Založ si blog

V MENE SYNA 5. – Ako by sa mala zachovať spoločnosť voči obetiam?

 

Vyšetrovanie usmrtenia dieťaťa, partnera, rodiča či iného blízkeho človeka v dôsledku pochybenia lekára trvá na Slovensku pre obete príliš dlho.                   

Všetky tie veci, ktoré som popísala v predchádzajúcich častiach blogu, obeť zraňujú a spôsobujú jej utrpenie, nielen samotná smrť blízkeho, ale aj tie súvisiace následky a dopady.

 

Bolesť prirodzene opätovne vyvolávajúce sú nielen rôzne výročné dni zomrelého blízkeho človeka (dátum jeho smrti, narodenín, menín, Vianoce) či rozličné miesta a situácie v bežnom živote ho pripomínajúce, rôzne s ním spojené predmety. Ale bolesť a traumu prehlbuje aj nedostatok podpory obetiam zo strany spoločnosti.

 

Čo to znamená nedostatok podpory zo strany spoločnosti?

Tam môžeme zaradiť v dlhom časovom horizonte sa vlečúce nedoriešenie veci (takže obete nemôžu vec v spomienkach uzavrieť a tiež zažívajú dlhodobú nespravodlivosť situácie, že kým obete trpia, znášajú dopady na svoj život, páchateľ si žije svoj doterajší život) a nutnosť mlčať pre obeť do ukončenia vyšetrovania, kým páchateľa vyšetrovateľ neobviní. Skutočnosť, že riešenie veci je oddelené v rovine občiansko-právnej, kde sú obete vystavené retraumatizácii novým a dlhodobým súdnym domáhaním sa spravodlivosti.

 

Všetky tieto faktory sú ďalšou dlhodobou traumatizáciou obetí.

 

Niet divu, že sa potom obete „chybičiek lekárov v rámci ich bežnej praxe“ cítia sklamané, že nadobúdajú pocit, že táto spoločnosť nie je dobrá a že sa k nim nespráva spravodlivo.                 

 Že preferuje páchateľov a ich práva pred obeťami a ich právami, že neberie do úvahy ich potreby a že taká spoločnosť si nezaslúži ich súcit a podporujúce správanie.

 

Postup spoločnosti by mal obetiam umožniť, aby získali prístup ku spravodlivému riešeniu veci rýchlo. T. j. legislatíva by mala byť protektívna ku právam obetí – t. j. práva obetí by mala jasne definovať, mala by obetiam umožniť získať potrebné podklady od inštitúcií (napríklad právo dostať pitevné záznamy od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou do 30 dní od ukončenia pitvy), mala by jasne definovať povinnosti dotknutých inštitúcií vo vzťahu ku obetiam (napríklad nemocniciam zaviesť povinnosť vyvesiť pri vstupe do nemocnice postup, ako má ich klient – pacient postupovať pri nespokojnosti či podozrení na neposkytnutie potrebnej zdravotnej starostlivosti).

Obete podobných situácií by mali mať nárok na kvalitné bezplatné právne služby.

Mali by mať nárok nielen na spravodlivé doriešenie veci, t. j. rozsudok zahŕňajúci odškodnenie za všetky dôsledky situácie pre obete, ale aj na spravodlivé riešenie veci v zmysle samotného priebehu procesu riešenia veci, t. j. na efektívne a nie zdĺhavé riešenie, bez obštrukcií a nutnosti opakovane vyzývať a žiadať rôzne inštitúcie, ktoré zbytočne obetiam ubližuje.

 

 

 

Predná Hora, 29.5.2014

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8937596x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie