Založ si blog

DNES 38. – Kde je svedomie spoločnosti

Čoraz častejšie medializované smutné skúsenosti ľudí v slovenskom zdravotníctve sú otriasajúcou výpoveďou o tejto spoločnosti. O jej morálke, o jej tolerancii k zlu. Toľko bolesti a utrpenia, toľko zmarených snov a ľudských životov.

Ak vám zomrie niekto blízky chybou lekára – a podľa medializovaných prípadov to v tejto spoločnosti nie je nič výnimočné – vy a vaša rodina znášate závažné následky tohto činu celoživotne a od začiatku, no páchateľ – lekár ďalej spokojne pracuje a žije dlhodobo svoj život, akoby sa nič nestalo. A pritom takáto udalosť zmení týmto rodinám život od základu, zasiahne ho drasticky. uvedomujem si to za každou z tých výpovedí, ktoré ľudia písali na topky.sk o svojich najhroznejších skúsenostiach so slovenským zdravotníctvom.

Mnohí z týchto ľudí však vzdávajú boj za spravodlivosť, pretože niet dosť peňazí na právnikov ani podpory zo strany spoločnosti, aby za spravodlivé riešenie veci a potrestanie vinníkov bojovali. Táto spoločnosť sa správa voči nim nečestne a nechce im umožniť nastolenie spravodlivosti. A tak bezmocne trpia, nesúc si celoživotne následky niečieho darebáctva.

Ja sama som nedokázala nič napísať po celý ten čas a žila som po tieto dni v strašnom zúfalstve, s pocitom hroznej bezmocnosti. 15. 12. mal prebehnúť výsluch znalca – aj prebehol. Obvinená lekárka sama odmietla vypovedať a využila svoje právo ísť k výsluchu znalca. Mne to nebolo umožnené – nie pre neochotu vyšetrovateľa, ale pre nespravodlivo diskriminačný prístup zo strany Slovenskej republiky k obetiam rôznych darebáčin. Ja podľa platných zákonov môžem klásť otázky znalcovi až v rámci súdneho pojednávania.

Páchateľ má právo „primerane sa brániť“, preto mu tento štát umožňuje využiť všetky možné prostriedky. Ale práva obetí ho nezaujímajú vôbec – neumožňuje im rovnaké práva ako páchateľom, napríklad ako v spomínanom prípade tiež sa zúčastniť výsluchu znalca.

A tak sa pýtam – pán minister spravodlivosti – čo to vlastne v tomto štáte reprezentujete, kde tá spravodlivosť je? Komu záleží na tom, aby sa v Slovenskej republike mohli primerane brániť len páchatelia, a nie aj ich obete? Ktorý expert draho platený z našich daní zostavil takéto zákony?List vo veci som zaslala dnes ráno aj ministrovi spravodlivosti SR.

Na nerovné postavenie obetí trestných činov oproti páchateľom v SR som v minulom týždni upozornila aj medzinárodné inštitúcie. Požiadala som o monitorovanie nerovnosti ich postavenia v SR a ponúkam im vo veci súčinnosť, aby sa konečne voči obetiam trestných činov začal tento štát správať slušne a čestne. Slovenská republika neumožňuje obetiam trestným činov brániť sa primeraným spôsobom a v primeranom čase, respektíve ani vôbec nie. Mnohých odradí svojou procesnou zdĺhavosťou a finančnou nákladnosťou od toho, aby účinne bránili svoje práva a spravodlivosti sa v primeranom čase domohli. Ja som pripravená spravodlivosť pre svoje dieťa nastoliť za akúkoľvek cenu.

A verte, že to nie je ľahké. Kým iní sa chystajú na vianočné sviatky plné pohody a pokoja, naša rodina nemá možnosť ani sa na chvíľu snažiť bolesť utíšiť a pripraviť našim trom dcéram sviatky. Vyšetrovateľ naplánoval procesný úkon preštudovania vyšetrovacieho spisu po ukončení vyšetrovania podľa § 208 ods. 1 Trestného poriadku na deň 23.12.2014 o 14,30 hod. Po prvý raz prežijeme Vianoce bez Maroška. Takýto postup pokladám za hrubo necitlivý až psychicky devastujúci, mňa osobne aj moju rodinu závažne traumatizujúci, prehlbujúci ujmu poškodených.

Dnes už plne chápem tých, ktorí sú obeťou nejakej darebáčiny a preto v tomto štáte berú spravodlivosť do svojich rúk, pretože by sa jej inak nedočkali.  Iste, nesú si za to potom zodpovednosť a sú spoločnosťou trestaní oni sami. No som si istá, že na lavici obžalovaných by v takom prípade mali vedľa nich sedieť tí, ktorí z titulu svojej funkcie vytvorili na Slovensku nespravodlivé a nerovné podmienky pre obete lekárskych pochybení a ďalších trestných činov.  Tí, ktorým záleží na právach páchateľov a nie aj na právach obetí.  Všetci tí sú v takejto situácii rovnako vinní ako človek, ktorý v dôsledku nedostatočnej podpory spoločnosti pri nastoľovaní spravodlivosti ju sám zoberie do svojich rúk.

 

Predná Hora, 20.12.2014

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8981590x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie