Založ si blog

Čo ti (ne)poviem 10. – Správne odpovede. . .

Chceš počuť moje odpovede? Ja predsa poznám všetky otázky a všetky odpovede. Ale dobre, budeme  hovoriť o Tvojich hádankách, dieťa moje tvrdohlavé, rozosmial sa Boh.

Prvá z tých Tvojich hádaniek hovorí o živote, uvažuje o jeho počiatku a konci, aj o jeho prúdení – povedal Boh zamyslene.

Usmiala sa. Naozaj hovorí o tom, že život plynie ako rieka, odkiaľsi – kamsi.

Je to tak, prisvedčil Boh, život k nám prichádza skutočne ako rieka – plynie z veľkej diaľky, nevieme kde je jeho počiatok. – pokračuje kamsi, vidíme jeho plynutie ďalej, stále ďalej okolo miesta, v ktorom stojíme a nevidíme koniec jeho toku. Správne si to pochopila.Toto poznanie prináša úctu k životu, k jeho rozmanitosti a nekonečnému prúdeniu,  dobro i zlo v ňom strácajú význam – veď je rieka dobrou či zlou? Jednoducho iba je. Niet v tom hranice dobra a zla, v celom tom plynutí, nevieme povedať, či je rieka dobrá alebo zlá, nesie so sebou rôzne možnosti. Každá z nich prináša dobré i zlé súčasne, nevidíme ich význam v jedinej chvíli. A toto poznanie prináša i úctu k tomu, kto život riadi, však? 

Hej, pochopila som, že nie ja to tu riadim, sklonila hlavu.

 

Boh pokračoval. Druhá z Tvojich hádaniek na tú prvú nadväzuje, hovorí o prepojení dobra a zla v živote. V nej vidíme krehkosť i silu života zároveň.  Nemôžeme povedať, či je niečo dobré alebo zlé, lebo nevidíme celok. 

Prikývla. Strom odumrel po záplave, no vytvoril možnosť nového života a vyrastá. Bez smrti by nebol ani život. Už rozumiem, že i dobro prináša zlo a zlo prináša dobro, jedno v druhé prechádzajú.  A nie je možné ich oddeliť pravdivo, lebo nemôžu byť jedno bez druhého. 

Boh sa usmial. Áno, už to vieš. 

Usmiala sa.  A stále vo mne je nádej, že tok života je silný a prúdiť neprestáva. Cítim za to hlbokú vďaku. 

 

No a tá tretia, posledná z Tvojich hádaniek vypovedá o tom, že život je jedinečný a nádherný, dodal Boh a zdvihol ruku ku slnku, je žiarivý ako slnko, ktoré ho Zemi nesie. Je veľkolepý  a ani ho nedokážeme opísať slovami. Je plný okamihov, a predsa tvoria jeden celok. Plynie celým svetom a preniká hlboko do Tvojho srdca, však? 

 

Mlčky pokývala súhlasne hlavou. Po chvíli ticha dodala  Áno, tak to je. Ďakujem za Tvoje odpovede.  

 

 

Elena    19.2.2020

 

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

taraba

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Poverený riadením národného parku bude od piatka Martin Golian.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Europarlament / Europoslanci /

Aké právomoci má Európsky parlament?

02.05.2024 10:30

Ako europarlament svoje právomoci vykonáva a aký vplyv majú jeho rozhodnutia na každodenný život občanov EÚ vrátane Slovenska?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,857
Celková čítanosť: 9022479x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív