Založ si blog

O Slovensku 2. – Pani Jana a jej krvavá stopa na ceste. . .

Kto z vás si spomína na Petra Tótha? Komu sa pri prečítaní tohto mena v pamäti vynorí jeho tvár?

A kto z vás pozná jeho ženu Janu? Práve príbeh pani Jany a jej muža Petra tu dnes nájdete. Pridala sa ku skupine ľudí, podporujúcich Otvorený list premiérovi SR, ktorý pôvodne napísali matky detí, ktoré zomreli v dôsledku pochybení lekárov. Už dávno v Otvorenom liste premiérovi nie sme len osamotené matky – sme matky, otcovia, manželia a manželky, dcéry a synovia, či iní príbuzní, ktorým zomreli blízki vinou lekárov, majú trvalé poškodenie ich blízki či oni sami. Je nás veľa, priveľa…

 

Pani Jana rozpráva príbeh…

Piatok poobede, s partnerom Petrom balíme a tešíme sa na víkend na chate. Zrazu  silná bolesť brucha a vracanie zmenila plány. Volám sanitku, ktorá Petra okamžite odváža do UNLP v Košiciach.  O chvíľu sa taxíkom vracia domov, síce v bolestiach, ale šťastný .. nič vážne, iba žalúdočné ťažkosti, nariadená diéta, čajíky. Sme šťastní, lebo ešte netušíme, že každý glg, každé sústo ho zabíja a každá ďalšia hodina mu berie šance na život. Ešte netušíme, že lekár nariadil smrteľnú liečbu.

Ťažkosti pretrvávajú, v pondelok ráno sa vraciame do nemocnice. Všetko je inak. Nie žalúdočné ťažkosti, ale zápal pankreasu…., chvála Bohu, že to nie je nič vážne, že to nie je rakovina…. Sme šťastní, lebo ešte netušíme, že pankreatitída je omnoho vážnejšie  ochorenie ako rakovina … Z ČASOVÉHO HĽADISKA….. Pri tomto ochorení musí byť liečba okamžitá, v prvých hodinách s vylúčením príjmu stravy a tekutín ústami.  ANI GLG. Vtedy by mal 90 % šancu na vyliečenie… Je neskoro, výsledky sú hraničné…..

JIS – liečba, …bohužiaľ, riešia sa už iba dôsledky kontraproduktívnej liečby, 4 hodiny ráno – volá mi Peter… Čo sa deje? Nepočujem ho … Bežíme do nemocnice…. Nedokážem uveriť jeho slovám – „Prosím Ťa prepáč, že som Vás zobudil, ale ja som už nevládal. Pýtal som si vodu, sestra mi povedala „SPITE !“…. Z nemocnice som už neodišla… Pri lôžku sme boli deň, noc, deň…

„Prosím, zavolaj lekára, je mi zle,  nemôžem dýchať“ – ticho prosí Peter…. Bežím po lekára… MUDr. Kička…. vyhadzuje ma z ordinácie so slovami – ťažká pankreatitída.  Zopla som ruky a prosila. Nepomohlo….

Prichádza moja sestra, ktorá pracuje v zdravotníctve 30 rokov. Nechápe. Vidí hraničný  stav a prístup na JIS-ke, vybavuje ARO: „ Prevezte pacienta, je v kritickom stave, na Are ho čakajú“ žiada lekára.   Lekár: „Nikto mi nevolal, vy mi nebudete rozkazovať, o čo Vám ide?“    „Na rozdiel od Vás, ide mi o život pacienta… choďte vrátiť diplom, Vy tu nemáte  čo robiť“    Začína odpájať hadičky, aby mohla sama previezť pacienta…. Vtedy lekár zdvihol zadok a prišiel k pacientovi.

ARO – privážame Petra na ARO… prvé slová lekára, znejúce mi v ušiach – ČO ZASE DOSRALI?  Starostlivosť excelentná – sestričky, lekári…. ľudskosť, profesionalita, záujem, ich obetavosť však vyšla nazmar, už nedokázali zvrátiť stav ….. ĎAKUJEM VÁM a SKLÁŇAM SA…

Šance na život boli malé, ale boli –  operácia. Mali byť odstránené odumreté časti pankreasu – hlava a telo, iba na chvoste bolo zdravé tkanivo. Operácia bola vraj v poriadku. Vtedy som ešte netušila, že v tele pacienta ostala iba odumretá hlava pankreasu, čo potvrdila pitva. Takto predsa  nemal šancu prežiť, prečo mu bola odstránená jediná zdravá časť, ktorá mu dávala posledné šance na život….. PREČO ? pýtala som sa ako laik  polície, ÚDZS, lekárov,  … všetci mi odpovedali: NEBUDEME SA K TOMU VYJADROVAŤ…

PREČO????????

17-te narodeniny našej dcéry. Mal to byť krásny deň. Kytica, ktorú si nesie, nie je narodeninová,  kladie ju na truhlu  svojmu milovanému ockovi.

PREČO lekár nezistil ochorenie a nenariadil správnu a včasnú liečbu- pýtali sme sa UDZS, tak ako nám to prikazuje zákon. Pretože „lekár  vážne porušil svoje povinnosti, neurobil ani to najzákladnejšie vyšetrenie – odber krvi, ani USG, ktoré urobiť mal, sú to štandardné vyšetrenia, na zistenie správnej diagnózy a správnej a včasnej liečby“ – odpovedá UDZS, znalci, polícia.

AKÉ DÔSLEDKY MALA LIEČBA NARIADENÁ LEKÁROM? pýtame sa ďalej znalcov…. „nemuselo dôjsť k smrti pacienta“, …“ – táto liečba posunula pacienta do vyšších čísel ochorenia a smrti“,… zobrala mu 90 % šancí na život, …“bola v príčinnej súvislosti so smrťou pacienta“ – dozvedám sa zo znaleckých posudkov a  z vyjadrení lekárov…

500-eurová pokuta, ktorú zaplatila nemocnica Úradu pre dohľad, je podľa zákona. adekvátnou sankciou. Lekár nenesie žiadnu zodpovednosť, riaditeľ nemocnice je spokojný. „Veď je to len jeden prípad“ argumentuje pri osobnom stretnutí.

Všetko je v poriadku, z dôvodu : možno by pacient aj tak zomrel !!!!  Alebo presnejšie cit. p. doktorov, právnikov s titulmi pred menom a za menom „nie je možné 100% ustáliť, či by nedošlo k smrti aj pri správnej a včasnej liečbe“.

Dnes už viem, že v našom štáte je úplne jedno, či Vám lekár urobí vyšetrenia, alebo neurobí, či Vás lieči správne, alebo nesprávne, či Vám poškodí zdravie. Podstatné je, aby ste mali diagnózu, s určitým percentom úmrtnosti  (stačí aj 5%).

Dnes už viem, že nemocnica aj lekár sa vyvinia zo zodpovednosti za smrť pacienta v dôsledku neposkytnutia riadnej zdravotnej starostlivosti iba tým, že pacient mohol s väčšou alebo menšou pravdepodobnosťou zomrieť, aj v prípade poskytnutia riadnej zdravotnej starostlivosti.

Dnes už viem, že v takejto rovine  je život pacienta v stálom ohrození,  pretože poskytovanie zdravotnej starostlivosti non lege artis, ktoré je legislatívne akceptované,  zmarí všetky šance pacientov na prežitie.

Ďalšia rana, alebo úľava? Nechceme žiť v štáte, kde si nevážia ľudský život, argumentujú moje deti a odchádzajú zo Slovenska.

Ani ja nechcem žiť v štáte, kde si nevážia ľudský život. Ale neodchádzam,  6 rokov  prosím, argumentujem, žiadam, ABY KOMPETENTNÍ UROBILI LEGISLATÍVNE ZMENY, aby zbytočne nezomierali pacienti, a aby práca, obetavosť kvalitných lekárov nebola zbytočná.   ZATIAĽ ICH NEUROBILI !!       Jana Mravíková

 

Záverom…

Koľko takýchto príbehov sa ešte bude musieť udiať, aby sa konečne kompetentní rozhýbali? A čo budeme musieť kvôli spravodlivosti pre našich mŕtvych blízkych spraviť?

 

Elena   16.1.2018

 

 

P.S.: Fotografie sú z rodinného albumu a uverejňujem ich so súhlasom pani Jany.

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985400x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie