Založ si blog

DNES 35. – Dvojitá zlodejina

Radi by ste šli do dôchodku ako ešte relatívne zdravý človek a s dostatočným príjmom, aby ste si mohli zaslúžený odpočinok aj užiť?

Na Slovensku to je – na rozdiel od niektorých vyspelých krajín – iba zbožné prianie aj u tých ľudí, ktorí poctivo celoživotne pracujú. Práve naopak, namiesto zaslúženého a primerane oceneného odchodu do dôchodku sa im od štátu dostáva čoraz menej peňazí z nimi počas života vložených financií do „solidárneho systému“ a vek odchodu do dôchodku sa pre nich stráca v nedohľadne predlžovaním počtu potrebných odpracovaných rokov. Všetko v štýle príslovia „na koňa, ktorý ťahá, najviac nakladajú“.

Peniaze nám v dôchodkovom systéme chýbajú z rôznych príčin – a to, že by starla naša populácia je v tomto smere tým najmenej zásadným z dôvodov. Pozrime sa teraz na to, ako by sme pre seba situáciu v dôchodkovom systéme mohli zlepšiť napríklad odstránením zlodejčín v zdravotníctve. Nie, nepomýlila som sa. Ibaže málokto si dnes na Slovensku uvedomuje, že na zlodejskú situáciu v zdravotníctve nedopláca len ohrozením zdravia a života seba a svojich blízkych.

Lekári si vydieraním štátu vyboxovali nadštandardné platy v porovnaní s inými profesiami. Z nadštandardných platov budú mať aj nadštandardné dôchodky. Mali by si ich samozrejme platiť a rovnako aj ich zamestnávateľ – tak ako to robíme my ostatní. Ak však nemocnica (aj transformovaná nemocnica, ktorá dokonca ani nie je štátnym zariadením, ale súkromným spolkom!!!) neplatí poistné odvody do Sociálnej poisťovne, tak sa lekárom skladáme na ich dôchodky my ostatní.

Dlhy nemocníc na poistných odvodoch do Sociálnej poisťovne dosiahnu zrejme do konca tohto roka viac ako 120 miliónov eur. Pritom poistné odvody Sociálnej poisťovni minimálne v 15 prípadoch dlhujú aj transformované nemocnice. Tieto peniaze nám v dôchodkovom systéme nepochybne chýbajú.

Je najvyšší čas spraviť poriadok s touto zlodejčinou – a môže to ísť celkom ľahko.

Postačí zaviesť opätovne trestnoprávnu zodpovednosť manažérov transformovaných nemocníc, ktorí by konečne reálne zodpovedali za  dlhy vznikajúce neplatením poistných odvodov Sociálnej poisťovni. Malo by to bez pochýb aj vplyv na politických nominantov, ktorí by sa do čela nemocníc prestali hrnúť, len čo by jedného či dvoch manažérov transformovaných nemocníc začali trestne stíhať a následne aj úspešne odsúdili kvôli dlhom na poistných odvodoch Sociálnej poisťovni.

Inak SMERujeme k situácii, že pred voľbami v roku 2016 opäť raz „náš dobrý premiér“ určite nabalí do vreciek aj transformovaným nemocniciam z našich daní ich oddlžením voči Sociálnej poisťovni.

 

Predná Hora, 27.11.2014

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004993x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie