Založ si blog

DNES 17. – Oddeliť zrno od pliev

Rozumiem vášmu smútku, všetci tí, ktorí sa mi na môj mail ozývate so smutnými príbehmi o vašich blízkych, zabitých v slovenskom zdravotníctve v dôsledku pochybení lekárov. Žijem svoj smútok podobne ako vy. Avšak na rozdiel od niektorých, ktorých bolesť zaslepuje a prestali dôverovať lekárom úplne, ja prehlasujem, že sú v radoch lekárov aj ľudia, ktorých si hlboko vážim. Ako odborníkov aj ako ľudí.

 

Medzi tými, ktorých chcem spomenúť s úctou a vďakou, sú ľudia, ktorí pomáhali môjmu synovi v najťažších chvíľach po narodení či počas života.

Pani doktorka Mošková z neonatologického oddelenia DFN v Banskej Bystrici, bola som úprimne rada, že Maroško mohol vďaka výnimke zdravotnej poisťovne zostať vo Vašej starostlivosti až do odchodu domov z nemocnice. Ďakujem.

Pán doktor Hudec, ambulantný lekár z Revúcej, nezištne ste liečili homeopaticky nášho syna po jeho narodení v situácii, keď sme nemali peniaze na liečbu. Ďakujem.

Pani doktorka Rozsypalová, detská neurologička z Popradu, cením si Vašu ústretovosť a záujem o môjho syna po celý ten čas čo bol vo Vašej starostlivosti. Ďakujem.

Pani doktorka Chmelová, gynekologička z Popradu, stali ste sa mojou lekárkou až po narodení Maroška a nikdy ste ho nevideli, no rovnako nikdy ste sa pri mojich návštevách vo Vašej ambulanciinezabudli opýtať ako sa synovi darí. Ďakujem.

Pán doktor Šulaj, neurochirurg z FN v Banskej Bystrici, Vy ste Maroškovi opakovane zakladali shunt a tým ste mu darovali život. Mimoriadne si Vás vážim. Úprimne Vám ďakujem za všetko, čo ste pre moje dieťa doteraz spravili.

 

A spolu s vďakou týmto lekárom patrí moje poďakovanie aj bezmennému tímu sestier, bez ktorých by práca ani toho najlepšieho lekára nebola možná. Stretávali sme sa s vami počas rokov Maroškovho života. Nedá sa vás ani vymenovať v jednom článku a mená mnohých z vás si už ani nepamätám. Milé a ústretové, neraz láskavejšie a ochotnejšie ako podaktorí lekári. Za všetky spomeniem teraz jednu z vás – sestrička z pôrodníckeho oddelenia v Rimavskej Sobote, kde sa Maroško pred 15 rokmi narodil, naozaj už neviem Vaše meno, (snáď Erika?) spomínam si len, že ste mali tmavé vlasy, štíhlu postavu a láskavé srdce – cítila som sa hrozne, keď mi dieťa na druhý deň po pôrode odviezli kvôli respirátoru do Banskej Bystrice, Vy ste mi vtedy vrátili nádej. Ďakujem.

 

Práve vtedy v júli 1999 v nemocnici v Rimavskej Sobote – kde som sa pri narodení syna ocitla náhle, vzdialená od rodiny a neovládajúca maďarčinu – som si možno po prvý raz v živote úplne jasne uvedomila, že nie je podstatné, ak má nemocnica obdraté steny či staré okná, je oveľa dôležitejšie, ak jej personál tvoria slušní a láskaví ľudia. Naozaj neviem, či si dodnes uchovali lekári tejto nemocnice zvyk, že v závere svojej služby prešli izby pacientov a prehodili s nimi pár milých slov, ale veľmi si prajem, aby to tak bolo.

 

Áno sú takí lekári a zdravotné sestry, na ktorých spomínam s úctou. Odborníci, aj čestní a láskaví ľudia. A určite sú v radoch zdravotníkov aj mnohí ďalší slušní lekári a sestry, ktorých nepoznám, neprišla som s nimi nikdy do kontaktu. Práve vy všetci – a ja si myslím, že je vás aj na Slovensku naozaj dosť – by ste mali sami začať otvorene robiť poriadok v radoch zdravotníkov. Mať ľudskú odvahu hovoriť otvorene o pochybeniach kolegov namiesto falošnej solidarity, inak bude zlých a tragických skúseností u pacientov len pribúdať.

 

Je treba oddeliť zrno od pliev.

 

Pretože sú medzi vami i účtovači čiernych duší a falošných výkonov, šmelinári, ryžovači, závisláci, fušeri. Ľudia robiaci hrubé a zásadné chyby, na ktoré doplácajú životom ich pacienti. Ľudia neschopní priznať otvorene svoju chybu, ospravedlniť sa za ňu a niesť za ňu zodpovednosť. O tom viac nabudúce.

 

 P.S.: Dnes som dostala konečne do ruky úplnú pitevnú správu, je z nej zrejmý vinník smrti môjho dieťaťa.

Predná Hora, 7.8.2014

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8998997x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie