Založ si blog

Cesta 2. – Cesta, ktorou by chceli ísť všetci. . .

Rôzne sú cesty, ktoré nás vedú.

Existuje  jedna cesta, ktorou by chceli ísť všetci? Aká je to cesta? A ako tú pravú cestu nájsť? Odpoveď na tieto otázky v dnešnom blogu pohľadáme.

 

Existuje  jedna cesta, ktorou by chceli ísť všetci?

Kadečo ľudia pokladajú v živote za dôležité – bohatstvo, úspech, lásku, zdravie… Rôznosť predstáv vyvoláva pochybnosti, či naozaj máme vykročiť jedinou cestou všetci.

Myslím, že áno, lebo v podstate hľadáme všetci iba jedno – chceme byť šťastní. Líši sa predstava toho, čo nás šťastím napĺňa a vnesie ho do nášho života, pravdaže. Ale podstata tej cesty je hľadanie šťastia.

 

Cesta, ktorou by chceli ísť všetci, je cesta ku šťastiu…

Máme o ňom rozličné predstavy, a v určitých chvíľach života si kladieme otázku, kde ho hľadať. Tápeme v smere tej správnej cesty. Chvíľu bežíme za úspechom – až kým zistíme, že to nie je zdroj nášho šťastia. Potom sa pechoríme za bohatstvom, až kým pochopíme, že s ním nie sme šťastní. Ženieme sa za láskou, no keďže si pletieme lásku so zamilovanosťou  vedie nás kade-tade, len nie ku životnému šťastiu. A zdravie samo osebe nás tiež šťastím nenapĺňa.

 

Aká je to cesta?

Nakoniec pochopíme, že cesta ku šťastiu je cestou ku zmysluplnému životu – s docenením každodennosti, okamihov jej zázračnosti, s pochopením svojho životného poslania. Až tým, že zakopneme a nabijeme si nos a spôsobíme si rany  a jazvy, naozaj pochopíme, že nám na cestu správnym smerom svieti zmúdrievanie. A že keď nás život zráža k zemi, je to len snaha zastaviť nás v nesprávnom smere cesty a odohnať od nás nesprávnych ľudí, ak sme vykročili zlým smerom.  Keď nás tlačí na cestu posiatu kameňmi, vedie nás ku nášmu pravému životnému poslaniu.

 

A ako tú pravú cestu nájsť?

Veď sa o to po celý čas snažíme, nie?

Je veľa ciest, a volíme nimi naše kroky podľa toho, nakoľko sme už v živote zmúdreli. Tou zlatou a striebornou cestou prichádzame obvykle na nesprávne miesta, predsa to poznáte z rozprávok.  Len hrdina, ktorý mal odvahu vydať sa kamenistou cestou, došiel ku šťastiu a naplneniu života.

Už ako malé deti sme sa s tým oboznamovali, osud nám to správne poznanie podstrčil pod nos. A napriek tomu ako dospelí zmätene blúdime, nevzali sme si poučenie z rozprávok. Aj ľudí si takých zlato-strieborných vyberáme v tých časoch zlatých a strieborných ciest. Ako zmúdrievame, pochopíme že aj hrdina robí chyby občas, no poučí sa z nich. Nepustila by som dnes do svojho života nikoho, kto sa tvári, že v živote nijakú chybu nespravil, ale ani toho, kto sa z nich nepoučí, aby ich neopakoval. Na kamenistej ceste vidíme ľudí inak, srdcom.

Paradoxne, aj podstatu našej životnej cesty nám rozprávky prezrádzajú – najväčším hrdinom sa stávame práve vtedy, keď sa necítime veľkí, ale keď sa zmenšíme. Keď vidíme na ceste, ktorou ideme, ťarchu jablone skláňajúcej sa pod úrodou neobratých jabĺk, námahu starenky vlečúcej raždie na kúrenie, či hladného psíka. Keď sa zastavíme a hovoríme aj s lavičkou cestou.

Ako to napísal Fulgham – všetko čo o živote viem, som sa naučil v materskej škole? V dospelosti nakoniec mnohí postupne začíname chápať, čo sme sa vtedy naučili.

Hej, rozprávky, tie dávne príbehy nášho detstva, nás učia o živote zo všetkého najviac – nabudúce o ich posolstve ešte pouvažujeme…

 

 

Elena   4.4.2020

 

K diskusii: jasné, pravdaže, ďakujem, opravené.

 

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9026909x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív