Založ si blog

V MENE SYNA 10. – Klopanie na nebeskú bránu alias List Maroškovi

Dnes by mal môj syn 15 rokov. Nedožil sa ich, niekto ho niekde v slovenskom zdravotníctve pred štyrmi mesiacmi zabil. Preto píšem svojmu dieťaťu tento list.

 

Maroško,

 

čas je najdlhšia vzdialenosť medzi dvomi bodmi.

 

Chodím bytom neskutočne tichým a prázdnym bez Teba, Tvoje klavíriky v obývačke zapadajú prachom. Niekedy sa ráno vo dverách bytu pri odchode do práce zarazím, že som Ti zabudla vybrať jogurt z chladničky na ohriatie. Večer ležím s Tvojim vankúšikom aj plyšákom Išišom a predstavujem si, že je všetko ako predtým, že si položíš hlavu na moje plece, zakryješ nám obom hlavy detskou ružovou dekou a potom pokojne zaspávaš, pretože je všetko tak, ako má byť.

Ustavične čakám, že sa zrazu objavíš.

 

Ibaže Ty tu nie si. Chýbaš mi, syn môj.

 

Je pravda, museli sme sa značne uskromňovať, no Ty si bol vždy na prvom mieste. Ty si mal vždy jogurty, chrumky, zelené jabĺčka aj cukríky, hoci pre dievčatá na ne nezvýšilo.

Nemohli sme Ti napriek mojej celoživotnej odbornej práci dopriať ani odporúčaný rehabilitačný pobyt. Márne som znovu a znovu upozorňovala tých, ktorí v tomto štáte rozhodujú, že systém funguje nespravodlivo a žiadala som, aby zdravotné poisťovne namiesto neobmedzených bezplatných liečieb pre alkoholikov uhradili aspoň jeden rehabilitačný pobyt postihnutým deťom.

 

Každý deň po príchode z práce sme boli spolu, nemohol si zostať sám ani chvíľu. Chýbajú mi naše prechádzky, nikdy by sme sa bez Teba neboli takto prechádzali. Každý deň doobedu aj poobede. Chodím si občas sadnúť na Tvoje miesto na lavičke v parku, mám veci v Tvojej skrinke, nosím do práce Tvoju mikinu i botasky, aby som aspoň trochu cítila Tvoju blízkosť.  A doma môžem objímať iba Tvoju urnu a iba jej šepkať „ja som mamin Maroš, ja som mamin…“ a nemá kto doplniť namiesto Teba „…princ“. Pretože zatiaľ nemenovaný „Niekto“ Ťa svojou neschopnosťou a nezodpovednosťou pripravil o život. A tento štát by to chcel nazvať „chybou, na ktorú má každý nárok“.

 

Strácam vieru. Kde bol Boh, keď dopustil takúto nespravodlivosť?

Nechcel a ani nemal si od života veľa. Mohol si možno byť úplne zdravý, keby niekto v slovenskom zdravotníctve pri Tvojom pôrode nepochybil. A rovnako, keby niekto v slovenskom zdravotníctve nepochybil, si mohol žiť. A Tvoj vrah si zatiaľ žije akoby sa nič nestalo.

 

Strácam aj nádej. Tí, ktorí majú v tomto štáte zastupovať spravodlivosť – pomôcť ju nastoliť – z môjho pohľadu robia presný opak a ťahajú čas. Dôsledky Tvojej smrti na nás doliehajú v mnohých oblastiach a štát nám ich nijako nepomáha prekonať. Zato sa ale tento štát rýchlo rozhýbal v otázke „Tvojho dedičského konania“ (ani nie 15-ročného dieťaťa!!!)  – Tvojho vraha nepomenoval, ale Tvoj majetok by delil (aký asi, keď sme žili z ruky do úst, od výplaty k výplate?). Neskutočne ma to nahnevalo.

 

Zostáva mi však láska. Dnes by si mal 15 rokov. Dieťa moje, spravím všetko pre to, aby páchateľ Tvojej smrti určite nezostal nepotrestaný. Postarám sa o jeho spravodlivý trest. A takisto pre všetkých, ktorí by mi chceli v nastolení spravodlivosti pre Teba brániť.

 

Vždy som tu pre Teba.

 

S láskou

Tvoja mama.

 

Predná Hora 19.7.2014

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999903x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie