Založ si blog

V MENE SYNA 2. – Aké tresty by mala stanoviť spoločnosť za pochybenia lekárov?

Hoci za zlú liečbu podľa medializovaných údajov najviac pokutovali fakultné nemocnice, pokladám za pravdivý argument, že fakultné nemocnice riešia najťažšie zdravotné stavy a špecifické zdravotné problémy, aj počet ich pacientov je zrejme najvyšší.

Pochybenia sa však vyskytujú – a hlavne tie s tragickým koncom – často práve v spádových nemocniciach, do ktorých by mali chodiť s dôverou naše deti, naši rodičia aj my samotní.

My, ktorí platíme zdravotné odvody.
My, voliči.

Materiálno-technické, personálne aj odborné vybavenie práve týchto nemocníc by teda malo byť v centre záujmu zdravotných poisťovní aj vlády.
Nie je.

Nespravodlivosť rozdeľovania financií v slovenskom zdravotníctve podrobnejšie a konkrétne popíšem neskôr v blogu Spravodlivosť, s. r. o.

 

Je ťažké domôcť sa spravodlivosti v tomto štáte, ak Vám v dôsledku zle poskytnutej zdravotnej starostlivosti zomrie niekto blízky. Preukázať pochybenie nemocnici či lekárovi v konkrétnom prípade v slovenskej praxi nie je vôbec jednoduché ani rýchle. Vyšetrovanie takýchto prípadov prebieha zdĺhavo a naráža v praxi na morálne pochybnú lekársku solidaritu, no aj napriek tomu sa v niektorých prípadoch podarí pochybenie preukázať.

Celá vec sa však pokladá za vyriešenú tým, že príslušná nemocnica dostane nejakú finančnú pokutu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou – povedzme napríklad sumu 9 900 eur (tú aj tak nemocnica zaplatí z toho, čo sa naskladajú na zdravotnom poistení jej klienti a ich príbuzní, t. j. uberie pacientom na poskytovanej zdravotnej starostlivosti a nie na svojich platoch či odmenách, resp. nezaplatí povinné poistné odvody do Sociálnej poisťovne, takže sa na ne tak či onak naskladajú v tomto vydarenom slovenskom solidárnom systéme zasa ich klienti so svojimi príbuznými, a nie – ako by sa podľa môjho názoru spravodlivo malo zaviesť – z vlastného vrecka manažéri nemocníc či konkrétni lekári).

Pozostalí sú na ďalšie riešenie veci odkázaní občiansko-právnym konaním, ktoré sa pri troche vhodných prieťahov a pár známostiach môže v chorom slovenskom súdnom systéme úspešne vliecť aj desiatky rokov.

A ak sa raz aj dočkáte nejakého rozsudku – aký asi bude? Podmienečné odsúdenie dotyčného lekára na jeden rok? Respektíve natvrdo na tri roky? A keby lekára odsúdili aj na 8 rokov, čo sa zmení? Dajte si na váhu spravodlivosti – smrť svojho dieťaťa a všetky dopady s tým spojené pre Vás osobne a pre Vašu rodinu, svoju celoživotnú bolesť aj roky čakania na spravodlivosť.

Tresty by mali byť exemplárne, také, aby ďalších potenciálnych páchateľov v budúcnosti odradili od páchania podobných skutkov. Preto za každé pochybenie lekára s následkom úmrtia pacienta žiadam doživotne odňať lekárovi možnosť vykonávať lekársku prax.

Ale potrestanie lekára, ktorý pochybil, to je len jedna stránka problému. O tej ďalšej stránke nabudúce.

 

Predná Hora, 7.5.2014

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987595x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie