Založ si blog

Slová o svete 11. – Jemne vyladený vesmír. . .

 

Vesmír nevznikol sám od seba a všetko v ňom v desiatkach fyzikálnych javov a konštánt vykazuje znaky mimoriadne jemného vyladenia pre život, akoby ho zostavila ruka toho, kto rozhodne dobre vedel, čo koná.

Takže dnes o tom, že nič vo vesmíre, ale ani v našom živote nie je náhodné, v tejto záverečnej jedenástke blogu. Ach, áno, aj s jedným pekným príkladom v závere, pravdaže…

 

Jemné vyladenie vesmíru pre život…

Krásny a detailný článok o tom s názvom Jemne vyladený vesmír napísal Juraj Kohutiar 15.8.2018. Uvádza viacero príkladov – od Hoylom popísanej presnej hodnoty excitačného stavu uhlíka, až po Hawkingom uvádzanú rýchlosť rozpínania vesmíru. Hawking vysvetľuje, že rýchlosť rozpínania vesmíru po veľkom tresku menšia o stobiliardtinu by viedla ku zrúteniu sa vesmíru do seba ešte pred dosiahnutím dnešnej veľkosti. A rýchlosť väčšia len o milióntinu by nikdy neumožnila vznik planét a hviezd. Vesmír je skrátka jemne vyladený. Teória jeho vzniku a konečnosti súčasného pozorovateľného vesmíru sa úzko spája s príčinou mimo priestoru a času. Má Tvorcu.

Ach, hej, Zámer sveta, prenikajúci prahmlovinou  a potom všetkým, úplne všetkým vo svete – moja pražská konštelačná skúsenosť, je neprenosná a neopísateľná.

(Viete, keď píšem, tak sa mi niekedy skladajú a prepájajú veci – sama ich začínam lepšie chápať – ako teraz. Uvedomila  som si, že práve vďaka tej konštelačke som zažila a pochopila pojem „transcendentálna skúsenosť“ – je to niečo, čo nás hlboko a navždy zmení.)

 

Udalosti nás vedú k tomu, aby sa napĺňal Zámer sveta…

Veci sa skladajú do udalostí, ktoré nám niekedy odhalia svoj zmysel až po dlhej dobe. Učia nás dôverovať Zámeru sveta, mať voči nemu pokoru a prijímať to, čo nám prináša s úprimnou vďakou, úctou a dôverou.

Pripomína mi to pieseň od Loreeny Mc Kennitt Night Ride Across the Caucasus. Je to jedna z mojich srdcoviek. „Jazdiac krajinou môžeš cítiť jemnú ruku, ktorá vedie osud…“ spieva sa v tej piesni. Táto hudba duní mojou dušou ako kopytá koní v spomienkach z dávnych čias. Spúšťa vo mne niečo, čo nechápem. Ach, áno, niekedy túžim byť tam, kde hranica času neplatí. Zvláštne, osud mi často prihráva také koincidencie, ktoré hovoria o prepojení s minulými životmi, ako dieliky mozaiky, z ktorých postupne skladáme zmysluplný obraz. Ale ešte stále mám zrejme primálo dielikov.

 

Nuž,  intuícia…

Veta odkiaľsi priplávala ku mne v skorom ráne – mesiac žiari vo svetle, odrážanom slnkom. Niečo mi hovorí intuícia takýmto spôsobom obvykle. Teraz sa mi pripomenula a prepojila do pochopenia – jemné vyladenie pre podobnosť – docvaklo mi náhle, je to zrkadlenie. Uvedomíme si v jednej chvíli, akí ľudia sú pre nás skutočne dôležití, aké vlastnosti a hodnoty, kde sú naše hranice. Rozumiem, po dnešku úplne jasne  – a cítim tú jemnú ruku osudu, ktorá ma vedie. Ako len to „čosi“ mohlo včasráno vedieť o dnešku?

Niekedy sa nevieme niečoho dlho pustiť. Možno pre prílišný pocit zodpovednosti, či pre obavu, čo sa stane potom. Možno pre snahu uchovať si vlákenko k minulosti, ktorá už dávno nie je. Možno pre všetko, čo sme za dlhé roky do toho vložili – energiu, lásku, snahu, očakávania, sny, námahu, bolesť – a máme pocit, že už do ničoho a nikoho by sme nedokázali nikdy dať tak veľa. A potom v jednej chvíli pochopíme, že v skutočnosti odísť musíme, lebo je to správne a jediné, čo naozaj môžeme spraviť pre seba. Že strácame čas, že oň okrádame sami seba. A vtedy zanechávame to, čo odísť dávno malo – „dovolíme si od toho odísť“. To je všetko.

 

Záverom…

No hej, dnes som si dovolila odísť.

 

Elena         18.8.2018

 

P.S.:

Ach, ach, nejdem rozslziť aj vás – tak rýchlo dám ešte ten sľúbený príklad ako pracujú nenáhodné náhody v našom živote – pravdaže nezabudla som.

No predsa čo iné ako nenáhodná náhoda je skutočnosť, že z troch prípadov platobných rozkazov, ktorými Marián Kočner vymáhal od televízie Markíza 69 miliónov eur, mal rozhodovať ten istý sudca. A skúste hádať, kto dostal prípad zmenkovej agendy pána Kočnera v júni 2018 – áno, áno, ten istý sudca…

Pochopili ste už konečne, že náhody neexistujú???

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986967x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie