Založ si blog

Svetlo a tiene 11. – Ako nás okrádali – a koho za to zavrú. . .

 

Doplatky za lieky všetci pacienti platili neoprávnene vysoké. Po niekoľko rokov. No kde inde by to bolo, ak nie na Slovensku. O tomto škaredom príbehu vám dnes poviem pár slov.

Sociálna vláda o tom asociálne čuší. Nikoho nestíhajú, ani netrestajú – a veď za čo?

 

Je to fakt…

Analýza inštitútu INEKO v máji minulého roka odhalila tieto nehoráznosti v článku s názvom Dáta o slovenskom zdravotníctve v OECD sú deravé ako ementál. Keď som kedysi napísala o jednom z členov INEKO, pánovi Zacharovi, na základe mojej osobnej skúsenosti pri žiadosti o nejaké údaje, že je to múdry a čestný človek – podaktorí neprajní diskutéri zvozili pod čiernu zem jeho i mňa. Skutočnosťou ale je, že by ste ani nevedeli, ako vás okrádali, kebyže nie ich odborná analýza zdravotníckych údajov, ktoré Slovensko poskytuje do medzinárodných štatistík…

Odborníci z INEKA zistili, že nielenže v dodávaní mnohých sledovaných zdravotníckych štatistických údajov za inými krajinami zaostávame (za podaktorými krajinami citeľne), ale aj tie nami poskytnuté údaje rozhodne nie sú v poriadku.

 

Načo údaje, keď aj tak nie sú pravdivé…

Hodili by sme rukou, poznajúc situáciu v slovenských nemocniciach. Niektoré drzo vykazujú nulové nozokomiálne nákazy – no to by som im posielala kontrolu po celý rok aspoň dva razy mesačne, či naozaj nezavádzajú.

Ibaže hodiť rukou nepomáha, údaje – u ktorých by sme mali samozrejme dôsledne sledovať ich pravdivosť – sú dôležitým prvkom pri skvalitňovaní zdravotníckych služieb. Sú potrebné, ale  treba prísne sankcionovať tých, ktorí ich neposkytujú pravdivo a dôsledne.

Je to chyba štátu, lebo práve on by mal zaistiť dôslednosť získavania údajov a systematickú kontrolu ich pravdivosti.

 

Nielen chýbajúce, ale hlavne nepravdivé údaje…

Konkrétne údaj o predaji liekovo takmer 70% v roku 2014, 2015, 2016.  Bola to chyba, samozrejme, reálny nárast mal byť cca 5%-ný, podobne ako v ostatných krajinách OECD.

A čo keď – povedia si niektorí slaboduchejší. V skutočnosti – a veľa – pretože práve od tých údajov sa odvíjalo v tomto štáte v zdravotníctve kadečo –  okrem iného sa z fiktívnych údajov účtovali doplatky za lieky. Poisťovne tlačili na znižovanie „nadspotreby“ liekov, nehovoriac o krátení investícií v rámci liekovej politiky MZ SR. Takže sa toto všetko týka aj nás, poistencov, každého z nás, úplne konkrétne.

Predvčerom o tom napísal Peter Schulz v článku Opäť v tom je systém, ktorý podotýka, že politickú ani hmotnú zodpovednosť za tú chybu neponesie nik. A tak sa podrobnejšie pozrime na to, kto chybu spôsobil.

 

Ako k tomu došlo, že bludy nahlasovali…

Záhadu nad záhady vyriešime rýchlo – údaje zasiela firma MCR, s. r. o., Modra. Neaktualizovala niekoľko rokov parameter DDD, od ktorého základu je vyrátavaná spotreba liekov.

Keď nahliadneme na údaje o firme, zistíme napodiv, že ide o jednu konkrétnu osobu.

Ako však uviedlo INEKO v spomenutom článku, Slovensko je jedinou krajinou OECD, kde jediným zdrojom údajov o spotrebe a predaji liekov je súkromná obchodná spoločnosť. Nie je v zmysle infozákona osobou povinnou, takže na rozdiel od iných krajín s voľne dostupnými údajmi, nie je povinná tieto údaje sprístupniť verejnosti poskytovaním informácií či ich zverejnením.

To ako vážne? Skutočne jediný človek disponuje a narába v tomto štáte s tými údajmi? A skutočne ním zasielané údaje v štátnych inštitúciách nikto nekontroluje a nepreveruje, preposiela ich len tak hala – bala do medzinárodných štatistík a používa na výpočty doplatkov pacientov na lieky a určovanie liekovej politiky štátu???!!

 

A čo ďalej…

Nič.

Nič – práve v čase, kedy štátna poisťovňa chce od pacientov neúmerne vysoký doplatok na kvalitný liek, „lebo ona nemá z čoho dávať…“

V skutočnosti by ktosi zodpovedný byť mal – mali by sa vyrátať neoprávnené platby pacientov, neoprávnené zisky zdravotných poisťovní – a hovoriť o tých sumách verejne. Riešiť problém.

Doplatky za lieky všetci pacienti platili neoprávnene vysoké. A po niekoľko rokov – ide zrejme o pekné sumy, ktorými si namastili vrecká poisťovne – volá sa to neoprávnený zisk.

 

Záverom…

Povedzte, chceli by ste vedieť, o koľko viac zaplatili pacienti v tomto štáte na doplatkoch, a koľko navyše zinkasovali zdravotné poisťovne?

Lebo ja hej – aj so stanoviskom ministerky zdravotníctva k veci. Presnejšie nie jej, ale niekoho schopného nám to vysvetliť kompetentne a múdro.

 

 

Elena    19.8.2018

 

 

K diskusii: To vážne? Obchodný register uvádza vo svojom výpise firmu MCR, s. r. o.  Modra so sídlom na Podhorskej ulici 1, v Modre pravdaže. Štatutárom  je RnDr. Ján Čintala, firma funguje od roku 1991.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006155x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie