Založ si blog

DNES 42. – Naše prachy 1. Alias Hlavne že sa vezieme

Predstavte si, že poctivo platíte povinné odvody Sociálnej poisťovni a štát pritom vôbec nezaujíma, či vám zostane dosť peňazí na život vašej vlastnej rodiny. Ale váš sused povie, že nemá dosť peňazí a odvody spokojne nezaplatí s tým, že nikto ho za to nestíha.  A dôchodok dostane určite tiež, ešte vyšší ako vy sami.

 

Nuž, takáto situácia u nás na Slovensku existuje pri odvodoch platených Sociálnej poisťovni. Kým väčšina z nás tieto odvody poctivo platiť musí, niektoré zdravotnícke zariadenia ich dlhodobo a v plnej výške neuhrádzajú ako zamestnávateľ za svojich zamestnancov  s argumentom, že keď zamestnancom dajú zvýšené mzdy a zaplatia základné úhrady na prevádzku, tak im už nezvýši na odvody Sociálnej poisťovni. A orgány činné v trestnom konaní pokladajú takýto stav za normálny a argument za akceptovateľný.

 

S takýmto argumentom a jeho akceptovaním zo strany štátu rozhodne nesúhlasím. Takto by predsa mohli hospodáriť všetci – školy, sociálne služby, úrady, že by dali zamestnancom platy také vysoké,že na ne objektívne nemajú dosť peňazí,a preto by jednoducho prestali platiť odvody Sociálnej poisťovni.

Nevidím najmenší dôvod na to, aby boli výnimkou zdravotnícke zariadenia. Myslím si, že zo svojho príjmu v tomto štáte aj nemocnice musia zaplatiť všetky svoje zákonné odvody a základný chod prevádzky, pričom následne môžu zo zvyšnej sumy nadeľovať platy svojim zamestnancom. Je pekné chcieť mať platy ako na Západe, ale veď ich chceme všetci, a nielen zdravotníci.

 

Lekári zvyšovanie platov získali bezohľadným vydieraním spoločnosti. Nezaujímalo ich, či sú ich požiadavky primerané reálnemu stavu v spoločnosti, t. j. aké príjmy majú v tejto spoločnosti ostatní ľudia – tí, ktorí pracujú v školstve, sociálnych službách, na úradoch, vo fabrikách či kdekoľvek inde. A preto nevidím najmenší dôvod javiť nám ostatným záujem – a nebodaj i solidaritu formou skladania sa na ich budúce dôchodky.

Uvážme si – ak je súčasný plat atestovaného lekára 2,3-násobkom priemernej mzdy (podotýkam že ide len o základný plat, bez príslužieb a ďalších príplatkov), tak je zrejmé, že z dobrého platu v budúcnosti budú mať lekári aj dobré dôchodky.  Vonkoncom by som im ich nezávidela, ak by zdravotnícke zariadenia odvody Sociálnej poisťovni za svojich zamestnancov posielali všetky zákonné odvody. Ibaže neposielajú.

A tu je pes zakopaný.

Mám o tom už aj písomné dôkazy.

Tí, ktorí čítate môj blog už dlhšie viete, že som pred časom podala podnet na riešenie neplatenia odvodov Sociálnej poisťovni zo strany transformovaných nemocníc. Po krátkych ťahaniciach sa vyšetrovanie veci v rôznych kútoch Slovenska  rozbehlo a prichádzajú mi listy o priebehu vyšetrovania z rôznych nemocníc – a vo viacerých prípadoch i jeho ukončenia, pretože orgány činné v trestnom konaní zistili, že nemocnice vyplatia platy, potom ešte základný chod prevádzky a na odvody im už jednoducho nezostáva.   Takže vlastne nerobia nič zlé.

 

A pritom v tých istých zdravotníckych zariadeniach sa od januára 2015 zasa raz zvýšili platy lekárom. Ide o tzv. druhú časť tretej tranže zvyšovania ich platov, ktorá navyšuje platy lekárom v ústavných zdravotníckych zariadeniach.

Skúsme hádať – začnú teraz nemocnice dlžné poistné platiť? Sotva.

Takže niekto (no kto asi?) si z nás ostatných občanov spravil dojnú kravu pre lekárov. „Vybojovali si“ vysoké platy, napriek Sociálnej poisťovni nezaplateným odvodom dostanú raz aj vysoké dôchodky – na tie sa im poskladáme platbami do Sociálnej poisťovne my ostatní – tí, ktorí za svoju poctivú prácu tiež chceme platy ako na Západe, ale štát nám ich nedal, pretože sme ho nevydierali ako lekári – takže budeme mať z nízkych platov raz aj nízke dôchodky.

 

Je to skrátka pohodlné viezť sa  na nespravodlivo nastavenom solidárnom systéme.

 

Takže plne možno súhlasiť s tvrdením, že v zdravotníctve zakopali etiku do zeme.

 

 

 

 

 

 

Predná Hora, 12.1.2015

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004308x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie