Založ si blog

V MENE SYNA 1. – Je postoj „chybička se vloudila“ akceptovateľný u lekárov?

Skutočne ma desí tá filozofia v spoločnosti, ktorá sa rozmáha na Slovensku vo vzťahu ku medializovaným prípadom pochybení v zdravotníctve s následkom smrti pacienta. Pripadá mi bagatelizujúca úmrtia našich detí, rodičov, partnerov či iných najbližších ľudí v dôsledku neposkytnutia potrebnej zdravotnej starostlivosti.

V duchu filozofie „sme predsa všetci ľudia, a máme právo robiť chyby“ či „nikto nie je neomylný“ sa úmrtia našich blízkych, zavinené nesprávne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou zo strany lekárov, berú v tejto spoločnosti, ako by to bolo niečo prirodzené a samozrejmé, s čím treba priebežne jednoducho rátať.

A pritom pacientov, ktorí ešte mohli žiť, no už sú mŕtvi práve v dôsledku nekvalitne poskytnutej zdravotnej starostlivosti, podľa medializovaných informácií u nás pribúda. Len za minulý rok dostal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyše 1600 podnetov ohľadne podozrenia na problémy v poskytovanej zdravotnej starostlivosti, t. j. ide o viac ako 4 podozrenia na pochybenia v zdravotníctve denne.

Tí, ktorí sledujú správy a informácie v slovenských médiách len v priebehu ostatných dvoch mesiacov mohli počuť o viacerých úmrtiach ľudí, zapríčinených nesprávne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou zo strany nemocníc.

Medzi nich patrí aj môj syn.

Ľutujem, ale nemôžem sa stotožniť s filozofiou „chybička se vloudila“.

Je predsa rozdiel, či svojou nedôslednosťou spôsobíte presolenie polievky alebo zabijete človeka. To prvé je síce nepríjemné, ale napraviteľné. To druhé nie.
Nemožno preto z môjho pohľadu rovnako pristupovať k obom druhom vzniknutých chýb.

Žiadam nulovú toleranciu spoločnosti voči pochybeniam lekárov – veď ide o ľudské životy. Ich omyly už nemožno napraviť a drastickým spôsobom ovplyvňujú život nielen samotného pacienta (respektíve jeho smrť), ale celoživotne tragicky zasahujú aj životy jeho blízkych v rôznych oblastiach. O tom by mohli rozprávať mnohí z nás.

Navyše – slovenskí lekári si vybojovali (otvorene povedané – vydieraním štátu získali!!!) platy nadštandardné k platom ostatných profesií v našej spoločnosti, takže podľa môjho názoru by aj preto mali svoj výkon úmerne tomu poskytovať nadštandardne bezchybne oproti ostatným profesiám. Vtedy sa oháňali náročnosťou a zodpovednosťou svojej profesie za životy a zdravie pacientov.
Hej, uvedomujem si, že nie všetci lekári stáli v radoch vydieračov „bojujúcich za svoje oprávnené platové požiadavky“ (tie by som pokladala za oprávnené, ak by sa zvyšovali platy všetkých profesií v tomto štáte na dôstojnejšiu úroveň). Rovnako si uvedomujem, že nie všetci lekári sa správajú nečestne a bezohľadne, či zanedbávajúco voči svojim pacientom. Za ľudský prístup a záujem o môjho syna aj týmto úprimne ďakujem pani doktorke, ktorá moje dieťa mala v starostlivosti ako detská neurologička.
Ibaže je aj druhá skupina lekárov – tí, ktorí svojim nezodpovedným či neodborným konaním zavinia smrť niekoho nám blízkeho, spravili si zo svojho pracovného miesta viacúväzkový biznis a nimi zavinené úmrtie pacienta, ktorý im zveril do rúk svoj život a zdravie, je pre nich „chybou, na ktorú má každý nárok“.

A ja hovorím – NIE. Dosť.
Nemyslím si, že by sme mali akceptovať takýto postoj, ktorý nám tu niekto v spoločnosti predkladá ako samozrejmosť. Je to pohodlná filozofia, bohužiaľ – výhodná len pre jednu stranu.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska v médiách uvádza, že možno nebudeme mať za 10 rokov lekárov ochotných operovať kvôli neochote riskovať následky za pochybenia, pokladám to za zavádzajúce tvrdenie. A vyhlásil tiež, že už 25 rokov hovoria o chýbajúcich štandardoch diagnostických postupov ako vhodných krokoch, podľa ktorých by lekári mali vyšetrovať a liečiť. Nuž, mali za ten čas sami už dávno podobné štandardy zostaviť ako Asociáciou pre lekárov odporúčané postupy, aby znížili riziko ohrozenia či poškodenia pacientov.

Žiadam nulovú toleranciu spoločnosti voči pochybeniam lekárov s následkom úmrtia pacienta či závažného poškodenia jeho zdravia. O trestoch za pochybenia lekárov, ktoré v súčasnosti môžu dostať a o ich primeranosti nabudúce.

 

Predná Hora, 1. máj 2014

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004648x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie