Založ si blog

Cestou 1. – Kajka píše prezidentovi. ..

 

Ak vám zomrie trojročný synček, je to obrovská životná tragédia. A ak mohol žiť, zomrel len kvôli niečej nezodpovednosti, tak bolestnosť situácie zúfalých blízkych je ťažko opísať.

O prípade trojročného Sebíka, mŕtveho v dôsledku chyby zdravotníkov nitrianskej nemocnice, som písala už opakovane v mojich blogoch

  • Riešenia 3. Sebík tu už nie je…
  • Povedané 7. Hluchá a slepá spoločnosť…
  • Vietor, ktorý vanie 4. – Vietor v nás…

Rodina sa rozhodla napísať list prezidentovi. Kajka list písala dlho a ťažko, veď taký list píše človek krvou svojho srdca.

A tak dnes plním sľub, ktorý som dala pred časom Kajke – Sebíkovej starej mame, že list uverejním – pretože ja sľuby vždy plním. Uverejňujem v plnom znení jej list prezidentovi SR. Rodina vytvorila aj stránku s názvom Spravodlivosť pre Sebinka. Justice for Sebinko, na ktorej je tento list tiež uverejnený.

 

OTVORENÝ LIST PREZIDENTOVI SR

Vážený pán prezident SR

Týmto otvoreným listom sa na Vás obraciame ako na osobu zastupujúcu spravodlivosť.

Sme rodina Sebinka,3-ročného chlapčeka, ktorý už nie je medzi nami…lebo MUSEL ísť do neba. Nechcel… MUSEL.

STAROSTLIVOSŤ VO FN NITRA MU NEBOLA POSKYTNUTÁ SPRÁVNE.
Dňa 30.1.2017 bol prijatý na Jednotku intenzívnej starostlivosti kvôli zvýšenému cukru. Sebinko nikdy nebol chorý a prvý krát potreboval lekára.

Prijali ho o 11. hodine dopoludnia a v noci okolo 3. hodiny už bol v stave mozgovej smrti – v stave nezlúčiteľnom so životom. Dodnes nevieme pochopiť a prijať ako sa k nemu chovali a ako sa o neho vo FN Nitra starali. Jeho mamička bola v 7.mesiaci tehotenstva. Musela prežiť jeho smrť a donosiť jeho sestričku Elisku v obrovskom psychickom smútku a vypätí.

Zdravotníci FN Nitra mu neposkytli adekvátnu starostlivosť ani liečbu. Sťažovali sme sa na to ešte pred pohrebom 2.2.2017, kedy sme na Riaditeľstvo FN Nitra poslali sťažnosť, na ktorú nám nikto neodpovedal. Potrebovali sme vysvetlenie prečo sa to stalo a prečo náš Sebinko musel byť pochovaný.

Súcit a záujem s nami hovoriť nám preukázal až novo vymenovaný medicínsky riaditeľ MUDr.Bakoš a to v júni 2017.

Nášmu Sebinkovi príliš rýchlo znížili cukor v krvi a nebola mu v dostatočnom množstve podaná glukóza ani kálium, nikto nesledoval jeho stav vedomia, upadal do bezvedomia, rodičia prosili o prevoz ktorý nebol umožnený. Keď zomieral, monitory životných funkcií nealarmovali. To či ich niekto vypol a prečo je predmetom vyšetrovania. Ošetrujúca lekárka na JIS nekontrolovala jeho celkový stav a stav vedomia niekoľko hodín pred mozgovou smrťou. Nebolo nám oznámené že toto je Sebinkov koniec a nemá žiadnu šancu na život. Oznámili nám to po prevoze v Bratislave.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou prípad prešetril a určil mnohé pochybenia sestier aj lekára.

Pán prezident, náš Sebinko bol milované dieťa tou najväčšou láskou, stále usmiate a šťastné a celý svoj život zdravé. Keď sa mu zvýšil cukor, jeho mamička bola hospitalizovaná na gynekológii, veľmi ťažko znášal ich prvé odlúčenie a nikto z nás ani len netušil, že je to NAVŽDY.

Na komoru sestier sme zaslali sťažnosť na konkrétnu sestru z dôvodu hrubého správania voči Sebinkovi a rodičom, ako aj z dôvodu neposkytnutia potrebnej starostlivosti a prvej pomoci, ktorá bola postúpená riaditeľstvu FN Nitra. Bola nám doručená odpoveď, podľa ktorej táto sestra je skúsená a pracuje už 10 rokov. Uvedené je absurdné, nakoľko aj ona spôsobila množstvo odborných pochybení.

Už je to takmer 12 mesiacov a personál, ktorý je podľa nás zodpovedný za Sebinka je stále na oddelení bez vyvodenia dôsledkov. Dokonca sa zistilo že za útokmi, ktoré boli robené na internete voči Sebinkovej mame potom, čo sme sa začali domáhať spravodlivosti je dcéra zdravotnej sestry z daného detského oddelenia FN Nitra, ktorá pracovala na krízovej linke a z tadiaľto aj útoky praktizovala v pracovnom čase.

Pán prezident, osoby ktoré majú pomáhať, či už zdravotný personál, alebo osoba na krízovej linke na pomoc nám všetkým zlyhali v každej rovine, či odbornej alebo ľudskej, v absolútnej etickej absencii. Prosíme Vás, aby ste sa oboznámil s príbehom Sebinka, ktorému už život nikto nevráti, ale môže zachrániť ďalšie deti. Rozhodli sme sa Sebinkov príbeh zverejniť so všetkými faktami čo sa tej osudnej noci udialo, aby Sebinko bol mementom toho čo sa už nikdy na Slovensku nesmie žiadnemu dieťatku stať.

Ako morálnu autoritu Vás prosíme o súčinnosť vo vyvodení dôsledkov kde nemocnica nevyvodila dôsledky voči zodpovedným zdravotníkom, aby títo zdravotníci FN Nitra, ktorí pochybili na základe šetrenia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou , nemohli vykonávať zdravotnícku činnosť a boli postavené mimo službu a prácu s deťmi.

Deti by nemali poznať bolesť, bolesť nie je pre deti, ani ich odlúčenie a už vôbec nie večné…..od milovaných rodičov. Je to nesmierna bolesť vidieť si v truhle vlastné dieťa a vkladať ho do zeme….
Nemôžeme sa ani vyliečiť z tejto bolesti, nakoľko zodpovední neprejavili žiadnu sebareflexiu, ľútosť ani ospravedlnenie.

Prosím postavte sa za nás obete, aby sme mohli dôstojne žiť náš aj tak už navždy nešťastný život.

S úctou
Rodina Sebinka
/v zast.Kaja Očkovská/

Prílohy:
1.Závery Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
2.Sťažnosť rodiny pred pohrebom adresovaná FN Nitra
3.Odpoveď FN Nitra na starostlivosť sestry, ktorá sa starala o Sebinka
4.Dôkaz o útokoch blízkej osoby detskému oddeleniu FN Nitra
5.Fotka Sebinka

 

A tak sa verejne pýtam – pán prezident, načo nám je ministerstvo spravodlivosti?

Dôvod mojej otázky je jednoduchý – chcem počuť načo nám je ministerstvo spravodlivosti, keď v tomto štáte nemáme spravodlivosť. Rodiny detí mŕtvych v dôsledku závažného pochybenia lekárov, sa márne domáhajú spravodlivých trestov pre vinníkov, účinnej podpory spoločnosti, a tento štát ich prehliada.

Dokedy?

Čo táto spoločnosť potrebuje na to, aby prestala obete pochybení lekárov prehliadať, nejakú tragédiu?  Predvčerom bolo výročie smrti Jana Palacha, ktorý sa upálil na námestí aby burcoval svedomie ľudí. Preberie vás konečne, ak sa niektorá z obetí upáli verejne na námestí na protest proti tejto hluchote a slepote spoločnosti voči nám a našim mŕtvym deťom?

 

Elena   Predná Hora, 25.1.2018

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004193x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie