Založ si blog

Augiášov chliev 6. – Alobalovo

Ako zanechať svet lepším tým po nás?

Uvažujete niekedy nad touto otázkou? Ja áno, veľmi si prajem zanechať svoje deti v bezpečnom a láskavom svete.

Na istej medzinárodnej konferencii, ktorá riešila práve túto problematiku, som preto i ja minulý mesiac prezentovala prácu – bilanciu stavu spoločnosti, v ktorej žijeme – jej telesného, duševného i sociálneho zdravia.

 

Položme si otázku – prečo pribúda ohrození človeka vo svete, keď máme toľko dobrých programov, zanietených odborníkov, organizácií a inštitúcií v rôznych rezortoch, ktoré sa snažia pomáhať ľuďom s problémami, prípadne preventívne ľuďom s možnými problémami???! Hovorí sa varovne o raste násilia v spoločnosti a o jeho výskyte u detí v čoraz mladšom veku, o vysokom percente závislostí, depresií, samovrážd, či o ďalších problémových javoch. V kríze je i morálny stav spoločnosti a jej hodnotový systém, rôzni autori hovoria o erózii stabilnej rodiny, o strate generačnej úcty a kooperácie, o dôraze na konzum, strate ľudskosti.

 

Človek je vždy ovplyvnený svojim prostredím. Preto nárast problémov u ľudí v rôznych oblastiach dávam do súvisu s problémami spoločnosti samotnej – nakoľko je naša spoločnosť zdravá telesne, duševne a sociálne – fakty v tomto smere sú prinajmenšom varovné.

Z hľadiska telesného zdravia sa v porovnaní s Čechmi v rokoch dožitých  v zdraví dožívame až o 10 rokov života menej, najmenej zo všetkých krajín V4.

Ukazovateľom duševného zdravia sú aj v spoločnosti platné hodnoty a jej smerovanie – nejde len o konzumný životný štýl, ale aj o schizofrénny rozpor slov a činov, ktorý je v živote slovenskej spoločnosti v rôznych oblastiach badateľný.

Z hľadiska sociálneho zdravia spoločnosti a ľudí v nej pribúdajú globalizované riziká, sociálna zraniteľnosť ľudí narastá. Podľa Hetteša (2014) hoci HDP v SR dosahuje viac ako 76% priemeru EÚ, mzdy slovenských pracujúcich dosahujú ani nie tretinu jej priemeru.

 

Niektoré z existujúcich rizík však nie sú v našej spoločnosti ani pomenované, napríklad riziko patologizácie moci, na ktoré varovne poukazujú niektorí odborníci.

V spoločnosti, kde je moc v rukách patologických jednotlivcov, sú obmedzené ľudské práva, vládne extrémna príjmová nerovnosť, centralizácia moci s masívnou korupciou, kontrolou médií, nespravodlivou a svojvoľnou legislatívou, občania sú bez rozhodovacích právomocí a je potláčaná ich sloboda prejavu, sociálnu štruktúru ovplyvňujú sebecké záujmy. Kontrola moci je zaistená násilím, v spoločnosti sa šíri a podporuje strach, hľadá a označuje sa „verejný nepriateľ“. Patokrati môžu túžiť po moci až narkomansky,  pre jej udržanie sú – podobne ako iní závislí – ochotní klamať či páchať trestnú činnosť.

 

Ako výstižne konštatuje známy psychiater Radkin Honzák vo svojej knihe z roku 2014 terajší spôsob života našej spoločnosti – „prieči sa Matke prírode a psychiatrom zaisťuje dostatok pacientov aj do budúcnosti“. 

Pre možnosť v takej spoločnosti „zostať zdravý telesne, duševne i sociálne čo najviac“ pokladám za dôležitú schopnosť človeka premýšľať o súvislostiach, pravdivo si pomenovať veci, zaujať k nim svoj vlastný postoj. Nebáť sa klásť otázky sám sebe a nebáť sa klásť otázky aj verejne – byť aktívnym občanom.

Zostať dieťaťom, čistým a pravdivým, ktoré z plného hrdla kričí – „cisár je nahý“…

 

 

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 14.3.2016

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007332x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie