Založ si blog

Silikónové prsia – Ištvánovci 2.

Seriál Susedia nesledujem. Nielen preto že skoro ráno vstávam, aby som stihla ešte pred odchodom do práce niečo napísať a tak sledujem akýkoľvek večerný program iba výnimočne, ale aj preto, že tie dva diely Susedov, ktoré som videla, ma nijako neočarili.

Zato moje dcéry ich sledujú pravidelne. Seriál sa im veľmi páči a uprosili nás, aby ho mohli pozerať. Všetky tri. Jazmínka občas na druhý deň niečo zo seriálu predvádza. Má poruchu reči – vývinovú dysfáziu – a hoci si nezapamätá dobre niektoré bežné slová a popletie ich, niektoré nezvyčajné slová a slovné zvraty jej utkvejú v pamäti vynikajúco. Zapáčia sa jej, tak ich potom opakuje a opakuje. Je to zábavné a milé.

 

Predvčerom Jazmínka nastúpila do školy. Ktovie ako jej to pôjde, mojej malej prváčke, vravela som si v ten prvý deň.

 

A dnes, keď som sa večer vrátila domov z práce, Kristínka ma vítala už medzi dverami. „Mami, vieš čo Jazmína dnes v škole vyviedla?“ opýtala sa ma. Zamrazilo ma, podľa natešeného Kristíninho výrazu to musel byť pekný „prúser“.

Položila som na zem tašku s knihami z knižnice a tašku s chlebom som podala manželovi, aby ju zobral do kuchyne. Maroško, náš malý zvedavý autista, sa rýchlo vybral za ním, zdravou rúčkou sa z tašky snažil vytiahnuť maslo. Úspešne, nadšene sa s ním prešmykol do obývačky na gauč, kde si spokojne húkal. Tak, teraz už sa moja reakcia na počuté nedala odkladať.

Zhlboka som sa nadýchla.

 „Nie, skutočne neviem čo také strašné mohla vyviesť“ povedala som mrazivo.

„Daj mame pokoj, teraz ide domov“ napomenul dcéru z kuchyne manžel. No, tak to už hrozí naozaj poriadnym malérom.

„Teda, nie v škole, ale v  družine“ upresnila Kristínka informáciu (naše deti musia chodiť do družiny, pretože do školy dochádzajú autobusom a ten u nás v horách nechodí každú chvíľu). „Mami, ona dnes v tej družine nepočúvala, nechcela prestať kresliť obrázok na výkres, keď už vychovávateľka kázala odložiť pastelky“ nedala sa odradiť dcéra od robenia dobrých skutkov.

 

„Naozaj, mami,“ pridala sa Svetlanka „ nechcela dať pastelky a plakala.Keď jej tie pastelky vychovávateľka vzala, povedala jej Jazmínka, že má silikónové prsia. A keď jej pohrozila vychovávateľka, že na ňu zavolá výchovnú poradkyňu, tak Jazmínka povedala, že aj tá výchovná poradkyňa má silikónové prsia.“

„Čože? To odkiaľ na to došla, na takú hlúposť?“opýtala som sa nechápavo.

„To sú včerajší Susedia, mami, tam predsa hovorili o silikónových prsiach“ uviedli ma do obrazu dcéry. „Vychovávateľka jej chcela dať poznámku.“

 

Uff, toto sa mi fakt nesníva? Tretí deň v škole a takýto trapas? Ach, naše Dráčatko. Pretrela som si rukou čelo.

„Ešte len začal školský rok a už máš poznámku, Jazmínka?“ opýtala som sa nešťastne.

„Ale nie, mami, nemá,“ snažila sa Svetlanka upokojiť atmosféru „chcela jej ju dať, no potom jej ju nedala.“  

 

Po večeri som sa k téme vrátila. S Jazmínkou sme si vysvetlili, že bol hlúpy nápad povedať také niečo pani vychovávateľke, že pani vychovávateľka teraz určite plače a že aj ja by som plakala, keby mne povedala niečo také škaredé. Prisvedčila, že ona by určite tiež plakala keby niekto tvrdil že má silikónové prsia a tak sme sa splavne dohodli na tom, že sa zajtra pôjde pani vychovávateľke ospravedlniť. Sama. A slušne.

Pre istotu sme si vyskúšali, ako to spraví. Pôvodnú jej verziu „prepáčte, pani vychovateľka, že som to povedala, tak sa nehnevajte, už je dobre?, tak ti dík“ sme prepracovali na „je mi to naozaj ľúto, pani vychovávateľka, už to nikdy nespravím“.

 

Na druhý deň večer som hneď medzi dverami zisťovala, či Jazmínka dodržala dohodu a ospravedlnila sa. S radostným úsmevom mi prisvedčila „áno, mami.“ Vydýchla som si, moje zlaté rozumné dieťa.

„Mami, radšej si sadni v kuchyni a potom ti povieme ako sa os-pra-vedl-nila“ stupňovala dej

Kristínka. „Svetlana bola so spolužiačkou pri zborovni a tak to celé počula.“

„Hej, mami, naozaj“ zaševelila Svetlanka tak smutne, že sa mi chcelo zvaliť už rovno pri dverách bytu a nekráčať do žiadnej kuchyne.

 

Vysvitlo, že Jazmínka zašla cez prestávku k zborovni, tam sa pani vychovávateľke skutočne ospravedlnila a správnym spôsobom. Ibaže keď pani vychovávateľka na jej ospravedlnenie skepticky odpovedala, že ona už aj tak do smrti nebude dobrá, rozhodla sa iniciatívne celú vec vylepšiť ešte aj ospravedlnením sa výchovnej poradkyni. Tú ale vôbec nepoznala. Na chodbe uvidela stáť pani učiteľku, ktorá mala dozor a s hlasným krikom sa rozbehla k nej. „Pani učiteľka, pani učiteľka, dobrý deň, ako sa voláte?“

Pani učiteľka sa rozosmiala a povedala jej svoje meno, na čo Jazmínka vyhlásila sklamane „aha, tak vy nie ste výchovná poradkyňa, tá čo má silikónové prsia?“

No čo k tomu dodať?

 

P. S.: Tak toto je ďalší z príbehov našej rodiny, napísaných pred 7 rokmi.

 

Predná Hora, 15.8.2014

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8974416x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie