Založ si blog

Dnes 115. – A čo všetko nové. . .

Lavína správ a negativistických názorov, valiacich sa facebookom v predchádzajúcich dňoch, ma úplne dusila. Pár priateľov som si preto v minulom týždni dokonca vymazala. Ľudia vo vleku „životne dôležitej tvorby novej vlády“ akoby zabúdali žiť.

 

A pritom je toľko pre život oveľa podstatnejších udalostí. Pre mnoho mladých ľudí – vrátane mojej strednej dcéry Svetlanky – bežia maturity. Moja maturantka – ešte v pondelok večer si čítala pokojne knihu. A v utorok ráno – navyše v deň svojich menín – šla maturovať.

Videla som, ako ju tá situácia zasiahla naplno. Už o štvrť na šesť ráno, kedy ja končím moju nočnú prácu a pomaly sa chystám do mojej dennej práce, pobiehala po kuchyni poblednutá, nechcela jesť.Chystala sa ísť do školy skoro ráno so mnou – a ja chodievam do práce ráno autobusom už pred šiestou. A z práce zasa často – ako napríklad aj dnes – prichádzam autobusom až po 19,00.

 

Nuž čo, mama, pomôž. Viem, že často tým najlepším liekom v situáciách nepohody je humor – je to moja tajná zbraň. A tak som sa dcére ústretovo prihovorila: „Svetlanka, čo stresuješ? Nemyslíš si, dúfam, že maturuješ naposledy?“

Vyľakane na mňa pozrela, začala „Ale…“ a potom sa rozosmiala. Aj sa pokojne najedla.

 

Som rada, že som moje deti naučila schopnosti vnímať humor a používať ho v živote. Pretože humor je vlastnosť, ktorú si na ľuďoch nesmierne cením. Je u mňa na druhom mieste v rebríčku hodnôt – hneď po čestnosti, úprimnosti. Nie veľa ľudí má taký ten „môj druh“ humoru – mám rada recesistický, no láskavý humor, hrejivý, jemný, nie vulgárny, nie škodoradostný, len taký „jemne lechtající…“

 

A deti sú nielen dobrí žiaci, ale aj dobrí učitelia. Občas ma hlavne najstaršia dcéra Kristínka zaskočí – nikdy u nej neviete, kde je „nášľapná mína“.

Napríklad pri nákupe v hypermarkete, keď prechádzame okolo regálu so psími granulami, zaznie náhle jej hlasný výrok – „Mami, pozri, majú teraz v akcii tie granule, čo nám minule tak chutili…“ Všetky oči na nás.

Alebo v súvislosti s maturitami mi napadla naša minuloročná príhoda z Popradu – tam vo výklade jedného obchodu na námestí bolo tablo, na ktorom si nejaká slečna – Kikina menovkyňa – nedala svoju fotku. Dcéra pribehla k výkladu a nahlas volala na mňa – „pozri, mami, vidíš, ako dobre, že som si tam tú fotku nedala“…A potom sme sa už obidve bavili na tom, ako reagovali okoloidúci (viacerí sa otočili a pohoršene na nás zazreli, jeden pán dokonca polohlasne vravel manželke – „pozri, preboha, tá baba si nedala fotku na tablo…“). Hej, dieťa ma trénuje.

 

Teda, mne sa ju podarilo dostať snáď iba raz v živote – dajako pred rokom. Chcela rozohnať môj smútok a tak v autobuse prišla s nápadom –  „mami, mohli by sme niečo napísať o sebe navzájom, čo povieš?“  Odpovedala som – „mhm, jasné, dobrý nápad. Ty napíšeš niečo o mne a ja napíšem niečo o sebe“. Skočila na to v prvej chvíli: „Ale nie, ja som myslela,…“ No potom jej to podľa môjho výrazu došlo  – a rozosmiala sa.

 

V minulom týždni sa jeden večer ku mne a Jazmínke do spálne pridružila Kika. Sedeli sme na posteliach a hodne sme sa smiali. Dievčatá sa vytasili svojimi zápiskami do mobilu – zapisujú si už pár rokov naše smiešne výroky – a tak sme spomínali na naše smiešne zážitky, vtipné i zábavné hlášky – Kikine, Svetlankine, Jazmínkine i moje. A  až keď sme si ľahli s Jazmínkou spať,  uvedomila som si, že tam nemali zapísaný ani jediný výrok svojho otca.

 

Hej, mám rada humor.  A dúfam, že moje deti si ho ponesú so sebou životom. Pôjde sa im s ním ľahšie.

 

 

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 16.3.2016

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9008078x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie