Založ si blog

DNES 41. – Ruku hore. . .

Nie, nie, neľakajte sa, nejde o žiadny fašistický prejav. Možno že si spomínate na predvianočnú reklamu, v ktorej  Ruku hore… dávali davy národa za rôznych ľudí, ktorí sa im stali známi tým, že hoci pôvodne si len tak z domu vybehli kvôli nejakej rozumnej činnosti (venčiť psa a podobne) namiesto toho odrazu robili niečo úplne iné – nakúpili si kadečo (tuším nejaký gauč, chladničku či mikrovlnku) a ešte sa kvôli tomu aj zadlžili.

Oveľa viac ako pôvodná reklama sa mi páčila jej facebookom šírená paródia, podľa ktorej si len tak vybehol z domu istý Peter kúpiť chlieb – a potom prišiel domov ožratý ako ….. (nuž, povedzme že prišiel v stave silnej opitosti).

 

Rôzne hlučné petardy – a podľa sily hluku nielen petardy – znepríjemňovaliešte aj včera prácu a chodenie po meste vo viacerých mestách na Slovensku, ako som sama zažila a podvečer sa dozvedela i z naštvaných mailov a telefonátov mojich známych.

Možno si poviete, že takéto vystrájanie potrvá nanajvýš ešte niekoľko dní, ale ja si to nemyslím. Rozumný a triezvy človek vie, že takéto hlučné povyrazenie si treba ponechať nanajvýš na toho Silvestra, ak už niekto má záľubu v hlučnom vítaní prichádzajúceho roka. Lenže koľko máme na Slovensku rozumných a triezvych ľudí? Vždy sa nájdu nedostatočne uvažujúci a pritom dostatočne bezohľadní jednotlivci, ktorí takúto „zákonnú možnosť“ teraz môžu využívať beztrestne kedykoľvek.

 

Neviem si dosť dobre predstaviť situáciu takéhoto náhleho hluku na ulici pri pracovisku, keď by sme pracovali napríklad s nejakým úzkostným dieťaťom. A už vôbec si neviem predstaviť, že také niečo buchne na ulici v blízkosti mamičky s dieťatkom v kočíku,či neďaleko človeka chorého na srdce. Respektíve ak sa aj zdravému človeku kvôli náhlemu hluku v jeho blízkosti  niečo stane – vypadne mu trebárs len z rúk krehký nákup a poškodí sa, splaší sa mu pes. Podľa televíznych správ sa k autorstvu nápadu má hlásiť Ministerstvo hospodárstva SR. Takže škody spôsobené v súvislosti s tým by mali hradiť v zmysle zákona o škodách spôsobených pri výkone verejnej mocizrejme oni.

Mňa ale zaujíma konkrétny autor – tvorca tohto nápadu a dôvody návrhu zmeny zákona. Neviem, v čej hlave ten nápad skrsol, ale veľmi ma to zaujíma. O čo jeho autorovi šlo?

Cítil sa sám obmedzený pri používaní pyrotechniky počas roka on osobne a trpel tým nejako? Chce ju azda počas roka viac používať jeho rodina? Alebo ho niekto vo veci konkrétne oslovil s tým nápadom? Žeby to bol lobbing dovozcov a predajcov pyrotechniky? Budem rada, ak sa autor nápadu verejnosti mediálne predstaví a porozpráva o tom, kvôli čomu túto zmenu zákona navrhol a prostredníctvom ministerstva predložil.

 

Takže všetci tí, ktorí ste týmto (ne)vydareným nápadom o slobodnom používaní pyrotechniky rôzneho druhu kedykoľvek a skoro kdekoľvek na Slovensku naštvaní, dnesdvíhajte Ruku hore…

Za zatiaľ neznámeho autora, ktorýpôvodne mal svojou prácou pomáhať zveľaďovať hospodárstvo Slovenska  – a zrazu len tak dostal nápad novelizovať zákon o používaní rôznych ohňostrojov, petárd a iných pyrotechník a umožniť ich bezohľadne používať kedykoľvek počas roka.

 

Predná Hora, 10.1.2015

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9012118x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie