

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Pre pozorovateľov režimu má dvojminútová skladba nové, alarmujúce posolstvo.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9029398x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív